Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2018.

Скупштина Србије усвојила сет закона у области одбране




 
Посланици Народне скупштине Србије, који су јуче завршили вишедневну расправу о амандманима,  усвојили су данас сет закона у области одбране на Четвртој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2018. години.
 
Посланици су данас усвојили Предлог закона о војном образовању, затим Предлог закона  о изменама и допунама Закона о одбрани, Предлог закона о изменама и допунама Закона о Војсци Србије као и Предлог закона о производњи и промету наоружања и војне опреме.

Усвојени су и Предлог закона о изменама и допунама Закона о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Србије, Предлог закона о изменама и допунама Закона о војној, радној и материјалној обавези, а пред највишим законодавним домом усвојен је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о Безбедносно-информативној агенцији.
 
Посланици су 14. тачака дневног реда седнице усвојили 25. априла, а начелну расправу о сету закона из области одбране завршили су два дана касније. На седници одржаној 27. априла посланици су усвојили предлоге одлука који се односе на учешће припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у овој години.
 
Подршку су добили предлози одлука о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2018. години и о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2018. години.
 
Такође, представници највишег законодавног тела дали су подршку и предлозима закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Државе Израел у вези са војном, одбрамбеном и одбрамбено-индустријском сарадњом, и о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Грчке о сарадњи у оквиру Атинског мултинационалног стратешко-поморског координационог центра.
 
Прихваћени су и Предлог закона о потврђивању Меморандума између Владе Србије и Владе Републике Српске о сарадњи у области ваздухопловства и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Румуније о сарадњи у области одбране.
 
На све предложене законе из области одбране поднето је 1.600 амандмана.