Министарство одбране Републике Србије
 
31.05.2018.

За Румунију нема војске Косова




Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, на позив свог колеге Михаја Виорела Фифора, борави у званичној посети Румунији. Министар Вулин дочекан је у Букурешту уз највише војне почасти. 



Министри Вулин и Фифор су после пријатељског састанка најавили даљи развој и унапређење и до сада успешне војне сарадње две земље и истичу да су Србија и Румунија гаранти мира и стабилности на читавом Балкану.

Министар Вулин је румунском колеги захвалио на огромном личном напору и великом пријатељству које показује према Србији у свакој прилици.

"Данас смо разговарали како наша министарства и војске треба и могу да сарађују.  Разговарали смо и о наставку наше војно-економске сарадње, сарадње која може и треба да буде значајно боља и зато ћемо разменити делегације наших експерата, који ће видети шта можемо да производимо заједно, а шта можемо да купујемо једни од других", рекао је министар Вулин. 



Он је истакао да Румунија подржава политику војне неутралности коју воде Србија и врховни командант оружаних снага, Александар Вучић. Нарочито је захвалио министру Фифору на његовом дубоком разумевању наше позиције када је у питању Косово и Метохија.

"Румунија има принципијелан став одбијања признавања тзв. независности Косова и Метохије и даје подршку нашој политици апсолутног одбијања прихватања формирања војске Косова. Министар, као наш пријатељ, веома добро разуме да било која војска на КиМ, ако није КФОР, не може и не сме да постоји", рекао је министар Вулин.

Министар националне одбране Фифор је истакао да је Србија за Румунију најбољи и традиционални пријатељ, не само на пољу војне сарадње, већ и у областима економске и регионалне сарадње. Фифор је рекао да ће Румунија наставити да подржава Србију на њеном путу ка Европској унији истакавши да је и за ЕУ важно да Србија постане њен члан што пре.



"Разговарали смо о нашој билатералној сарадњи која је и до сада била веома успешна, као и наставку обука припадника наших оружаних снага и сарадње нарочито у областима војног образовања и војне медицине, у којој Србија има велико искуство. Одлучили смо да наставимо да развијамо нашу сарадњу и у области одбрамбене индустрије и да што пре разменимо стручњаке који ће одлучити на којим пројектима можемо заједно да радимо", рекао је министар националне одбране Румуније.

"Србија ће у Румунији имати пријатеља а ми ћемо наставити да је заступамо и подржавамо интересе политике не само на нивоу Министарства одбране већ и на нивоу Владе“,  рекао је министар Фифор и закључио да постоји веома добра сарадња министарстава одбране, као и да се нада да ће у наредном периоду румунски Парламент ратификовати  споразум о сарадњи у области одбране, који је у децембру потписан у Београду.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.05.2018
mp4 (171,66 MB)
Дочек
31.05.2018
mp4 (108,86 MB)
Састанак
31.05.2018
mp4 (135,48 MB)
Изјава министра Вулина
31.05.2018
mp4 (239,11 MB)
Изјава министра Фифора