Министарство одбране Републике Србије
 
04.12.2018.

Честитке председника Републике Србије и врховног команданта и министра одбране поводом Дана војних ветерана



Честитка председника Републике Србије и врховног команданта Александра Вучића поводом 4. децембра - Дана војних ветерана
 
Свим војним ветеранима честитам 4. децембар - Дан војних ветерана.

Тог дана пре више од једног века потписано је примирје у Првом балканском рату између савезника са једне и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране. Тада је бригу о ветеранима и задовољењу њихових потреба преузело Министарство Војно, у оквиру Владе Краљевине Србије за коју су били од животног значаја као борци у ратовима који су уследили и у којима су учествовали.

Ви, војни ветерани негујући традиције старих ратника Војске Краљевине Србије, дуге више од једног века, на најбољи начин показујете да су успомена на претке и историја коју имамо наш понос, никако стид и не смеју бити заборављене, јер ми смо данас овде где јесмо, поред осталог захваљујући управо њима. Њихова храброст и упорност су нам најбољи докази да је у животу све могуће.

На данашњи дан, уверен да нећемо морати више ратом и оружаним сукобима да бранимо нашу отаџбину од непријатеља, захваљујемо им се на жртвама које су поднели уз обећање да она није била узалудна и да иако их више нема, њихов дух наставља да живи вечно.

У нади да ћемо као и до сада бити јединствени у намери да градимо стабилну будућност кроз обезбеђење економског напретка, очување интегритета Србије и идентитета Војске Србије, честитам вам празник.



Честитка министра одбране Александра Вулина поводом Дана војних ветерана

Свим војним ветеранима упућујем срдачне честитке поводом 4. децембра – Дана војних ветерана.

Настављајући традицију старих ратника Војске Краљевине Србије, на данашњи дан прослављамо један од највећих војних празника –Дан војних ветерана присећајући се једне од највећих прекретница у новијој српској историји – потписивања примирја у Првом балканском рату.

Одређивањем овог војног празника имамо дубоку усађену потребу да спасимо од заборава све оне који су учинили дела за памћење кроз културу сећања о постојаности српског народа у протеклим ратовима и за наш народ  тешким временима.

Честитам вам празник, у нади да  ћемо поучени вашим великим делима у будућности добијати нове битке на пољу економије, дипломатије, науке и културе, у жељи да се никада не понове страдања нашег народа и војске у борбеним дејствима и уз обећање да ће Министарство одбране и Војска Србије, као један од чинилаца система одбране, допринети очувању мира како у земљи  и региону тако и шире.