Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2018.

Državna ceremonija Dana sećanja na žrtve NATO agresije



Državna ceremonija obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja, koju je predvodio predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, održana je večeras na platou ispred Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu, gradu velikog stradanja tokom 1999. godine.

Na skupu su govorili predsednik Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a prisustvovali su i premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri, predstavnici državnih institucija i brojni građani.

Ceremonija “Oprostićemo, ako budemo mogli, zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo” počela je simbolično isključivanjem rasvete i zvukom sirene za vazdušnu opasnost.

Predsednik Vučić okupljenim građanima poručio je da je cilj NATO agresije bio da se ubijaju vojnici, policajci, civili, da se ubije Srbija.

- Živa, vredna i bogata Srbija, koju nisu ubili i nikada neće, njihova je najveća kletva, a naš zadatak i naša budućnost. Kazna koju je neko smislio kao da još nije završena, a razlog tome je u činjenici da mi ne priznajemo sve ono što su oni priznali. Mi jesmo u pravu, i oni znaju da mi jesmo u pravu i znaju da oni nisu u pravu, rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da moramo da stvaramo svakoga dana, da budemo dovoljno snažni i jaki. Vučić je poručio da dok je on predsednik Srbije neće nikome dozvoliti da nas ponižava.

- Ovo je Srbija, zemlja koja ima svoje dostojanstvo, ima svoj ponos i pamti one koji su za nju dali život. Niko neće moći Srbiju bezrazložno da kažnjava i radi šta mu padne na pamet. Nemamo pravo da zločin zovemo drugim imenom zbog ubijenih, zbog posledica koje trpimo, zbog potrebe da sačuvamo našu zemlju, kazao je Vučić i podsetio na strašne brojke agresije, kada je NATO 1999. godine udario “na malu zemlju ponosnog naroda koji je bio kriv što postoji i što čuva svoje”.

- Devetnaest je godina od kada je simbol nepravde nanete narodu, koji je kroz istoriju prošao mnoge nedaće i patnje, ali nije ni slutio da bi ovakva sudbina mogla da ga zadesi na kraju 20. veka. Devetnaest je, kako su govorili i danas kažu, najvećih i najjačih udarilo na jednu malu zemlju ponosnog i nepokorenog naroda. Taj čin bezdušja i bezumlja nazvali su “Milosrdni anđeo”, kao da se ubijanje nevinog naroda, rušenje fabrika i bolnica može podvesti pod bilo šta ljudsko, a kamoli milosrdno, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da to što su “nas ubijali nije bila greška, ni kolateralna šteta, već namera, smišljena s ciljem, i svaki od 78 dana i svaka bomba planirano su bačeni na Srbiju”.

- Zločine su nazvali kolateralnom štetom da bi mogli da ih opravdaju, ali dok sam predsednik neću im to dozvoliti. Srbija ima ponos i pamti one koji su za nju dali život i nikad taj zločin neće biti savršen i neće Srbija biti ponižena, niti će moći da joj otimaju šta kome padne na pamet, naglasio je Vučić i poručio da “hoćemo od neprijatelja da postanemo prijatelji, hoćemo partnerstvo, ali članstvo u NATO nećemo, bilo bi previše soli na ljutu ranu”.

Predsednik je poručio da Srbiju više niko neće moći da napada, jer će zemlja ekonomski da jača, a vojno će biti snažnija iz dana u dan i biće dovoljno jaka da zaštiti sebe i svoj narod. Poručio je i da “nikada nikome nećemo da pretimo, čuvaćemo mir i stabilnost, ali nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju”.

U svom obraćanju, predsednik Dodik poručio je da je Republika Srpska „zagledana u snagu Srbije i zahvalna predsedniku Vučiću što gradi stabilnu i najjaču zemlju u regionu“.

- Evo nas ponovo da obeležimo stradanje našeg naroda od onoga koji to nikada nisu hteli da prestanu i koji nisu hteli da priznaju da su to činili samo da bi se vežbali te da su izabrali srpski narod kao metu za svoja oružja i tako uništavali našu infrastrukturu, naciju, državu, ubijali nedužne civile, rekao je Dodik.

On je istakao i da se ne može dozvoliti da ode u zaborav ono što se dešavalo.

- Dignuti se i raditi i stvarati zemlju i domovinu može samo narod koji u sebi ima dostojanstvo i poriv za slobodom, narod koji je uvek cenio druge, ali srpski narod ne može i ne treba da oprosti što su nas cinično bombardovali iz daljine i naneli nam gubitke, poručio je Dodik.

Napadi NATO započeti 24. marta trajali su 11 nedelja i u njima je poginulo 2.500 ljudi. U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Bombardovanje je završeno potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 9. juna i usvajanjem Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.03.2018
mp4 (218,55 MB)
Obraćanje predsednika Vučića prvi deo
25.03.2018
mp4 (296,93 MB)
Obraćanje predsednika Vučića drugi deo
25.03.2018
mp4 (84,03 MB)
Ceremonija