Министарство одбране Републике Србије
 
31.05.2018.

Обележена 209. годишњица боја на Чегру




Годишњица битке на брду Чегар код Ниша, где су се сукобили Срби и Турци 31. маја 1809. године, обележена је државном церемонијом и полагањем венаца у част погинулим борцима из Првог српског устанка.

Државну церемонију је предводио секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, а венце код споменика Стевану Синђелићу, истакнутом вођи битке на Чегру, положили су представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Ниша, Општине Пантелеј, Српско-руског хуманитарног центра, породице Синђелић, као и велики број удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.


Битка на Чегру важи за једну од пресудних битака Првог српског устанка. Према историјским изворима, ресавски војвода Стеван Синђелић, видевши да губи битку против бројчано надмоћних Турака, пуцао је из кубуре у магацин барута и изазвао експлозију у којој су погинули сви српски војници, њих око 3.000, као и око 6.000 Турака. Након битке, Турци су у знак одмазде на тадашњем улазу у Ниш саградили Ћеле-кулу и у њу узидали 952 главе српских устаника.