Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2018.

Дочек наших мировњака из Централноафричке Републике




Припадници шестог контингента Војске Србије, који су претходних шест месеци били ангажовани на медицинском збрињавању особља у мисији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA), стигли су касно вечерас у Београд.

На аеродрому „Никола Тесла“, српске мировњаке дочекали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, начелник Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић и заменик начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Министар Вулин је, том приликом, истакао да су припадници Војске Србије у мировној мисији у Централноафричкој Републици још једном потврдили зашто се Војска Србије тако високо цени у читавом свету.

- Својом обученошћу, својим знањем, али више од свега својим људским односом према свима којима је помоћ потребна, припадници Војске су још једном потврдили зашто је ова војска тако вољена и у нашем народу, а зашто је тако цењена где год да се појави. Држава Србија може да буде задовољна како се понашају њени припадници и како се о њеној застави и о њеном имену брине где год се она појави и где год се она нађе. Влада Републике Србије ће наставити са политиком укључивања у мировне операције, јер сматрамо да је ово начин не само да покажемо колико смо обучени, колико смо способни, већ и колико је ова земља у стању да помогне другима када је потребно донети мир и када је потребно ублажити људску патњу – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, припадници Војске Србије долазе из народа који зна шта је мука, који зна шта је патња, и вероватно баш зато их толико воле и цене на тешким и опасним деловима планете где год је потребно успоставити мир и где код је потребно показати стручност, али изнад свега, људско саосећање.

- Честитам команданту и свим припадницима шесте ротације мировне мисије у Централноафричкој Републици, захваљујем им се на односу и на пожртвовању које су показали, захваљујем се и што је име Републике Србије и Војске Србије још једном тако високо цењено – поручио је министар Вулин.

Генерал Диковић је истакао да су припадници Војске Србије успешно реализовали још један задатак у мировној мисији УН у Централноафричкој Републици, у болници нивоа 2, чији је задатак да пружи медицинску помоћ свим снагама које се налазе у тој земљи.

- Имао сам прилику и да их на лицу места преконтролишем како и шта раде и како су организовани и велико је задовољство свих који су санитетски ослоњени на ову нашу болницу. Командант мисије високо је оценио читаву нашу мисију – нагласио је генерал Диковић честитајући, такође, команданту контингента и свим припадницима.

Командант српског контингента, пуковник Јадранко Јукић, током реферисања министру одбране и начелнику Генералштаба, рекао је да су припадници шесте ротације у мисији MINUSCA успешно извршили све постављене задатке.

Говорећи о ангажовању нашег контингента у протеклих шест месеци, пуковник Јукић је нагласио да су припадници Војске Србије били веома мотивисани за извршавање свих задатака, којих је, често, било веома много и дању и ноћу.

- Било је дана када смо имали и по три медицинска тима и на аеродрому и назад, као и веома тешких ситуација, али све смо задатке заједно извршавали и у договору – нагласио је пуковник Јукић, одајући, том приликом признање свим припадницима шесте ротације.

У оквиру смене наших мировњака, пут Бангија, престонице Централноафричке Републике, јуче су отпутовали припадници седме ротације Војске Србије који ће наредних шест месеци бити ангажовани у мисији УН у тој афричкој земљи.

У мисији MINUSCA, осим припадника српске војне болнице нивоа 2, ангажована су и официри на штабним дужностима, као и официри на дужностима војних посматрача. Српска војна болница у Централноафричкој Републици ангажована је од 11. децембра 2014. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.02.2018
mp4 (96,58 MB)
Изјава министра Вулина
28.02.2018
mp4 (56,79 MB)
Изјава генерала Диковића
28.02.2018
mp4 (46,17 MB)
Изјава команданта контингента пуковника Јукића
28.02.2018
mp4 (140,94 MB)
Дочек мировњака из Централноафричке Републике