Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.08.2018.

Svečani ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju UN u Centralnoafričkoj Republici



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima proširenog kolegijuma, prisustvovali su danas u kasarni „Banjica 2“ svečanom ispraćaju osmog kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA).

Put te afričke zemlje poći će 70 pripadnika Vojske Srbije koji će narednih šest meseci, u bolnici drugog nivoa, biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga UN u operaciji MINUSCA.

Obraćajući se srpskim mirovnjacima, njihovim porodicama i starešinama, ministar Vulin je podsetio da već osmi put šaljemo naše najbolje tamo gde je najteže.

- Već osmi put idemo da lečimo tuđe rane u jednoj dalekoj zemlji i da ublažimo posledice ratova, sukoba i mržnje. One koje šaljemo probrali smo i kao stručnjake i kao ljude i poslali ih da pronose slavu naše zemlje i da ovu časnu zastavu uvek vrate ovenčanu još većom slavom. Kakvi ste stručnjaci najbolji je dokaz  to što je naš mandat, koji je u početku bio samo da lečimo pripadnike Ujedinjenih nacija, sada i proširen, i to zato što su se pripadnici Evropske unije, diplomatski predstavnici i najviše političko rukovodstvo  Centralnoafričke Republike borili i izborili da ih baš vi lečite. To govori kakvi ste stručnjaci, a kakvi ste ljudi govori činjenica da odlazite tamo, a da ostavljate ovde svoje porodice i da ćete se boriti da nekim ljudima život učinite lakšim i boljim - rekao je ministar odbrane i dodao da "valjda samo mi to možemo", kao narod koji je upoznao tuđu muku. 

On je istakao i da smo narod koji zna koliko bole rane i šta znači ostavljeno i napušteno dete, ali i šta znače i smrt i bol i nasilje i nepravda,  i da nas zato toliko poštuju i vole. 

-  Na vama je da čestito ime, koje su vaši prethodnici ostavili kao pripremu za vaš dolazak, sačuvate i unapredite, da kada se vi budete vraćali kući, znate da ste iza sebe ostavili prostor nekoj drugoj rotaciji, nekim drugim ljudima. Da dođu i da budu unapred poštovani i voljeni, baš kao što je urađeno i za vas. Mislićemo na vas, brinuti. Znaćemo  svakog jutra da li ste dobro i vodićemo računa da sve bude u redu, ali ćemo čekati da se vratite - rekao je ministar Vulin i dodao da će porodice misliti na svoje mirovnjake, ali da će im noći bez sna proći brže jer znaju da oni rade veliku stvar i brinu o njima.

Ministar odbrane je srpskim mirovnjacima poručio da se čuvaju i da brinu o sebi.

- Vaš prvi i osnovni zadatak je da nam se vratite i da nam ispričate jednu veliku i važnu životnu pruču. Da nam se vratite baš takvi, zdravi i hrabri, bogatiji za jedno iskustvo i za osećaj da imate kome da se vratite i vidite ko vas čeka - rekao je ministar Vulin. 
Na današnjoj svečanosti, ministar odbrane je predao zastavu Republike Srbije komandantu 8. rotacije srpskog kontingenta, pukovniku Zoranu Janićijeviću, iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba, koji je ministru odbrane pružio uveravanja da će časno i ponosno nositi zastavu Republike Srbije u Centralnoafričkoj Republici. 

Pukovnik Janićijević je, govoreći o očekivanjima uoči odlaska, rekao je da je najvažnije da se svi srpski pripadnici bezbedno vrate iz afričke zemlje.

- Očekujem i da na profesionalan način, onako kako se od nas očekuje, uradimo posao zbog koga i idemo u mirovnu misiju, zbog čega i naša Vojna bolnica postoji u gradu Bangiju -  rekao je komandant SRBKON 8, kome je predstojeća mirovna misija treća u karijeri. 

Komandant srpske Vojne bolnice u osmoj rotaciji pukovnik dr docent Nebojša Đenić, načelnik hirurgije niške Vojne bolnice, prvi kontakt sa Centralnoafričkom Republikom imao je 2010. godine, da bi, pet godina kasnije, u drugoj rotaciji bio načelnik hirurgije srpske Vojne bolnice. 

- Izazovi su mi poznati, oni su mnogostruki, lečenje, pre svega, obolelih od malarije, koja je bolest broj jedan, ali s druge strane tu je i ratni traumatizam i sve ono što prati jednu složenu mirovne operacije - rekao je pukovnik dr Đenić.
Dragana Barbulović, viša medicinska sestra na službi u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije, biće glavna medicinska sestra srpske Vojne bolnice. 

- Prvi put sam u mirovnoj misiji i s radošću odlazim. Mnogo toga sam čula i imam velika očekivanja. Moja vojska od 48 članova medicinskog tima je najbrojnija i na meni je velika odgovornost, a to očekujem i od njih - rekla je Dragana Barbulović i dodala da misija uključuje kompleksne izazove, ali da je uverena da je medicinski tim spreman da upotrebi svo svoje znanje i stručnost i da uspešno odgovori svim zadacima.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.08.2018
mp4 (249,87 MB)
Obraćanje ministra Vulina
30.08.2018
mp4 (126,17 MB)
Ispraćaj
30.08.2018
mp4 (122,37 MB)
Pukovnik Janićijević
30.08.2018
mp4 (48,42 MB)
Pukovnik doc. dr Nebojša Đenić
30.08.2018
mp4 (66,01 MB)
Vojni službenik Dragana Barbulović