Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2018.

Институције које стварају војнике



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима оба колегијума, присуствовали су данас свечаности поводом Дана Универзитета одбране и Дана Инспектората одбране у Кристалној сали Дома Гарде у Топчидеру.
 
Говорећи о институцијама чије празнике данас обележавамо, министар Вулин је истакао да Универзитет одбране и Инспекторат одбране морају да трагају за знањем, морају да знају више од оних са којима раде и изнад свега, и једна и друга институција заправо праве војника.
 
- Сврха њиховог постојања јесте да створе војника, било кроз контролу, било кроз обуку. У оба случаја морају да знају много и у оба случаја морају да пред собом увек имај ту велику слику- коначни циљ њиховог рада - снажну, организовану и јаку Војску Србије сачињену од образованих, снажних и храбрих људи.
 
Према његовим речима, војни Универзитет пред собом увек има велики циљ - освајање знања, али никада не сме да заборави да људе које ствара, да их ствара због тога да би служили својој Војсци и да би служили баш као војници. Генерални инспекторат, истакао је министар Вулин, проверава законитост увек настојећи да прилагоди нашу праксу ономе што је у теорији, ономе што је зацртано и записано, а исто тако да учи да мења праксу, да је прилагођава и да ствара амбијент и услове да се војска и даље успешно развија.
 
Поводом празника, на данашњој заједничкој свечаности, ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна и директор Инспектората одбране генерал-мајор др Горан Радовановић уручили су министру Вулину плакете Универзитета одбране и Инспектората одбране.
 
Ректор Универзитета одбране, генерал Вуруна, подсетио је да је у протеклих седам година постојања те високошколске војне институције, посебна пажња поклањана ономе што садржи развојни подстицај и чиме се задовољавају потребе наше војске.

- И данас, са правом кажемо, да стојимо на чврстим ногама у четири образовна научна поља, да смо на студијским програмима основних, струковних, интегрисаних и мастер студија, студија докторских и академске специјализације, обухватили све родове и скоро све службе наше војске, те да ангажовано учествујемо у раду пројеката које финансирају Министарство одбране, Министарство просвете и ЕУ – нагласио је генерал Вуруна.
 
Директор Инспектората, генерал Радовановић у свом обраћању истакао је да данашњи празник подсећа на традицију дужу од једног века током које су многобројне генерације инспектора часно обављале и, обављају и даље, свој посао у систему одбране.
 
Говорећи о резултатима Инспектората одбране у претходној години, он је истакао да су инспектори били усмерени првенствено ка превентивном деловању и пружању помоћи системима одбране, али и налагању мера ради законитог деловања с циљем унапређења стања у различитим областима.
 
– У години за нама Инспекторат одбране извршио је 125 вишедневних инспекцијских надзора, чиме је правовремено и у потпуности реализовао задатке постављене одлукама председника Републике и наређењима министра одбране, рекао је генерал Радовановић и додао да ће и у будућности инспектори свој посао обављати квалитетно како би својим радом допринели унапређењу система одбране.
 
Универзитет одбране, основан 24. фебруара 2011. године, самостална је високошколска установа која обавља делатност високог образовања кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру образовно-научних поља друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и медицинских наука.
 
Инспекторат одбране наставља традицију инспекцијских органа установљених у Краљевини Србији, а ове године други пут обележава свој дан, у знак сећања на 1911. годину кад је Указом краља Петра Првог Карађорђевића формирана Главна инспекција целокупне војске.
 
Заједничкој свечаности су присуствовали и представници војно-дипломатског кора, научних институција, верских заједница и многобројни гости.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.02.2018
mp4 (178,82 MB)
Обраћање министра Вулина
21.02.2018
mp4 (145,97 MB)
Обраћање генерал-мајора Вуруне
21.02.2018
mp4 (97,81 MB)
Обраћање генерал-мајора Радовановића
21.02.2018
mp4 (80,05 MB)
Прослава