Министарство одбране Републике Србије
 
01.07.2018.

Министар Вулин: Захваљујући Вучићевој политици данас Србијом нико споља не може да командује



"Приштина хоће све а неће да да ништа.  Компромис са Приштином је далеко и веома је тежак. Зато Приштина зове Сједињене Државе, како би добила што већу подршку моћних, великих земаља који су на њеној страни. Председник Вучић зна да га лажу и обмањују, али је довољно мудар и храбар да не дозволи да Србија буде одговорна. Србијом више не можете да командујете", изјавио је министар одбране Александар Вулин у Дневнику РТСа коментаришући застој у бриселским преговорима Београда и Приштине.

"Александар Вучић одлично зна да га лажу и обмањују овим преговорима и одлично зна да ће они покушавати увек да одговорност за све неуспехе Бриселског дијалога пребаце на њега и Србију. Али нису у стању да Србију окриве за застој и не држање речи. Вучић је довољно храбар да каже НЕ и, такође, довољно храбар да каже ДА, што није лако", рекао је министар Вулин.

Говорећи о могућности поновног укључивања САД у решавање проблема, министар Вулин је истакао да Харадинај то тражи „јер види да је у ћорсокаку“.

- Харадинај то тражи зато што види да су сви аргументи на нашој страни, зато што види да Александра Вучића не могу да пољуљају, зато што виде да политика Србије није политика оне губитничке Србије која би данас да убије Александра Вучића, да политика Србије није губитничка политика неког Славише Ристића и његових партија који су направили границу, оно што ми кажемо да је административна линија, на Брњаку и Јарињу, већ да је ово једна друга Србија, која руши те границе, која руши административну линију. И наравно да одмах тражи помоћ, и да му одмах помогне неко ко је јачи, за кога мисли да ће својом силом успети да натера Александра Вучића да попусти, а Александар Вучић није баш човек који лако попушта – истакао је министар Вулин.

Говорећи о улози Европске уније, министар Вулин је рекао да сви виде да преговарачи из ЕУ врло ретко успеју да испуне своју улогу неутралног посредника и да сви виде да су они далеко чешће на страни Приштине, покушавајући да оправдају сваки њен потез и да се увек чује  порука „нека се обе стране уздрже“. 

Према његовим речима, важно је нагласити да све што се ради, ради се са идејом да се сачувају државни и национални интереси на простору Косова и Метохије и да се свако се бори у свом делу фронта. "Војска Србије је већ неколико пута успела да спречи постављање лажних изасланика некакве, лажне, непостојеће војске Косова, који би на тај начин били прихваћени као да су прави официри, или као да су представници неке праве војске која, наравно, не постоји и не може да постоји на простору Косова и Метохије. Све је, то наравно, бескрајно важно да свако ради свој део посла да бисмо помогли нашем главном преговарачу и човеку који стварно носи највећи терет преговора и свега што се дешава на Косову и Метохији, председнику Александру Вучићу – нагласио је министар Вулин.