Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2018.

Војна вежба "Век победника 1918-2018"16.00 - Министар одбране Александар Вулин, на крају вежбе у Тителу којом је завршена вишедневна војна вежба „Век победника 1918-2018“, честитао је учесницима вежбе и свим припадницима Војске Србије на изузетном приказу њених оперативних способности и спремности за одбрану Србије.  

- Вежба као што је ова припрема се деценијама, вежба као што је ова припрема се са војском која је у стању да једновремено на 10 места не само вежба, већ је у стању да на 10 места прими борбу. Мало је армија у свету које могу у тако кратком временском периоду да се организују, изађу на толико различитих праваца и одговоре на сваки захтев. Највећа вредност ове вежбе је у томе што смо показали војску баш онакву каква јесте, војску која је испуњавала све своје задатке, као што би их испуњавала у рату. Ово нису комбиноване јединице, ово су органске јединице, онакве какаве оне јесу и радиле су баш оно за шта су припремане и за шта су обучаване. Вежба као што је ова не може да се припреми у месец дана и она је плод великог напора, велике упорности, великог стрпљења и великог поверења у Војску Србије, нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, од 2012. године па до данас, Војска Србије се од једне деморалисане и скоро напуштене, војске која је требало да нестане, претворила у савремену, борбену војску – војску која се обнавља.
 
- Зато хоћу да се захвалим врховном команданту Александру Вучићу због његове упорности и због свих ових година у којима се трудио и успевао да војску обнови, унапреди и учини бољом и савременијом. И сада, пре него што је отишао у Париз, где ће се састати са неким од најзначајнијих светских државника, позвао ме је и тражио да му поднесем рапорт када се вежба заврши, а вежба ће се завршити када сваки војник буде био сигуран и када свако од њих вечерас оде на спавање. Брига о сваком човеку, о његовој безбедности и сигурности. Ово је вежба која је показала да је наша Војска у стању да се носи са свим изазовима и да нема баш никога ко може да занемари Војску Србије, и ако икад помисли зло нашој земљи и нашем народу, без обзира где он живео,мораће да зна да је ова савремена, модерна, снажна Војска Србије спремна да заштити нашу земљу и наш народ и наш начин живота, поручио је министар Вулин.
 
Министар одбране је честитао начелнику Генералштаба генералу Мојсиловићу на изузетној организацији и припремљености, генералу Симовићу команданту Копнене војске на свему што је Копнена војска приказала и сви њени припадници, генералу Жарковићу команданту РВиПВО на сјајном приказу, високој спремности свих њихових припадника и на том великом задовољству што смо, како је рекао, после дуго година могли да видимо и осам авиона МиГ-29 на небу изнад Србије.
 
- Небо изнад Србије је слободно, Србија је слободна и тако ће бити докле год има овакву Војску и овакве људе који чине војску. Зато бринемо о њима, о њиховом стандарду, о стандарду њихових породица, зато ћемо поново имати повећање плата и идаље имати бољу технику, опрему, као и стамбену изградњу. И као што видите, зато зашлужујемо и поштовање и љубав читавог вашег народа. Вежбу оцењујем као "врло добру", вежбу оцењујем као разлог за понос сваког нашег припадника, али и сваког грађанина наше земље, закључио је министар Вулин.
 
У веома атрактивном приказу учествовали су припадници Прве бригаде Копнене војске, Речне флотиле, Специјалне бригаде, 250. ракетне бригаде и 204. ваздухопловне бригаде у садејству са припадницима Жандармерије Министарства унутрашњих послова.

Како је истакао начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, закључак данашње вежбе је "да су остварени сви циљеви који су планирани".
 
- Одлучност, способност, храброст, однос наше државе према нашој војсци и Војске ка држави чини Војску Србије непоколебљивом да и даље буде у функцији свога народа, рекао је генерал Мојсиловић.
 
Учесници вежбе приказали су савлађивање водене препреке, постављање понтонског моста, скелског места преласка, као и пешадијска, противпешадијска, бродска и противбродска дејства.
 
