Министарство одбране Републике Србије
 
23.11.2018.

Обележен јубилеј 90 година ужичког “Првог партизана”



Привредно друштво "Први партизан" а.д. из Ужица обележило је данас јубилеј 90 година постојања и рада. Тим поводом, вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и генерални директор “Првог партизана” Добросав Андрић свечано су пуститили у рад реконструисану халу са линијом за производњу чауре 12,7 мм и  положили камен темељац за нови производни погон те фабрике за комплетирање и паковање муниције на Белој земљи недалеко од Ужица.
 
Помоћник министра Милорадовић подсетио је да је година за нама година великих јубилеја, не само наше ратничке историје, већ и наших фабрика наменске индустрије, као што је и овај - девет деценија постојања и рада ужичког „Првог партизана“.

- То сведочи о томе да је дугогодишња стратегија ове државе да направи и инвестира у своју одбрамбену индустрију врло успешна и уверавам вас да ће држава Србија наставити са таквом стратегијом. Осим што је једна од најстаријих, „Први партизан“ је једна од најуспешнијих фабрика Одбрамбене индустије Србије. Ова фабрика је, сопственим снагама, захваљујући свом добром положају на светском тржишту, у последњем периоду инвестирала око 25 милиона евра у обнављање својих технологија. Држава Србија је инвестирала четири милиона евра директних, као и око 15 милиона евра индиректних инвестиција – нагласио је Милорадовић, додајући да погони које су данас обишли и они чија градња започиње, треба да увећају приходе предузећа за око 50 одсто.
 
Према његовим речима, оно што је за одбрану наше земље и за напредак српских одбрамбених технологија од још већег значаја је увођење нових технологија, које треба значајно да унапреде борбену способност.

- Очекујемо нову генерацију муниције која ће значајно унапредити ефикасност стрељачке ватре, као и ватре стрељачких борбених возила, пре свега у наоружању Војске Србије. Та муниција треба да донесе и нови квалитет који та фабрика износи на светко тржиште – нагласио је Милорадовић истичући да сличан задатак имају и све остале фабрике српске Одбрамбене индустрије.
 
На примеру „Првог партизана“, рекао је Милорадовић, као и на примерима осталих фабрика из српске наменске индустрије, види се да улагање у Војску, одбрану, а пре свега у борбену индустрију никада није само трошак, већ доноси и огромне извозне, технолошке и макроекономске користи за државу. 
 
Подсећајући на најважније тренутке који су обележили девет деценија богату историју те фабрике, генерални директор Добросав Андрић истакао је да нико не може да оспори чињеницу да је ужички „Први партизан“ данас савремена компанија која своје производе извози широм света и која своју широку понуду константно обогаћује новим производима.

- Нови производни погон који данас почињемо да градимо на Белој земљи отвара могућност производње још око 50 милиона јединица годишње и што је најважније и испуњење обећања да ћемо последњу подземну халу за производњу, такозвану „Рупу“, коначно иселити у нове погоне. Нови производни погон за комплетирање и паковање муниције, са својим око 20 хиљада квадратних метара и роком завршетка од 15 месеци, круна је нашег пројекта модернизације, јер повећава капацитете, упошљава нових 200 радника и подиже ниво квалитета и безбедности на највиши ниво – нагласио је директор Андрић и додао да ће на тај начин фабрика и њени радници добити комфорне и савремене радне просторе.

Као и до сада, рекао је Андрић, погони који су у изградњи, али и нови погони, биће изграђени у сарадњи са Министарством одбране, односно Владом Републике Србије.
 
Прича о предузећу „Први партизан“ започиње двадесетих година прошлог века. Оснивач фабрике Јаков Пошингер је 1927. године, у сарадњи са војском и владом Краљевине Југославије, преселио своју производњу из Крања (Словенија) у Ужице, а након набавке машина погони су били опремљени за производњу ловачких пушака и пиштољске муниције. 
 
Фабрика је почела са радом 1. маја 1928. године у касарни „Стеван Немања“ у Крчагову, са 150 запослених. По завршетку Другог светског рата, 5. септембра 1947. године, ФОМУ је добила ново име „Први партизан“ и постала власништво државе. Крајем седамдесетих година предузеће „Први партизан“ почело је изградњу нових погона и објеката што је омогућило повећање капацитета и увођење нових производа.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.11.2018
mp4 (91,14 MB)
Обраћање др Ненада Милорадовића
23.11.2018
mp4 (87,22 MB)
Обраћање директора Добросава Андрића
23.11.2018
mp4 (61,3 MB)
Обележавање 90 година рада "Првог партизана"