Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.05.2018.

Obeležena 209. godišnjica boja na Čegru




Godišnjica bitke na brdu Čegar kod Niša, gde su se sukobili Srbi i Turci 31. maja 1809. godine, obeležena je državnom ceremonijom i polaganjem venaca u čast poginulim borcima iz Prvog srpskog ustanka.

Državnu ceremoniju je predvodio sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, a vence kod spomenika Stevanu Sinđeliću, istaknutom vođi bitke na Čegru, položili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Niša, Opštine Pantelej, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, porodice Sinđelić, kao i veliki broj udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba.


Bitka na Čegru važi za jednu od presudnih bitaka Prvog srpskog ustanka. Prema istorijskim izvorima, resavski vojvoda Stevan Sinđelić, videvši da gubi bitku protiv brojčano nadmoćnih Turaka, pucao je iz kubure u magacin baruta i izazvao eksploziju u kojoj su poginuli svi srpski vojnici, njih oko 3.000, kao i oko 6.000 Turaka. Nakon bitke, Turci su u znak odmazde na tadašnjem ulazu u Niš sagradili Ćele-kulu i u nju uzidali 952 glave srpskih ustanika.