Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2018.

Обележена 212. годишњица боја на Делиграду




У порти цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила у Делиграду, недалеко од Алексинца, данас је обележена 212. годишњица боја на Делиграду, вођеног између српске устаничке војске под командом Карађорђа и турске војске.



Испред Министарства одбране и Војске Србије, венац је положила делегација предвођена командантом Мешовите артиљеријске бригаде пуковником Новицом Петровићем. Обележавању су присуствовале делегација Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници општине Алексинац и удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
 
Битка код Делиграда упамћена је као пример тактички успешно вођење борбе српске војске против бројчано надмоћнијег непријатеља. Бој за Делиград почео је 3. септембра 1806. године јаким фронталним нападом Турака, да би у жестоким борбама, које су трајале цео дан, Срби, иако знатно бројчано слабији, успели да одбране Делиград.
 


На месту где се налазила главна линија одбране српске војске подигнут је спомен-храм Светих арханђела Михаила и Гаврила у знак сећања на пале српске борце у свим ослободилачким ратовима Србије до 1918. године.