Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.02.2018.

Doček naših mirovnjaka iz Centralnoafričke Republike




Pripadnici šestog kontingenta Vojske Srbije, koji su prethodnih šest meseci bili angažovani na medicinskom zbrinjavanju osoblja u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), stigli su kasno večeras u Beograd.

Na aerodromu „Nikola Tesla“, srpske mirovnjake dočekali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić i zamenik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović.

Ministar Vulin je, tom prilikom, istakao da su pripadnici Vojske Srbije u mirovnoj misiji u Centralnoafričkoj Republici još jednom potvrdili zašto se Vojska Srbije tako visoko ceni u čitavom svetu.

- Svojom obučenošću, svojim znanjem, ali više od svega svojim ljudskim odnosom prema svima kojima je pomoć potrebna, pripadnici Vojske su još jednom potvrdili zašto je ova vojska tako voljena i u našem narodu, a zašto je tako cenjena gde god da se pojavi. Država Srbija može da bude zadovoljna kako se ponašaju njeni pripadnici i kako se o njenoj zastavi i o njenom imenu brine gde god se ona pojavi i gde god se ona nađe. Vlada Republike Srbije će nastaviti sa politikom uključivanja u mirovne operacije, jer smatramo da je ovo način ne samo da pokažemo koliko smo obučeni, koliko smo sposobni, već i koliko je ova zemlja u stanju da pomogne drugima kada je potrebno doneti mir i kada je potrebno ublažiti ljudsku patnju – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, pripadnici Vojske Srbije dolaze iz naroda koji zna šta je muka, koji zna šta je patnja, i verovatno baš zato ih toliko vole i cene na teškim i opasnim delovima planete gde god je potrebno uspostaviti mir i gde kod je potrebno pokazati stručnost, ali iznad svega, ljudsko saosećanje.

- Čestitam komandantu i svim pripadnicima šeste rotacije mirovne misije u Centralnoafričkoj Republici, zahvaljujem im se na odnosu i na požrtvovanju koje su pokazali, zahvaljujem se i što je ime Republike Srbije i Vojske Srbije još jednom tako visoko cenjeno – poručio je ministar Vulin.

General Diković je istakao da su pripadnici Vojske Srbije uspešno realizovali još jedan zadatak u mirovnoj misiji UN u Centralnoafričkoj Republici, u bolnici nivoa 2, čiji je zadatak da pruži medicinsku pomoć svim snagama koje se nalaze u toj zemlji.

- Imao sam priliku i da ih na licu mesta prekontrolišem kako i šta rade i kako su organizovani i veliko je zadovoljstvo svih koji su sanitetski oslonjeni na ovu našu bolnicu. Komandant misije visoko je ocenio čitavu našu misiju – naglasio je general Diković čestitajući, takođe, komandantu kontingenta i svim pripadnicima.

Komandant srpskog kontingenta, pukovnik Jadranko Jukić, tokom referisanja ministru odbrane i načelniku Generalštaba, rekao je da su pripadnici šeste rotacije u misiji MINUSCA uspešno izvršili sve postavljene zadatke.

Govoreći o angažovanju našeg kontingenta u proteklih šest meseci, pukovnik Jukić je naglasio da su pripadnici Vojske Srbije bili veoma motivisani za izvršavanje svih zadataka, kojih je, često, bilo veoma mnogo i danju i noću.

- Bilo je dana kada smo imali i po tri medicinska tima i na aerodromu i nazad, kao i veoma teških situacija, ali sve smo zadatke zajedno izvršavali i u dogovoru – naglasio je pukovnik Jukić, odajući, tom prilikom priznanje svim pripadnicima šeste rotacije.

U okviru smene naših mirovnjaka, put Bangija, prestonice Centralnoafričke Republike, juče su otputovali pripadnici sedme rotacije Vojske Srbije koji će narednih šest meseci biti angažovani u misiji UN u toj afričkoj zemlji.

U misiji MINUSCA, osim pripadnika srpske vojne bolnice nivoa 2, angažovana su i oficiri na štabnim dužnostima, kao i oficiri na dužnostima vojnih posmatrača. Srpska vojna bolnica u Centralnoafričkoj Republici angažovana je od 11. decembra 2014. godine.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.02.2018
mp4 (96,58 MB)
Izjava ministra Vulina
28.02.2018
mp4 (56,79 MB)
Izjava generala Dikovića
28.02.2018
mp4 (46,17 MB)
Izjava komandanta kontingenta pukovnika Jukića
28.02.2018
mp4 (140,94 MB)
Doček mirovnjaka iz Centralnoafričke Republike