Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2018.

Obeležena 212. godišnjica boja na Deligradu




U porti crkve Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u Deligradu, nedaleko od Aleksinca, danas je obeležena 212. godišnjica boja na Deligradu, vođenog između srpske ustaničke vojske pod komandom Karađorđa i turske vojske.



Ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, venac je položila delegacija predvođena komandantom Mešovite artiljerijske brigade pukovnikom Novicom Petrovićem. Obeležavanju su prisustvovale delegacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici opštine Aleksinac i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
Bitka kod Deligrada upamćena je kao primer taktički uspešno vođenje borbe srpske vojske protiv brojčano nadmoćnijeg neprijatelja. Boj za Deligrad počeo je 3. septembra 1806. godine jakim frontalnim napadom Turaka, da bi u žestokim borbama, koje su trajale ceo dan, Srbi, iako znatno brojčano slabiji, uspeli da odbrane Deligrad.
 


Na mestu gde se nalazila glavna linija odbrane srpske vojske podignut je spomen-hram Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u znak sećanja na pale srpske borce u svim oslobodilačkim ratovima Srbije do 1918. godine.