Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2018.

Саопштење




Поводом саопштења Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, Министарство одбране обавештава јавност да се изменама Закона о одбрани штите тајни војни подаци, а тиме и безбедност државе и свих њених грађана.
 
Неистина је да су изменама Зaкона о одбрани, Министарство одбране и Војска Србије изузети из јединственог система  приступа информацијама од јавног значаја, већ су као и у свим армијама света дефинисани подаци и информације које се не могу давати на увид јавности.
 
Министарство одбране позива Повереника да грађанима Србије каже у којој држави која има своју војску не постоје тајна војна документа. Било би добро да Повереник каже и на који начин се доприноси безбедности грађана уколико се прихвати његов предлог да се сва војна документа на баш његов захтев могу ставити јавности на увид.
 
Данашње саопштење Повереника, нажалост је још једна потврда, да у потрази за публицитетом и својом политичком каријером, он не може да престане да комуницира са Министарством одбране путем медија, нити да се уздржи од политичких оцена.