Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2018.

Државна церемонија Дана сећања на жртве НАТО агресије



Државна церемонија обележавања Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања, коју је предводио председник Републике Србије и врховни командант Александар Вучић, одржана је вечерас на платоу испред Центра за културу и уметност у Алексинцу, граду великог страдања током 1999. године.

На скупу су говорили председник Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, а присуствовали су и премијерка Владе Србије Ана Брнабић, министри, представници државних институција и бројни грађани.

Церемонија “Опростићемо, ако будемо могли, заборавити, само ако нас не буде било” почела је симболично искључивањем расвете и звуком сирене за ваздушну опасност.

Председник Вучић окупљеним грађанима поручио је да је циљ НАТО агресије био да се убијају војници, полицајци, цивили, да се убије Србија.

- Жива, вредна и богата Србија, коју нису убили и никада неће, њихова је највећа клетва, а наш задатак и наша будућност. Казна коју је неко смислио као да још није завршена, а разлог томе је у чињеници да ми не признајемо све оно што су они признали. Ми јесмо у праву, и они знају да ми јесмо у праву и знају да они нису у праву, рекао је председник Вучић.

Он је истакао да морамо да стварамо свакога дана, да будемо довољно снажни и јаки. Вучић је поручио да док је он председник Србије неће никоме дозволити да нас понижава.

- Ово је Србија, земља која има своје достојанство, има свој понос и памти оне који су за њу дали живот. Нико неће моћи Србију безразложно да кажњава и ради шта му падне на памет. Немамо право да злочин зовемо другим именом због убијених, због последица које трпимо, због потребе да сачувамо нашу земљу, казао је Вучић и подсетио на страшне бројке агресије, када је НАТО 1999. године ударио “на малу земљу поносног народа који је био крив што постоји и што чува своје”.

- Деветнаест је година од када је симбол неправде нанете народу, који је кроз историју прошао многе недаће и патње, али није ни слутио да би оваква судбина могла да га задеси на крају 20. века. Деветнаест је, како су говорили и данас кажу, највећих и најјачих ударило на једну малу земљу поносног и непокореног народа. Тај чин бездушја и безумља назвали су “Милосрдни анђео”, као да се убијање невиног народа, рушење фабрика и болница може подвести под било шта људско, а камоли милосрдно, навео је председник Србије.

Вучић је указао да то што су “нас убијали није била грешка, ни колатерална штета, већ намера, смишљена с циљем, и сваки од 78 дана и свака бомба планирано су бачени на Србију”.

- Злочине су назвали колатералном штетом да би могли да их оправдају, али док сам председник нећу им то дозволити. Србија има понос и памти оне који су за њу дали живот и никад тај злочин неће бити савршен и неће Србија бити понижена, нити ће моћи да јој отимају шта коме падне на памет, нагласио је Вучић и поручио да “хоћемо од непријатеља да постанемо пријатељи, хоћемо партнерство, али чланство у НАТО нећемо, било би превише соли на љуту рану”.

Председник је поручио да Србију више нико неће моћи да напада, јер ће земља економски да јача, а војно ће бити снажнија из дана у дан и биће довољно јака да заштити себе и свој народ. Поручио је и да “никада никоме нећемо да претимо, чуваћемо мир и стабилност, али никоме нећемо дозволити да унизи Србију”.

У свом обраћању, председник Додик поручио је да је Република Српска „загледана у снагу Србије и захвална председнику Вучићу што гради стабилну и најјачу земљу у региону“.

- Ево нас поново да обележимо страдање нашег народа од онога који то никада нису хтели да престану и који нису хтели да признају да су то чинили само да би се вежбали те да су изабрали српски народ као мету за своја оружја и тако уништавали нашу инфраструктуру, нацију, државу, убијали недужне цивиле, рекао је Додик.

Он је истакао и да се не може дозволити да оде у заборав оно што се дешавало.

- Дигнути се и радити и стварати земљу и домовину може само народ који у себи има достојанство и порив за слободом, народ који је увек ценио друге, али српски народ не може и не треба да опрости што су нас цинично бомбардовали из даљине и нанели нам губитке, поручио је Додик.

Напади НАТО започети 24. марта трајали су 11 недеља и у њима је погинуло 2.500 људи. У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Бомбардовање је завршено потписивањем Кумановског споразума 9. јуна и усвајањем Резолуције 1244 у Савету безбедности Уједињених нација.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.03.2018
mp4 (218,55 MB)
Обраћање председника Вучића први део
25.03.2018
mp4 (296,93 MB)
Обраћање председника Вучића други део
25.03.2018
mp4 (84,03 MB)
Церемонија