Председник Владе Војводине Игор Мировић нагласио је да је вежба показала како се Војска Србије мења на боље.
 
- Показала је како се мења на боље у организацији, оспособљености и опремљености. Све је приказано у реалном времену и заиста оставља снажан утисак, рекао је Мировић и додао да је он "резервиста" и да се нада да ће и припадници резерве једном показати да су спремни и они да учествују у оваквој вежби.

15.40 - Успостављен је понтонски мост на Тиси којим прелазе борбене снаге. Мост је дугачак 200 метара и има 32 чланка. Место преласка обезбеђују два авиона МиГ 29.

15.32 -
Ефектан приказ на Тителу учесници вежбе из Речне флотиле завршавају дефилеом.

15.17 - Борбени бродови Речне флотиле формирају распоред за напад по непријатељским бродовима који управо почиње. Бродска артиљерија дејствоваће у нападу најпре са прамчаног дела, а затим, после успешног извршења напада бродови се окрећу и извлаче са места борбе, дејствујући по непријатељском бродовима са крменог дела.

15.00 - Речна флотила и Специјална бригада приказују противдиверзантско дејство ронилаца с подводним наоружањем, дејство групе бродова и патролних чамаца, десантних и вишенаменских бродова у извршавању бојевих гађања.

Командни брод "Козара" мења локацију ради праћења другог дела вежбе на Тителу.

14.50 - На Тителу управо траје превоз борбених возила преко реке Тисе, преко постављене скеле са девет чланака. На скели су и тенкови који ће после превожења бити укључени у дејства пешадије и артиљерије против непријатеља. 

14.30 - Полигон „Тител“

На полигону „Тител“ носилац вежбе је Прва бригада Копнене војске, а садејствују Речна флотила, Специјална бригада, 204. ваздухопловна бригаде и 250. ракетна бригада из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Укупно је ангажовано око 170 борбених средстава и 1.300 војника. На вежби су ангажовани и припадници Жандармерије МУП-а Србије.
 
Циљ вежбе је да прикаже увежбаност и ватрену моћ Прве бригаде и Речне флотиле за припрему и извођење нападне операције у захвату водног пута, уз ваздухопловну подршку.
 
Руководиоци вежбе су командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.

Током вежбе приказује се савлађивање водене препреке, односно реке Тисе, затим постављање понтонског моста, скелског места преласка, као и пешадијска, противпешадијска, бродска и противбродска дејства. Такође и убацивање извиђачке групе у борбени распоред непријатеља, претраживање речног дна и полагање минских препрека уз непрекидну артиљеријску и подршку авијације, два авиона МиГ-29 и пар авиона Галеб Г-4. На Тиси се, сем бродова, могу на делу видети и амфибије, као и радње и поступци приликом склапања понтонског моста, превожење тенкова и других борбених возила скелом, те напад специјалаца на брод.

14.10 - Сремска Митровица
 

У околини Сремске Митровице тенковски батаљон извршио је марш правцем касарна „Бошко Павлковљевић Пинки“ Сремска Митровица - објекат „Манђелос“- село Манђелос - село Шуљам, у циљу стварања услова за увођење у борбу. Укупно је ангажовано 30 борбених средстава и око 100 војника.

Циљ приказа је да покаже оспособљеност тенковског батаљона за реализацију марша у условима равничарског предела и спремност да одговори на евентуалне изазове, ризике и претње по безбедност Србије.
 
Током извођења вежбе приказани су поступци посада тенкова при наиласку непријатељске авијације, при наиласку на контаминирано земљиште и мине, указивање помоћи рањенима, прелазак преко моста и поступци током марша.
 
На основу приказаног грађани могу да имају пуно поверење у тенкисте Прве бригаде и Војску Србије.
 
13.50 - Зворничко језеро
 

На Зворничком језеру ангажовано је укупно 20 борбених средстава и око 100 припадника Специјалне бригаде и Речне флотиле који су извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља.

