Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2018.

Skupština Srbije usvojila set zakona u oblasti odbrane




 
Poslanici Narodne skupštine Srbije, koji su juče završili višednevnu raspravu o amandmanima,  usvojili su danas set zakona u oblasti odbrane na Četvrtoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2018. godini.
 
Poslanici su danas usvojili Predlog zakona o vojnom obrazovanju, zatim Predlog zakona  o izmenama i dopunama Zakona o odbrani, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije kao i Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

 
Usvojeni su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, a pred najvišim zakonodavnim domom usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.
 
Poslanici su 14. tačaka dnevnog reda sednice usvojili 25. aprila, a načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti odbrane završili su dva dana kasnije. Na sednici održanoj 27. aprila poslanici su usvojili predloge odluka koji se odnose na učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u ovoj godini.
 
Podršku su dobili predlozi odluka o usvajanju Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2018. godini i o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2018. godini.
 
Takođe, predstavnici najvišeg zakonodavnog tela dali su podršku i predlozima zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Države Izrael u vezi sa vojnom, odbrambenom i odbrambeno-industrijskom saradnjom, i o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Grčke o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra.
 
Prihvaćeni su i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske o saradnji u oblasti vazduhoplovstva i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rumunije o saradnji u oblasti odbrane.
 
Na sve predložene zakone iz oblasti odbrane podneto je 1.600 amandmana.