Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2018.

Изложба ”Дијанина деца” отворена у Нишу




Изложбу ”Дијанина деца” ауторке Слађане Зарић, синоћ је у нишком Дому Војске отворио командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.
 
Изложбу су организовали Радио телевизија Србије и Управа за односе са јавношћу Министарства одбране, а говори о акцији спасавања српске деце из хрватског фашистичког концентрационог логора Јасеновац током Другог светског рата, из кога је захваљујући племенитој Дијани Будисављевић, спасено  близу осам хиљада српских малишана.
 


Отварајући изложбу, генерал Симовић је истакао да је Дијана Будисављевић била жена великог срца и да је према њој власт 1945. године учинила велики грех, јер јој је одузела картотеку са евиденцијом спасене деце, а њу склонила са јавне сцене.
 
Изложбена поставка заснована је на архивским фотографијама, експонатима и сценографским елементима који дочаравају трагику страдања али и епопеју спасавања козарачке деце. Аутор архитектонског дела изложбе је Иван Мангов.  



Отварању изложбе присуствовали су градоначелник Града Ниша, Дарко Булатовић, представници Српске православне цркве, припадници Копнене војске, пензионисана војна лица, представници удружења ослободилачких ратова и бројни грађани Ниша.
 
Изложба у Дому Војске у Нишу отворена је радним данима од 9 до 19 часова, до 27. јула 2018. године.   
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.07.2018
mp4 (6,74 MB)
Отварање изложбе - прилог РТС