На почетку вежбе три тима на шест чамаца GDQ-120 прилазе Зворничким језером месту извршења напада и дејством из личног наоружања и средстава ватрене подршке уништавају уочене ватрене тачаке. Затим израђују пролазе у фортификацијским препрекама, након чега успостављају мостобран за искрцавање другог таласа. У другом таласу четири тима на четири чамца GDQ-120 и два амфибијска транспортера ПТС-М, уз обезбеђење и подршку снага на мостобрану, искрцавају се на обалу језера.

Четири тима се затим укрцавају на моторна возила и упућују ка објектима диверзантског напада.

Три тима и амфибијско одељење остају на обали у циљу обезбеђења мостобрана. Након успешно изведеног диверзантског напада и неутралисања непријатеља тимови се повлаче.
 
Приказана је врхунска тактичка оспособљеност, ватрена оспособљеност и ефикасност и ефекта дејства извиђачко-диверзантских група. Успешна дејства показала су спремност Војске Србије да брзо и одлучно реагује на све покушаје угрожавања територије, људи и имовине. То је уједно и потврда спремности снага за брзо реаговање на широк дијапазон могућих претњи, којима су данас стварно или потенцијално изложене све државе света. На сваки покушај угрожавања одговор специјалаца Војске Србије биће адекватан и ефикасан.

13.33 - Специјалци Војске Србије приказали су данас на „Међи“  убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу „Малог Милоша“, као и  блокаду терориста десантирањем падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86.

Чете за противтерористичка дејства ефектно су извршиле задатак уништења терористичке базе, дејствујући из снајпера и митраљеза са возила „хамер“, паралелно убацујући други тим из ваздуха техником брзог спуштања из хелихоптера. Атрактиван је био и део њиховог приказа хватање терориста који су покушали бег.

13.15 - Полигон „Међа“
 

На полигону „Међа“ код Лесковца око 600 припадника Специјалне бригаде, Трећег батаљона Војне полиције и РВиПВО приказују, уз ангажовање 74 борбена возила, оспособљеност јединица у решавању тактичких и ватрених задатака у дејству против терористичких група.

Тактичка вежба по теми "Ојачани батаљон војне полиције у противтерористичкој операцији" има више целина, а најзначајније су специјални десант, класични десант, напад тимова на терористичку базу, напад тимова на терористе који се извлаче и напад тимова на возило и бекство терориста у самом возилу.

Вежба је веома динамична и ово је само део приказа оспособљености припадника Специјалне бригаде и Копнене војске у реализацији наменских задатака.
 
12.55 - Велики Јастребац

На вежби на Великом Јастрепцу учествују припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца. Они су данас приказали ангажовање припадника јединице на задацима противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране, затим на осматрању и извиђању праваца и рејона борбених дејстава, обради прикупљених података и деконтаминацији контаминираних јединица. 

На Великом Јастрепцу ангажовано је 26 борбених средстава и 120 војника који су приказали формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике, као и рад осматрачнице у моменту и након нуклеарне експлозије.

Циљ свих дејстава је да се контаминирана јединица поступцима деконтаминације поново уведе у борбу.

12.40 - Изјава посматрача ОЕБС-а

Заменик начелника Верификационог центра из Републике Словеније потпуковник Срећко Матовић, један је од 15 страних страних посматрача из земаља Организације за европску безбедност и сарадњу и Кине, који је данас посматрао вежбу на полигону „Пештер“.

- У  име страних посматрача захваљујем Републици Србији на позиву и на прилици да видимо ваше војне могућности док смо посматрали вежбу „Век победника 1918-2018“. Имали смо могућност да видимо високу стручност, спремност и могућности ваше војске – рекао је потпуковник Матовић, додавши да је број људства и технике испод бројке које су у обавези да се пријављују по Бечком документу.

