Министарство одбране Републике Србије
 
17.12.2018.

Министар Вулин: КФОР да разоружа илегалну оружану формацију на КиМ



Упитан да прокоментарише шта се променило по питању сарадње Војске Србије и КФОР-а због формирања тзв. војске Косова, министар одбране Александар Вулин је, гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, истакао да очекује од КФОР-а да разоружа ту илегалну формацију.
 
- Посао КФОР-а у складу са Резолуцијом 1244 је да не дозволи формирање било какве наоружане формације. Да ли можете да замислите да се појави некаква паравојна формација на простору севера Косова и Метохије? Каква би била реакција КФОР-а? Колико минута би им требало да кажу да било каква наоружана формација није у складу са Резолуцијом 1244? Зашто то не ураде и сада? Шта их то спречава да то ураде и сада, рекао је министар одбране.
 
На питање новинарке какви су контакти Војске Србије са КФОР-ом у последња два дана, министар одбране истакао је да постоји редовна комуникација са КФОР-ом.
 
- Није то зато што сматрамо да је КФОР безгрешан и да је непристрасан. Као што видите није и нажалост више пута нас је разочарао и не само нас већ и Србе на простору Косова и Метохије. Ми морамо у складу са Резолуцијом 1244 и Војнотехничким споразумом да сарађујемо са КФОР-ом и то радимо. Дакле, имамо непрекидну комуникацију, имаћемо мешовите патроле, а начелник Генералштаба видео се са новим командантом КФОР-а, 14. децембра у Нишу, истакао је министар Вулин и нагласио да ћемо радити све што можемо да урадимо да бисмо сачували мир и стабилност на простору Косова и Метохије, без обзира на то што је наше поверење често изиграно.