Министарство одбране Републике Србије
 
05.02.2018.

Обележен Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива



У Касарни „Бањица 2“ у Београду данас је свечано обележен 5. фебруар, Дан Института за стратегијска истраживања и Војног архива.

Честитајући празник припадницима две институције, ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна  истакао је да се од ове године Инститиут за стратегијска истраживања налази у новом окружењу, односно у Универзитету одбране, раме уз раме са Војом академијом, Школом националне одбране, Медицинским факултетом ВМА и Институтом за научне информације.

– Институт за стратегијска истраживања сада се налази тамо где и треба да буде, на месту где су срце и мозак образовно-научне мисли која се бави проблемима безбедности и одбране, рекао је ректор Универзитета одбране додајући да су резултати малог колектива какав је Институт видљиви сваке године.

Он је изразио уверење да ће Институт за стратегијска истраживања у новом окружењу добити подстицај за нове активности и задатке, нагласивши да се од свих организационих целина које чине Универзитет одбране очекује да дају свој допринос развоју организације војске, развоју командовања и планирања и извођења операција Војске Србије а које проистичу из мисија и додељених задатака.

Говорећи о најзначајнијим резултатима у претходном периоду, директорка Института за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић, истакла је да је пројекат „Асиметричне форме угрожавања безбедности“ у завршној фази и да је у оквиру тог пројекта у години за нама била организована међунарадна конференција у сарадњи с Школом националне одбране “Асиметрија и стратегија“. Осим тога, отворени су и пројекати „Стратешка култура као детерминанта политике националне безбедности у функцији афирмације и концепта војне неутралности“, „Адаптација у контексту радног и оперативног стреса“,  „Хибридно ратовање“ као и макропројекат „Историја српске и југословенске војске у 19. и 20. веку“.

– Одржали смо и серију предавања поводом јубилеја 100 година од Првог светског рата. Потпуковник Далибор Денда држао је предавања од Новог Сада, преко Панчева и Чачка па до Врања, а искуства са терена су показала да је то врло добар модел. Такође, препознати смо и по часопису Војноисторијски гласник, који је високе категорије и излази два пута годишње, рекла је она и додала да су у прошлој години промовисане многе публикације.

Директорка Шарановић истакла је да је у претходних 365 дана установа на чијем је челу потписала неколико међународних споразума о сарадњи и угостила више делегација из сродних установа широм света. Говорећи о плановима за будућност, она је истакла да Институту ове године предстоје три велике конференције, а као највећи изазов навела је процес реакредитације и проналажење адекватног смештаја како би се Војни архив проширио и био опремљен по стандардима какве прописује архивистичка струка развијених европских земаља. 

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, начелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан, претходни директори Института, представници научних, културних и образовних институција, бивши и садашњи запослени, као и многобројни гости.

Институт за стратегијска истраживања настао је 1984. године у процесу трансформације Центра високих војних школа ЈНА „Маршал Тито“ и Центра за стратегијска истраживања Генералштаба ЈНА у нову интегралну научно-наставну институцију. Имао је три фазе развоја: прву у периоду 1985-1990, у оквиру Центра оружаних снага за стратегијска истраживања и студије „Маршал Тито“, другу после 1992. године до његове трансформације у Институт за ратну вештину и трећу, од 2006, када је реформисан и преименован у Институт за стратегијска истраживања. Институт за стратегијска истраживања, који функционално и организационо припада Универзитету одбране, данас чине Одељење за стратегијске анализе и безбедносне интеграције, Одељење за студије одбране, Одељење за војну историју, Група за опште послове и Војни архив.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.02.2018
mp4 (21,54 MB)
Обраћање генерал-мајора Младена Вуруне
05.02.2018
mp4 (35,98 MB)
Обраћање др Јованке Шарановић
05.02.2018
mp4 (14,91 MB)
Свечаност