12.30 – После вежбе на Пештеру председник Вучић оценио је приказ веома успелим, који показује сву способност Војске Србије. Осам Мигова, орлови, хеликоптери, систем ПАСАРС, нова НОРА, возило Лазар 3, само су део наоружања које је дејствовало у подршци јединицама у нападу. То је мотив да и даље бринемо да Војска Србије расте и развија се, у интересу мира и безбедности Србије.

Честитајући министру Вулину и генералу Мојсиловићу, као и свим учесницима на успешно изведеној вежби на Пештеру, председник Вучић је истакао да је пресрећан због онога што је данас приказано, додајући да нигде као у војсци није потребно време да се види уложени труд, напори и финансијска средства, за шта су потребне стабилне јавне финансије као и добар рад Владе.

- Када упоредите оно што смо имали 2013. године и данас, пет година касније, то просто нису исте војске. Мислим да сте данас по свим нашим војницима и специјалцима могли да видите да су сви насмејани када се завршила вежба. Прво смо имали тешка и захтевна бојева гађања, из авиона, хеликоптера, тенкова, борбених оклопних возила, НОРЕ и ПАСАРС-а који имају нови керамички оклоп да би били лакши у кретању - наше памети производ. Колико знам, нисмо имали никаквих несрећа и момци су обавили посао на изванредан начин – нагласио је председник Вучић.

Он је захвалио свим учесницима ове вежбе, додајући да ће се улагања у војску наставити у још већем обиму, да ће крајем 2019. године моћи да се види огроман напредак, јер се највећи број средстава, оружја и оруђа очекује почетком и средином наредне године.

- Тиме Србија показује да може да чува себе и да може да унапреди своју Војску. Осам авиона МиГ 29 видели сте данас, десет их имамо укупно, а до краја марта, са оним што смо из Белорусије узели, имаћемо 14 авиона МиГ-29. Ми никада пет нисмо могли да дигнемо у ваздух. Све то радимо да бисмо могли да сачувамо слободу и независност наше земље и да буде мир. Није ово оружје ту да бисмо га употребили – оно мора да буду спремно за употребу. Али оружје и оруђе имамо и унапређујемо нашу армију пре свега због чињенице да она врши превентивни утицај и да свако размишља какав би одговор био у случају потенцијалног напада – истакао је председник Вучић.

Он је додао да се данас само на Пештеру могло видети 26 тенкова, а 25 је приказано на Пасуљанским ливадама, још 13 ће се видети у Тителу, а биће их и у Сремској Митровици.

- Свих 100 тенкова за сто година величанствене српске победе у Првом светском рату, у част нашим јунацима, нашим прецима и на понос и дику нашим потомцима – поручио је председник Вучић.

Одговорајући на питање новинара зашто је у претходном периоду Војска Србије уништавана, председник Вучић је рекао да је унапређењу стања у Војсци морала да претходи фискална консолидација која је резултат доброг рада Владе.
 
- Нама је у интересу да имамо јаку Војску, а земљама које су с нама биле у сукобу то никако није интерес, па су зато пронашле неке међу нама са којима су заједнички слабили снагу наше Војске – рекао је председник Вучић, додајући да су данас сви припадници Војске Србије поносни на оно што су видели, оцењујући да наш народ и грађани Србије могу да буду поносни на снагу своје Војске.
 
Коментаришући буџет Министарства одбране за наредну годину, с обзиром на то да су у плану велике набавке, председник је рекао да се већ сада доста новца опредељује за одбрану, те да буџет износи 600 милиона евра, а да је реални буџет већи од милијарду евра.

Честитке за успешно организовану и изведену вежбу упутио је и члан Председништва БиХ Милорад Додик истичући да је то потребно да би се сачувао мир, а за то је потребно да Србија има развијене моћне оружане снаге.

- То у нама који живимо изван Србије, а Срби смо, изазива велики понос на све што Србија има и на достигнућа која су показана управо на овој вежби – истакао је Додик, додајући да су његове жеље да на овом ппростору трајно влада мир.

