Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2018.

Izložba ”Dijanina deca” otvorena u Nišu




Izložbu ”Dijanina deca” autorke Slađane Zarić, sinoć je u niškom Domu vojske otvorio komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.
 
Izložbu su organizovali Radio televizija Srbije i Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, a govori o akciji spasavanja srpske dece iz hrvatskog fašističkog koncentracionog logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata, iz koga je zahvaljujući plemenitoj Dijani Budisavljević, spaseno  blizu osam hiljada srpskih mališana.
 


Otvarajući izložbu, general Simović je istakao da je Dijana Budisavljević bila žena velikog srca i da je prema njoj vlast 1945. godine učinila veliki greh, jer joj je oduzela kartoteku sa evidencijom spasene dece, a nju sklonila sa javne scene.
 
Izložbena postavka zasnovana je na arhivskim fotografijama, eksponatima i scenografskim elementima koji dočaravaju tragiku stradanja ali i epopeju spasavanja kozaračke dece. Autor arhitektonskog dela izložbe je Ivan Mangov.  



Otvaranju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Grada Niša, Darko Bulatović, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, pripadnici Kopnene vojske, penzionisana vojna lica, predstavnici udruženja oslobodilačkih ratova i brojni građani Niša.
 
Izložba u Domu Vojske u Nišu otvorena je radnim danima od 9 do 19 časova, do 27. jula 2018. godine.   
 
videoVIDEOGALERIJA
05.07.2018
mp4 (6,74 MB)
Otvaranje izložbe - prilog RTS