Министарство одбране Републике Србије
 
30.08.2018.

Свечани испраћај контингента Војске Србије у мисију УН у Централноафричкој Републици



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима проширеног колегијума, присуствовали су данас у касарни „Бањица 2“ свечаном испраћају осмог контингента Војске Србије у мисију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA).

Пут те афричке земље поћи ће 70 припадника Војске Србије који ће наредних шест месеци, у болници другог нивоа, бити ангажовани на медицинском збрињавању снага УН у операцији MINUSCA.

Обраћајући се српским мировњацима, њиховим породицама и старешинама, министар Вулин је подсетио да већ осми пут шаљемо наше најбоље тамо где је најтеже.

- Већ осми пут идемо да лечимо туђе ране у једној далекој земљи и да ублажимо последице ратова, сукоба и мржње. Оне које шаљемо пробрали смо и као стручњаке и као људе и послали их да проносе славу наше земље и да ову часну заставу увек врате овенчану још већом славом. Какви сте стручњаци најбољи је доказ  то што је наш мандат, који је у почетку био само да лечимо припаднике Уједињених нација, сада и проширен, и то зато што су се припадници Европске уније, дипломатски представници и највише политичко руководство  Централноафричке Републике борили и изборили да их баш ви лечите. То говори какви сте стручњаци, а какви сте људи говори чињеница да одлазите тамо, а да остављате овде своје породице и да ћете се борити да неким људима живот учините лакшим и бољим - рекао је министар одбране и додао да "ваљда само ми то можемо", као народ који је упознао туђу муку. 

Он је истакао и да смо народ који зна колико боле ране и шта значи остављено и напуштено дете, али и шта значе и смрт и бол и насиље и неправда,  и да нас зато толико поштују и воле. 

-  На вама је да честито име, које су ваши претходници оставили као припрему за ваш долазак, сачувате и унапредите, да када се ви будете враћали кући, знате да сте иза себе оставили простор некој другој ротацији, неким другим људима. Да дођу и да буду унапред поштовани и вољени, баш као што је урађено и за вас. Мислићемо на вас, бринути. Знаћемо  сваког јутра да ли сте добро и водићемо рачуна да све буде у реду, али ћемо чекати да се вратите - рекао је министар Вулин и додао да ће породице мислити на своје мировњаке, али да ће им ноћи без сна проћи брже јер знају да они раде велику ствар и брину о њима.

Министар одбране је српским мировњацима поручио да се чувају и да брину о себи.

- Ваш први и основни задатак је да нам се вратите и да нам испричате једну велику и важну животну пручу. Да нам се вратите баш такви, здрави и храбри, богатији за једно искуство и за осећај да имате коме да се вратите и видите ко вас чека - рекао је министар Вулин. 
На данашњој свечаности, министар одбране је предао заставу Републике Србије команданту 8. ротације српског контингента, пуковнику Зорану Јанићијевићу, из Управе за планирање и развој Генералштаба, који је министру одбране пружио уверавања да ће часно и поносно носити заставу Републике Србије у Централноафричкој Републици. 

Пуковник Јанићијевић је, говорећи о очекивањима уочи одласка, рекао је да је најважније да се сви српски припадници безбедно врате из афричке земље.

- Очекујем и да на професионалан начин, онако како се од нас очекује, урадимо посао због кога и идемо у мировну мисију, због чега и наша Војна болница постоји у граду Бангију -  рекао је командант контингента 8 ротације, коме је предстојећа мировна мисија трећа у каријери. 

Командант српске Војне болнице у осмој ротацији пуковник др доцент Небојша Ђенић, начелник хирургије нишке Војне болнице, први контакт са Централноафричком Републиком имао је 2010. године, да би, пет година касније, у другој ротацији био начелник хирургије српске Војне болнице. 

- Изазови су ми познати, они су многоструки, лечење, пре свега, оболелих од маларије, која је болест број један, али с друге стране ту је и ратни трауматизам и све оно што прати једну сложену мировне операције - рекао је пуковник др Ђенић.
Драгана Барбуловић, виша медицинска сестра на служби у Националном центру за контролу тровања Војномедицинске академије, биће главна медицинска сестра српске Војне болнице. 

- Први пут сам у мировној мисији и с радошћу одлазим. Много тога сам чула и имам велика очекивања. Моја војска од 48 чланова медицинског тима је најбројнија и на мени је велика одговорност, а то очекујем и од њих - рекла је Драгана Барбуловић и додала да мисија укључује комплексне изазове, али да је уверена да је медицински тим спреман да употреби сво своје знање и стручност и да успешно одговори свим задацима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.08.2018
mp4 (249,87 MB)
Обраћање министра Вулина
30.08.2018
mp4 (126,17 MB)
Испраћај
30.08.2018
mp4 (122,37 MB)
Пуковник Јанићијевић
30.08.2018
mp4 (48,42 MB)
Пуковник доц. др Небојша Ђенић
30.08.2018
mp4 (66,01 MB)
Војни службеник Драгана Барбуловић