12.15 - На Пештеру су ангажовани тенкови М84, борбена возила пешадије М80, самоходне хаубице 122 мм „Гвоздика“, борбено оклопно возило ПОЛО М83 и БРДМ-2,  вишецевни лансер ракета „Огањ“, радар „Жирафа“, а од средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, систем „ПАСАРС“ и хаубица 155мм Б52 „Нора“.

Из састава Ратног ваздухопловства на вежби учествују МИГ-29, „ОРАО Ј-22“, хеликоптери „Гама“, МИ-8, систем „КУБ“ и радар АН ТПС-70.

11.58 – После ватрене подршке авијације креће ватрена артиљеријска и ракетна припрема.

11.50 -
На привременом полигону „Пештер“ почела је вежба „Борбена група на маршу са преласком у напад“ коју изводи Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. На вежби је ангажовано око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава. Вежба је почела налетом осам Мигова 29 у патроли.

На вежби ће бити демонстрирана дејства ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84, уз коришћење борбених средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије.

11.45 – Присутне је поздравио командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић, извршио географску, топографску и тактичку оријенатцију и указао на основне детаље вежбе.

11.30 – Полигон Пештер

Председник Вучић управо је стигао на полигон на Пештеру. Ту су и председница Владе Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, чланови Владе, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије, војно-дипломатског кора, локалне самоуправе и бројни гости. Вежби присуствују и члан Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

11.20 - Током демонстрације обучености приказан је рад на контролном пункту, начин на који се врши заустављање возила с траком за заустављање, рад службених паса заштитне службе на савлађивању терориста, као и рад противдиверзантске екипе на извршењу противдиверзионог прегледа возила употребом службених паса и заштитне опреме. Тим за увиђај који чине криминалистички техничар и референт за сузбијање криминалитета врше увиђај лица места.

11.05 - Полигон „Орешац“
 
На полигону „Орешац“ која је управо почела више од 150 припадника Петог батаљона Војне полиције изводи противтерористичку операцију реализацијом поседања линије шире блокаде, претраге терена, окружења терористичке групе, напада на терористичку групу и потере за одбеглим терористима.
На вежби по теми „Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе“ употребљене су јединице на борбеним возилима Војне полиције М-86 са којих нишанџије дејствују из митраљеза М-86. Дејствују снајперски парови, стрелци са аутоматским пушкама 5,56 mm М-21, аутоматима «Хелкер и Кох» 9 mm MP5, пиштољима ЦЗ-99 9 mm.

10.45 - Полигон „Боровац“

Почела је вежба на војном комплексу "Боровац" код Бујановца коју изводе припадници Четврте бригаде Копнене војске и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције. На вежби је ангажовано око 1.000 војника и 100 борбених средстава. Носилац вежбе је Четврта бригада, а командант је бригадни генерал Слободан Стопа.

Циљ вежбе је да прикаже обученост снага за реаговање у извођењу тактичких радњи и поступака у току извођења операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу. Тежиште је на приказу обучености снага за командовање у раду на доношењу одлуке, припреми за организовање операције и командовању јединицама у операцији.

Током вежбе извршено је кретање две колоне од гарнизона Врање до рејона размештаја, спровођење радњи при наиласку на противтенковске мине и претрес терена. У завршном делу вежбе извршено је неутралисање убачене непријатељске групе. 
 
Ефектно приказаним дејствима у завршници вежбе, снаге за реаговање Четврте бригаде потврдиле су да су у потпуности обучене и оспособљене за извршавање наменских задатака.
 
10.25 – У изјави РТС-у председник Вучић је истакао да Војска Србије корача "корацима од седам миља" и да је једна од најоспособљенијих у региону. Биће још јача, уз даљу модернизацију. Циљ је да повећањем плата, новом одећом и обућом, изградњом станова, имамо задовољну и јаку Војску Србије и службе безбедности.

