Министарство одбране Републике Србије
 

ХРОНИКА САЈМА, понедељак, 22. октобар
Промоција ратног дневника генерала Павковића на Сајму књига

 
На Сајму књига у Београду данас је представљен ратни дневник генерал-пуковника Небојше Павковића, команданта Треће армије Војске Југославије, током НАТО агресије 1999. године. Четири тома дневника под називом „Трећа армија седамдесет осам дана у загрљају „Милосрдног анђела“ део су едиције „Ратник“ од седам књига, које доносе сећања учесника  ратних догађања на Косову и Метохији 1999. године.

На почетку промоције, Драгана Марковић, уредник Издавачке делатности Медија центра „Одбрана“ и уредник књиге, истакла је да ратни дневник генерала Павковића и едиција „Ратник“ представљају допринос очувању знања о примењеној ратној вештини, која је помогла да се одбрани земља и максимално сачувају ресурси у готово немогућим условима.
 
Адмирал у пензији Бошко Антић, један од приређивача књиге, истакао је да је реч о капиталном делу без кога озбиљна историографија неће моћи да сагледава те догађаје.
 
„Добро је да је написана, јер ако ми не пишемо о догађајима, писаће други уместо нас, а то знамо како изгледа. Подељен у четири тома, дневник показује поверење с којим командант приступа својим људима, и што је најважније, како се командује у тешким условима“, рекао је адмирал Антић.
 
Колико ће људи страдати током рата, умногоме зависи од ратне вештине команданта, нагласио је генерал у пензији Милорад Ђорђевић.
 
„Генерал Павковић је деловао у немогућим условима, често без упутства или наредбе Врховне команде. Он је наредио да се на време изместе средства, донео правовремену одлуку о мобилизацији, оперативном развоју, блокирању терориста, измештању командног места из Куршумлије. Тиме је најбоље доказао тврдњу да командовати заправо значи пре свега предвиђати, а не само доносити наредбе“, рекао је генерал Ђорђевић.
 
Бивши начелник Генералштаба у свом дневнику истакао је херојство бранилаца отаџбине током НАТО агресије, али и спорне моменте током ратних дејстава 1999. године, попут несугласица са МУП-ом, дезертерима и другим непознатим моментима из тог периода. Генерал Павковић истакао је заслуге својих сабораца, генерала Владимира Лазаревића и других, начине како је завараван НАТО током агресије, а објаснио је и зашто је одбио да учествује у преговорима чији је резултат био Кумановски споразум.
 
Историчар Миле Бјелајац у свом излагању указао на значај едиције „Ратник“, која није само одуживање дуга  борцима 1999. године, већ је корисна за све који би желели да знају како се стварно ратовало против НАТО-а, а не да подлежу медијским манипулацијама непријатеља и другим произвољним тумачењима догађаја на Косову и Метохији током ратне 1999.
 
„Командант те НАТО операције генерал Весли Кларк признао је да је рат био жељен, како би се исправила по његовом тумачењу погрешна одлука Ајзенхауера из 1945. године да не доведе америчку војску на Балкан. Од посебног значаја је прва књига у којој се објашњава убрзавање кризе, убиства лојалних Албанаца од стране ОВК, дириговано напуштање насеља. За нас историчаре књига је драгоцена јер аргументовано доводи у питање све клишее о том сукобу“, рекао је Миле Бјелајац.
 
Издавач ратног дневника генерала Павковића, Медија центар „Одбрана“, представиће и остале три књиге из едиције „Ратник“. У четвртак књигу „Борба на Кошарама“, у петак књигу „Битка за Паштрик“, а у суботу књигу „Приштински корпус – сећања ратних команданата“, које доносе сећања учесника на херојских седамдесет осам дана одбране отаџбине током НАТО агресије 1999. године на Косову и Метохији.
 
Трибина о редовном служењу војног рока

Редовно служење војног рока била је тема трибине на штанду Министарства одбране и Војске Србије. Учесници трибине, Александар Живковић, државни секретар Министарства одбране, генерал у пензији Видосав Ковачевић, пуковници Драган Котарлић и Саво Иришковић, објаснили су однос између статуса војне неутралности било које земље, економске моћи и потреба одбране, која онда мора бити заснована на концепту тоталне одбране и властитим ресурсима. У том односу, питање попуне ратне резерве је изузетно значајно. Модератор је била капетан Мирјана Крстовић.

Стратегијско планирање у систему одбране

План је ништа, планирање је све. Ко планира, може предупредити лошу будућност. Зато је  Управа за стратегијско планирање Министарства одбране данас представила процес израде стратегијских докумената, почев од Стратегије националне безбедности, преко Стратегије одбране, Војне доктрине до Министарског упутства које сваке године одређује тежиште активности система одбране. Пуковник Дејан Стојковић и потпуковник Саша Јоксимовић истакли су да се важност дугорочног планирања најбоље види кад земља, пажљиво вођеном политиком заснованом на стручним проценама, избегне велике бродоломе.
 
Промоција књиге „Одговор за будућност“

На штанду Министарства одбране и Војске Србије данас је представљена књига др Раденка Мутавџића „Одговор за будућност – конструисање безбедносног идентитета“. О књизи су говорили рецензент проф. др Драган Ђукановић са Факултета политичких наука у Београду и аутор. Модератор је била мр Снежана Ђокић.
 
Пројекције филмова ВФЦ „Застава филм“
 
Из своје продукције ВФЦ „Застава филм“ данас је приказала једну епизоду познате серије „Војници“, кратки филм „Кодекс части“ и филм „Хигијенске навике војника“. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.10.2018
Промоција ратног дневника генерала Павковића
22.10.2018
Трибина о редовном служењу војног рока
22.10.2018
Промоција књиге "Одговор за будућност"