Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.10.2018.

Ministar Vulin: Predsednik Vučić je s pravom zabrinut zbog svega što se dešava na Kosovu i Metohiji



Govoreći o informacijama koje su se pojavile u medijima, da će tzv. vojska Kosova biti formirana 28. novembra na „Dan zastave“, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u jutarnjem programu Televizije Pink da su to pretnje po bezbednost regiona.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je s pravom zabrinut zbog svega što se dešava na prostoru Kosova i Metohije. Kakva je potreba da se formira bilo kakva oružana snaga na prostoru Kosova i Metohije? Da zanemarimo pravo, pravdu, da sve to stavimo na stranu i postavimo konkretno pitanje šta će vam vojska? Protiv koga ćete da se borite? Napašćete Crnu Goru? Severnu Makedoniju? Snage KFOR-a? Albaniju? Ako vam služi za borbu protiv Srbije odmah je raspustite, jer Srbija nema nameru da napada svoju južnu pokrajinu niti da učestvuje u bilo kakvim ratovima i sukobima.Očigledno je da vam vojska služi samo za to i da je to jedina ideja - poručio je ministar Vulin.
 
Komentarišući raniju izjavu hrvatske predsednice da su „Hrvati i Albanci braća po oružju“, ministar Vulin je dodao da većina generala tzv. vojske Kosova jeste ratovala u Hrvatskoj i borila se protiv Srba.
 
- Uvek se uplašim kada neko kao jedinu vezu prijateljstva dva naroda traži rat, krv i to rat i krv protiv Srba. Nisu mogli da nađu nekog pesnika, glumca, pisca ili arhitektu. Jedinu vezu koju su našli je učešće u ratu u kom su ubijali Srbe - istakao je Vulin.
 
Ministar Vulin je istakao i da Srbija mora da veruje da je NATO dao reč kako niko iz oružanih formacija kosovskih Albanaca neći moći da se pojavi severno od Ibra bez prethodne najave i saglasnosti sva četiri gradonačelnika srpskih opština na severu.
 
-  Moramo da im verujemo. Rezolucija 1244 dovela je strane trupe na prostor Kosova i Metohije i mi tada nismo bili srećni zbog toga, niti ćemo zbog toga ikada biti srećni. Da li je to činjenica i da li tako mora da bude – pa mora. KFOR je nešto što je kakva-takva sigurnost Srbima na prostoru Kosova i Metohije. Znate, kada je predsednik Vučić brutalno bio zaustavljen od strane OVK terorista koji se okupe tamo oko Banje, KFOR ne reaguje i kažu da je njihov zadatak samo da obezbede sigurnost. Ne, vaš zadatak je da preventivno delujete i da ničija sigurnost ne bude ugrožena. A s druge strane, KFOR ne deluje i ne reaguje kada Hašim Tači pokuša da izazove incident u kome je moglo doći do rata. Šta bi bilo da je neki Srbin pucao u Tačija? Počeo bi rat. Kao što vidite Srbija i Srbi to ne žele - poručio je Vulin.
 
Ministar odbrane istakao je da je predsednik Vučić uspeo da izbori garancije od tadašnjeg generalnog sekretara NATO saveza da nijedan pripadnik oružanih formacija kosovskih Albanaca neće preći sever Kosova i Metohije bez saglasnosti NATO saveza i četiri gradonačelnika srpskih opština.
 
- To je reč koju imamo, koje moramo da se držimo i da stalno na to podsećamo. Nije bilo lako izboriti se za te garancije, bio sam svedok kada se Vučić borio da uopšte dođe do tih garancija. Ovo je prvi put da su dali bilo kakve garancije Srbiji, jer su nas do sada posmatrali kao poraženu stranu koja treba da ispuni to što je napisano. Pozivam NATO da se sete toga što su nam rekli, tražim da poštuju datu reč i želim da poručim da kako oni budu poštovali svoju reč tako ćemo ih i mi poštovati - rekao je Vulin.
 
- Zbog pokušaja formiranja tzv. vojske Kosova najviše bi trebalo da se plaše Albanci. Neće paravojsku služiti Srbi, neće ići da ginu Goranci. Srbi nisu ni ušli u tu formaciju, i to malo ljudi što se prijavilo shvatili su da su izmanipulisani, da ih koriste kao ikebanu da bi formaciju pokazali pred strancima. Uvek treba da imate neki primer i da pokažete da je sve kao u najboljem redu. A to što su očistili Prištinu od Srba, što ih nema ni u jednom velikom gradu na prostoru Kosova i Metohije, to nije važno. Ne treba da budete u nekoj formaciji koja će jednog dana služiti za to da puca na vaše zemljake. Za Prištinu nema drugog protivnika ni neprijatelja osim Srbije i Srba.  Naravno da ne treba da budete u toj formaciji. Srbija se voli i kad je teško. Izdržite, to jesu veliki pritisci. Nemojte da budete deo toga - poručio je ministar odbrane.
 
Govoreći o bezbednosnim pretnjama i izazovima na Kosovu i Metohiji, kao i o položaju Srba u enklavama i na severu Kosova i Metohije, ministar Vulin je istakao da se pažljivo prate sve bezbednosne pretnje, a tu je i međunarodna zajednica koja je težišno odgovorna za sve što može da se desi i što se dešava na prostoru Kosova i Metohije, a mi smo tu, dodao je ministar odbrane, kada zatreba.
 
- Nije tu stvar šta oni mogu Vojsci Srbije. Vojska Srbije je mnogo moćnija i mnogo snažnija, spremna je da se bori i sa mnogo snažnijima, ali tu je reč o drugoj stvari. Reč je o pokušaju pravljenja formacije, koja s jedne strane treba da dokaže državnost, a sa druge strane, da izazove sukobe zbog kojih će ponovo moći da zakukaju  i zaplaču i da kažu – mi smo žrtve, dođite i spasite nas. Te vojske treba da se čuvaju Albanci, jer treba da posluže kao topovsko meso u sukobima njihovih vođa koji na ovaj način hoće da izbegnu odgovornost pred sudom za ratne zločine. Ali treba da se čuvaju i sve one zemlje koje podržavaju tzv. državu Kosovo, jer hoće na taj način i njihovu decu jednog dana da uvuku u sukobe – naglasio je ministar Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem programu Televizije Pink.