- Видели смо осам Мигова од 10 колико имамо. Видели смо тенкове, од укупно 100 тенкова који учествују у читавој вежби, а видеће их и Сремци, Банаћани, јер ће 13 наших тенкова прећи преко моста који ће наши инжењерци урадити између Титела и Перлеза. Видећете их и у Краљеву, као и 25 на Пештеру који делују јединствено као вод у нападу и чета у нападу, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је такође оценио и да су генерали Војске Србије све то припремили на прави начин.

- Ја сам задовољан како је генерал Симовић припремио Копнену војску и како су сви други свој посао урадили и Трећа бригада је све то изванредно направила. Осим две ракете које су дале отказ, све остале су погодиле свој циљ и "Пламен" је дејствовао изванредно, као и НОРА, а и наши хеликоптери су "тукли" изванредно, маљутке су погађале свој циљ, рекао је председник Вучић.

Он је похвалио припаднике Војске Србије који су успели да изведу најтеже задатке на „Пасуљанским ливадама“ и поручио им да ће улагања у Војску и у бољи стандард њених припадника бити настављен.

- Морамо решити питање опремања припадника Војске Србије, морамо водити рачуна о њиховом стамбеном збрињавању. Треба да се оснажимо и савремено наоружавамо. Наша војска је на самом врху у поређењу са војскама региона. Највећи недостатак нам је мањак људи и на томе ћемо посебно да радимо. Дакле, улажемо, радимо и сви ови кораци улагања и унапређивања нису корак од једне миље, већ од седам. Намера нам је да људи осете бољитак, закључио је председник Вучић.

10.15 – Председник Вучић је изразио задовољство приказаним дејствима и најавио још више савременог наоружања и још бољи стандард припадника Војске Србије. Посебно је истакао да данас током вежбе лети осам Мигова 29, да артиљерија ефектно туче по циљевима, да ракете погађају циљеве, тенкови у нападу делују моћно, а срећан сам да чак 8.000 људи данас вежба и већ видимо колико су спремни и оспособљени. Војска Србије показује да је једна респектабилна сила, у коју и даље улажемо.

10.09 – Приказ пресретања непријатељског возила. После успешног пресретања патрола се удаљава са заробљеним непријатељем, а циљ је прикупљање података о намерама непријатеља.

09.57 - Почео је приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима. Председник Вучић обилази терен где делује извиђачка патрола и неутралише непријатеља. Од заробљених се прикупљају обавештајни подаци.

09.45 - По завршетку вежбе председник Вучић и гости разгледају приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима и обилазе тактичко-технички збор, на коме су изложена заштитна опрема, наоружање и оптоелектронских средстава.
 
Од балистичке опреме ту су комплет балистичке опреме „0“ серије чији је произвођач ЈУМКО Врање. Од наоружања изложени су пиштољ 9мм GLOCK 17, пушка аутоматска 5,56мм G36C, пушка аутоматска 5,56мм HK 416, пушка аутоматска 5,56мм SCAR L ckuc, пушка аутоматска 5,56мм SCAR L std и пушкoмитраљез 5,56мм FN MINIMI.
 
У оптоелектронским средствима су бинокулар двоглед пасивни „DVS-8“, ласерски даљиномер дневно/ноћни „MOSCITO", термовизијска камера мултифункцијска „JIM UC“ и камера термовизијска „Flir Recon B9“.
 
Ту је и више средстава противдиверзантске заштите, као што је детектор експлозива „NTJA-II“.

09.35 - Борбена група је прешла у напад, уз подршку артиљерије из 12 оруђа, на циљеве удаљене 12 километара.

09.30 - На Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“ носилац вежбе је Трећа бригада Копнене војске, а садејствују Мешовита артиљеријска бригада и 98. и 204. ваздухопловна бригада из састава Ратног ваздухопловства.  
 
На вежбе по теми „Борбена група у нападу“  на овом полигону ангажовано је око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава. У току је извођење вежбе и приказ садејства авијације, техничких и оклопних јединица, као и осталих јединица које учествују у вежби.

09.10 - Дат је сигнал за почетак вежбе и полигон надлеће шест Мигова 29. Вежбу коментарише руководилац вежбе пуковник Слађан Стаменковић, командант Треће бригаде Копнене војске.

