Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.12.2018.

Kapetan Nevena Jovanović dobitnica prestižnog priznanja Olimpijskog komiteta Srbije




Kapetan Nevena Jovanović iz Bataljona vojne policije specijalne namene "Kobre" dobitnica je Nagrade za najbolju sportistkinju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju prvi put dodeljuje Olimpijski komitet Srbije.
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je to prestižno sportsko priznanje kapetanu Jovanović na večerašnjoj proslavi Dana Olimpijskog komiteta Srbije, u Domu Narodne skupštine u Beogradu, tokom koje su uručeni i trofeji najuspešnijim sportistima, timovima i treneru u 2018. godini. 
 
Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije, sportisti, sportistkinje i brojni ljubitelji sporta.
 
Kapetan Nevena Jovanović istakla je veliko zadovoljstvo što je među najboljim sportistima Srbije.
 
- Sport je oduvek bio način života za mene. Zadovoljstvo je što sam u životiu uspela da spojim svoje dve najveće ljubavi – sport i profesiju kojom se bavim, izjavila je kapetan Jovanović i zahvalila Ministarstvu odbrane, Vojsci Srbije i Olimpijskom komitetu Srbije na ukazanom poverenju i časti.  
 
Nevena Jovanović rođena je 6. novembra 1988. godine u Beloj Crkvi. Posle završene Vojne akademije, prvu dužnost komandira voda obavljala je u Gardi Vojske Srbije, a od 2013. godine je na službi u Bataljonu vojne policije specijalne namene "Kobre". U sportskoj karijeri takmičila se u atletici, orijentiringu, veslanju i nordijskom skijanju. Za Vojsku Srbije takmiči se od 2007. godine i uspela je više od 100 puta da se popne na podijum kao jedna od tri prvoplasirane, kako u pojedinačnom tako i u ekipnom nadmetanju. Kao najdraže uspehe u tekućoj godini izdvaja prvo mesto na Prvenstvu države u planinskom trčanju, prvo mesto na državnom prvenstvu u trčanju na stazi od 10 kilometara i drugo ekipno mesto na Svetskom prvenstvu u maratonu u Libanu.  

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković čestitao je sportistima na ostvarenim razultatima u 2018. godini i poručio da je ta godina bila veoma uspešna za naš sport. On se osvrnuo i na značaj novoustanovljene Nagrade za najboljeg sportistu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jer se time, prema njegovim rečima, započinje produbljivanje institucionalne saradnje i povezanost koja će iz godine u godinu biti sve jača i intenzivnija.

Među najuspešnijim sportistima 2018 godine našli su se teniser Novak Đoković, koji je sedmi put laureat priznanja za najuspešnijeg sportistu, i odbojkašica Tijana Bošković proglašena za najbolju sportistkinju. Najuspešnija ženska ekipa ove godine je odbojkaška reprezentacija, osvajač svetskog zlata, dok je priznanje za najbolju mušku ekipu dobila basket ekipa "tri na tri", takođe svetski šampion.

Muška košarkaška reprezentacija do 18 godina proglašena je za najuspešniji mladi tim Srbije. Najbolji mladi sportista je tekvondoistkinja Nadica Božanić, a Zoran Terzić, trener ženske odbojkaške reprezentacije Srbije, poneo je titulu najuspešnijeg trenera.
 
Posebna priznanja Olimpijskog komiteta Srbije dobile su sportistkinje Ivana Španović i Jovana Preković i treneri Goran Obradović, Roksanda Atanasov i Marjan Vajda.

Olimpijski komitet Srbije dodelio je i Trofej Međunarodnog olimpijskog komiteta menadžerki za promociju olimpijskih vrednosti Nataši Janković i Trofej Olimpijsko srce "General Đukić" jednoj od najboljih takmičarki u istoriji streljaštva Jasni Šekarić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.12.2018
mp4 (301,33 MB)
Dodela nagrada
21.12.2018
mp4 (141,65 MB)
Izjava kapetana Nevene Jovanović