Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.07.2018.

Ministar Vulin: Zahvaljujući Vučićevoj politici danas Srbijom niko spolja ne može da komanduje



"Priština hoće sve a neće da da ništa.  Kompromis sa Prištinom je daleko i veoma je težak. Zato Priština zove Sjedinjene Države, kako bi dobila što veću podršku moćnih, velikih zemalja koji su na njenoj strani. Predsednik Vučić zna da ga lažu i obmanjuju, ali je dovoljno mudar i hrabar da ne dozvoli da Srbija bude odgovorna. Srbijom više ne možete da komandujete", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Dnevniku RTSa komentarišući zastoj u briselskim pregovorima Beograda i Prištine.

"Aleksandar Vučić odlično zna da ga lažu i obmanjuju ovim pregovorima i odlično zna da će oni pokušavati uvek da odgovornost za sve neuspehe Briselskog dijaloga prebace na njega i Srbiju. Ali nisu u stanju da Srbiju okrive za zastoj i ne držanje reči. Vučić je dovoljno hrabar da kaže NE i, takođe, dovoljno hrabar da kaže DA, što nije lako", rekao je ministar Vulin.

Govoreći o mogućnosti ponovnog uključivanja SAD u rešavanje problema, ministar Vulin je istakao da Haradinaj to traži „jer vidi da je u ćorsokaku“.

- Haradinaj to traži zato što vidi da su svi argumenti na našoj strani, zato što vidi da Aleksandra Vučića ne mogu da poljuljaju, zato što vide da politika Srbije nije politika one gubitničke Srbije koja bi danas da ubije Aleksandra Vučića, da politika Srbije nije gubitnička politika nekog Slaviše Ristića i njegovih partija koji su napravili granicu, ono što mi kažemo da je administrativna linija, na Brnjaku i Jarinju, već da je ovo jedna druga Srbija, koja ruši te granice, koja ruši administrativnu liniju. I naravno da odmah traži pomoć, i da mu odmah pomogne neko ko je jači, za koga misli da će svojom silom uspeti da natera Aleksandra Vučića da popusti, a Aleksandar Vučić nije baš čovek koji lako popušta – istakao je ministar Vulin.

Govoreći o ulozi Evropske unije, ministar Vulin je rekao da svi vide da pregovarači iz EU vrlo retko uspeju da ispune svoju ulogu neutralnog posrednika i da svi vide da su oni daleko češće na strani Prištine, pokušavajući da opravdaju svaki njen potez i da se uvek čuje  poruka „neka se obe strane uzdrže“. 

Prema njegovim rečima, važno je naglasiti da sve što se radi, radi se sa idejom da se sačuvaju državni i nacionalni interesi na prostoru Kosova i Metohije i da se svako se bori u svom delu fronta. "Vojska Srbije je već nekoliko puta uspela da spreči postavljanje lažnih izaslanika nekakve, lažne, nepostojeće vojske Kosova, koji bi na taj način bili prihvaćeni kao da su pravi oficiri, ili kao da su predstavnici neke prave vojske koja, naravno, ne postoji i ne može da postoji na prostoru Kosova i Metohije. Sve je, to naravno, beskrajno važno da svako radi svoj deo posla da bismo pomogli našem glavnom pregovaraču i čoveku koji stvarno nosi najveći teret pregovora i svega što se dešava na Kosovu i Metohiji, predsedniku Aleksandru Vučiću – naglasio je ministar Vulin.