08.55 - Полигон Пасуљанске ливаде

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића долази на полигон „Пасуљанске ливаде“, дочекан свечаним стројем Гарде.
Вежби присуствују председница Владе Ана Брнабић, чланови Владе, представници Министарства одбране и Војске Србије, удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије, војно-дипломатског кора и бројни гости.

Присутне је поздравио и основне податке о вежби дао командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Он је истакао да је команда Копнене војске добила задатак да у садејству са РВиПВО припреми, организује и изведе здружену, једнострану, вишестепену тактичку вежбу са бојевим гађањем оперативно тактичког нивоа по теми "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије".

- Посебну пажњу и у току припрема и данас на вежби посвећујемо садејству између родова Копнене војске, као и садејству наша два вида – Копнене војске и РВиПВО. Ватром, покретом, маневром и силином удара, припадници Копнене војске и РВиПВО приказаће способности у извршавању тактичких и ватрених задатака и спремност да чувају отаџбину Србију и обезбеде мир свим грађанима Републике Србије без обзира на националну, верску и политичку припадност – нагласио је генерал Симовић.

Према његовим речима, од 2. новембра јединице се налазе на терену где су извеле одељенска, водна и четна бојева гађања, тактичка увежбавања, тренажне летове, бомбардовање и ракетирање, дестантирање и савлађивање водених препрека. Вежба је почела 8. новембра и завршава се данас.

Тактичка вежба Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, присуствовао је јуче тактичкој вежби Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ у оквиру Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“.

Вежбом по теми „Извршење противтерористичких и задатака безбедносне заштите“, одржаној у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду, почела је једна од највећих војних вежби у претходних неколико година.
 
Припадници „Кобри” приказали су у неколико захтевних сегмената, одлучност, врхунску увежбаност и ангажовање у реализацији противтерористичких и задатака безбедносне заштите, уз ваздухопловну подршку. Демонстрирали су и технике борења, савлађивања водених препрека и ситуационо гађање.  
 
Пред државним и војним руководством, припадници “Кобри” су својим способностима и обученошћу приказали зашто су једна од најелитнијих јединица у Војсци Србије.  
 
Приказу су присуствовали и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

Председник Вучић је после вежбе истакао да је приказана врхунска обученост, борбеност и енергијa, као и љубав према својој отаџбини.

- Увек морате да будете потпуно спремни, јер је веома важно да имамо једницу као што су "Кобре" која може, заједно са нашом Специјалном бригадом и са другим јединицама, да обави најсложеније задатке у најтежим условима. Надам се да то никада нећете морати да показујете и примењујете, али ми морамо да будемо спремни да своју земљу заштитимо, а да не кажем да одговоримо другим изазовима тероризма, на које такође ви морате да одговорите, нагласио је председник Вучић, додајући да спремност припадника "Кобри" мора да буде увек на највишем нивоу, на чему ће се увек радити.

Председник Вучић је нагласио да припадници Војске Србије морају „да се осећају добро и сигурно“ и да имају на располагању све што им је потребно.

- Хвала што волите нашу Србију. Вратићемо углед нашој војсци, биће вољена и поштована, рекао је председник Вучић и поручио да ће се овакве вежбе убудуће приређивати једном, или два пута годишње и да ће бити масовније.
 
По завршетку вежбе, заменик команданта “Кобри” потпуковник Горан Цолић уручио је, у име припадника Батаљона, председнику Александру Вучићу парадни бодеж и Захвалницу за допринос у изградњи и јачању оперативних способности јединице. Министрима Александру Вулину и Небојши Стефановићу и начелнику Генералштаба генерал-потпуковнику Милану Мојсиловићу уручене су Захвалнице, а директору БИА Братиславу Гашићу Плакета у знак захвалности за сарадњу.

Вежба „Век победника 1918-2018“
 

Завршница здружене, вишестепене и једностране тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“ одржава се данас поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, у част и славу српских јунака који су извојевали велике победе и слободу за своју Србију.

