Министарство одбране Републике Србије
 
31.10.2018.

Министар Вулин: Председник Вучић је с правом забринут због свега што се дешава на Косову и Метохији



Говорећи о информацијама које су се појавиле у медијима, да ће тзв. војска Косова бити формирана 28. новембра на „Дан заставе“, министар одбране Александар Вулин изјавио је у јутарњем програму Телевизије Пинк да су то претње по безбедност региона.

- Председник Србије Александар Вучић је с правом забринут због свега што се дешава на простору Косова и Метохије. Каква је потреба да се формира било каква оружана снага на простору Косова и Метохије? Да занемаримо право, правду, да све то ставимо на страну и поставимо конкретно питање шта ће вам војска? Против кога ћете да се борите? Напашћете Црну Гору? Северну Македонију? Снаге КФОР-а? Албанију? Ако вам служи за борбу против Србије одмах је распустите, јер Србија нема намеру да напада своју јужну покрајину нити да учествује у било каквим ратовима и сукобима.Очигледно је да вам војска служи само за то и да је то једина идеја - поручио је министар Вулин.
 
Коментаришући ранију изјаву хрватске председнице да су „Хрвати и Албанци браћа по оружју“, министар Вулин је додао да већина генерала тзв. војске Косова јесте ратовала у Хрватској и борила се против Срба.
 
- Увек се уплашим када неко као једину везу пријатељства два народа тражи рат, крв и то рат и крв против Срба. Нису могли да нађу неког песника, глумца, писца или архитекту. Једину везу коју су нашли је учешће у рату у ком су убијали Србе - истакао је Вулин.
 
Министар Вулин је истакао и да Србија мора да верује да је НАТО дао реч како нико из оружаних формација косовских Албанаца нећи моћи да се појави северно од Ибра без претходне најаве и сагласности сва четири градоначелника српских општина на северу.
 
-  Морамо да им верујемо. Резолуција 1244 довела је стране трупе на простор Косова и Метохије и ми тада нисмо били срећни због тога, нити ћемо због тога икада бити срећни. Да ли је то чињеница и да ли тако мора да буде – па мора. КФОР је нешто што је каква-таква сигурност Србима на простору Косова и Метохије. Знате, када је председник Вучић брутално био заустављен од стране ОВК терориста који се окупе тамо око Бање, КФОР не реагује и кажу да је њихов задатак само да обезбеде сигурност. Не, ваш задатак је да превентивно делујете и да ничија сигурност не буде угрожена. А с друге стране, КФОР не делује и не реагује када Хашим Тачи покуша да изазове инцидент у коме је могло доћи до рата. Шта би било да је неки Србин пуцао у Тачија? Почео би рат. Као што видите Србија и Срби то не желе - поручио је Вулин.
 
Министар одбране истакао је да је председник Вучић успео да избори гаранције од тадашњег генералног секретара НАТО савеза да ниједан припадник оружаних формација косовских Албанаца неће прећи север Косова и Метохије без сагласности НАТО савеза и четири градоначелника српских општина.
 
- То је реч коју имамо, које морамо да се држимо и да стално на то подсећамо. Није било лако изборити се за те гаранције, био сам сведок када се Вучић борио да уопште дође до тих гаранција. Ово је први пут да су дали било какве гаранције Србији, јер су нас до сада посматрали као поражену страну која треба да испуни то што је написано. Позивам НАТО да се сете тога што су нам рекли, тражим да поштују дату реч и желим да поручим да како они буду поштовали своју реч тако ћемо их и ми поштовати - рекао је Вулин.
 
- Због покушаја формирања тзв. војске Косова највише би требало да се плаше Албанци. Неће паравојску служити Срби, неће ићи да гину Горанци. Срби нису ни ушли у ту формацију, и то мало људи што се пријавило схватили су да су изманипулисани, да их користе као икебану да би формацију показали пред странцима. Увек треба да имате неки пример и да покажете да је све као у најбољем реду. А то што су очистили Приштину од Срба, што их нема ни у једном великом граду на простору Косова и Метохије, то није важно. Не треба да будете у некој формацији која ће једног дана служити за то да пуца на ваше земљаке. За Приштину нема другог противника ни непријатеља осим Србије и Срба.  Наравно да не треба да будете у тој формацији. Србија се воли и кад је тешко. Издржите, то јесу велики притисци. Немојте да будете део тога - поручио је министар одбране.
 
Говорећи о безбедносним претњама и изазовима на Косову и Метохији, као и о положају Срба у енклавама и на северу Косова и Метохије, министар Вулин је истакао да се пажљиво прате све безбедносне претње, а ту је и међународна заједница која је тежишно одговорна за све што може да се деси и што се дешава на простору Косова и Метохије, а ми смо ту, додао је министар одбране, када затреба.
 
- Није ту ствар шта они могу Војсци Србије. Војска Србије је много моћнија и много снажнија, спремна је да се бори и са много снажнијима, али ту је реч о другој ствари. Реч је о покушају прављења формације, која с једне стране треба да докаже државност, а са друге стране, да изазове сукобе због којих ће поново моћи да закукају  и заплачу и да кажу – ми смо жртве, дођите и спасите нас. Те војске треба да се чувају Албанци, јер треба да послуже као топовско месо у сукобима њихових вођа који на овај начин хоће да избегну одговорност пред судом за ратне злочине. Али треба да се чувају и све оне земље које подржавају тзв. државу Косово, јер хоће на тај начин и њихову децу једног дана да увуку у сукобе – нагласио је министар Александар Вулин гостујући у јутарњем програму Телевизије Пинк.