Вежба је заснована на одлуци председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, смерницама министра одбране Александра Вулина и наређењу начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића. 
 
Одговоран за планирање, оргaнизовање и извођење вежбе је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а руководилац вежбе је бригадни генерал Владета Балтић.

У вежби учествује око 8.000 припадника Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 645 борбених система и средстава и 24 ваздухоплова. Вежба се изводи по теми „Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије“, истовремено на 10 локација - полигонима „Пасуљанске ливаде“, „Пештер“, „Тител“, „Међа“, „Боровац“ и „Орешац“ и у рејонима Великог Јастрепца, Зворничког језера,  Сремске Митровице и у Војној академији Београду.
 
Најзначајнији борбени системи Копнене војске који учествују на вежби су тенк М84, борбено возило пешадије М80, самоходна хаубица 122 мм „Гвоздика“, борбена оклопна возила ПОЛО М83 и БРДМ-2, топ хаубица 152 мм „Нора“ и вишецевни лансери ракета „Огањ“ и „Пламен-С“, самоходна лансирна оруђа „Стрела 10М“ и „Стрела1“, борбено полицијско возило М-83, мали „Милош“, бродови, реморкери, чамци, амфибијска возила, радар „Жирафа“, теренска возила „Хамер“, „Дефендер“, инжињеријска, теренска и друга специјална возила.
 
Из састава Ратног ваздухопловства и противваздухоплне одбране на вежби ће учествовати МИГ-29, „ОРАО Ј22“, „Галеб“, и АН-26, хеликоптери „Гама“, МИ-8 и МИ-17, систем „КУБ“ и радар АН ТПС-70.
 
Биће приказана и средства која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије,  борбено возило „Лазар-3“, систем „ПАСАРС“ и хаубица 155мм Б52 „Нора“.
 
Ту су и оптоелектронски склопови, заштитна балистичка опрема, велики број новог и савременог пешадијског и стрељачког наоружања и средства наоружања и опреме из пројекта „1500“ којима се опремају пре свих јединице за специјалне намене и задатке.
 
Министарство одбране и Војска Србије определили су се да великом војном вежбом, каква одавно није виђена у Србији, покаже својим грађанима да је Војска Србије спремна и оспособљена да брани и одбрани своју Србију и сваког нашег грађанина. Вежбу ће извести официри, подофицири и војници исте части и достојанства какви су били њихови узори из славне Српске војске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.11.2018
mp4 (135,96 MB)
Полигон "Пасуљанске ливаде"
10.11.2018
mp4 (201,25 MB)
Вежба на полигону Пештер
10.11.2018
mp4 (256,27 MB)
Изјава председника Вучића на Пештеру
10.11.2018
mp4 (42,35 MB)
Изјава потпуковника Срећка Матовића, посматрача ОЕБС-а из Словеније
10.11.2018
mp4 (378,32 MB)
Полигон "Тител" - Обраћање министра Вулина
10.11.2018
mp4 (122,43 MB)
Полигон "Тител" - Изјава генерала Мојсиловића
10.11.2018
mp4 (172,85 MB)
Полигон "Тител" - Изјава председника Владе Војводине Игора Мировића
10.11.2018
mp4 (310,13 MB)
Полигон "Тител"
10.11.2018
mp4 (218,32 MB)
Вежба Батаљона "Кобре"
10.11.2018
mp4 (292,06 MB)
Изјава председника Вучића
10.11.2018
mp4 (157,31 MB)
Полигон „Боровац“
10.11.2018
mp4 (147,26 MB)
Полигон „Орешац“
10.11.2018
mp4 (160,89 MB)
Вежба на Великом Јастрепцу
10.11.2018
mp4 (332,38 MB)
Полигон „Међа“
10.11.2018
mp4 (176,74 MB)
Вежба на Зворничком језеру
10.11.2018
mp4 (147,18 MB)
Сремска Митровица