Министарство одбране Републике Србије
 
04.02.2018.

Честитке министра одбране поводом војних празника



Честитка поводом Дана геодетске службе
 
Свим припадницима геодетске службе упућујем срдачне честитке поводом 5. фебруара – Дана службе.
 
Настављајући традицију Географског одељења намењеног за премер Србије за војне потребе из 1876. године, дугу готово век и по, у протеклом периоду сте постигли запажене резултате у области геотопографског обезбеђења наше војске и у реализацији пројеката од општег друштвеног значаја.
 
Уз жељу да и у наредном периоду професионално и квалитетно извршавате постављене задатке, развијате и унапређујете геодетску службу и на тај начин дајете пун допринос оперативној и функционалној способности како Војске Србије, тако и Министарства одбране, честитам вам празник.
 
Честитка поводом Дана Војног архива
 
Свим припадницима Војног архива упућујем искрене честитке поводом 5. фебруара – Дана установе.
 
Настављајући традицију Трећег историјског одељења Главног генералштаба, дугу готово век и по, чији је задатак био да „прибира историјска дата“, чува целокупну архиву и руководи Генералштабном библиотеком, чиме је утемељено прво институционално бављење војном историјом и архивом у српској војсци, дали сте значајан допринос заштити културне баштине како Министарства одбране и Војске, тако и Републике Србије. Непрекидно показујете на који начин се презентују и баштине национални дух и традиције.
 
Уверен сам да ћете и убудуће остваривати запажене резултате на пољу научноистраживачког рада захваљујући истрајности на истраживању и прикупљању архивске грађе из богате културне ризнице Војног архива.
 
Уз жељу да имате пуно успеха у будућем раду, честитам вам празник.
 
Честитка поводом Дана Института за стратегијска истраживања
 
Свим припадницима Института за стратегијска истраживања честитам 5. фебруар – Дан Института.
 
Прво институционално бављење војном историјом утемељено је 1876. године Указом кнеза Милана Обреновића о „Устројству Главног Ђенералштаба“, којим је предвиђено да Главни генералштаб има три одељења, од којих треће историјско, а у првом званичном предлогу за писање војне историје и прикупљање архивске грађе професора историје и географије у Артиљеријској школи, Јована Драгашевића, министру војном указује се на многе сегменте који се тичу рата и ратне вештине.
 
Настављајући традицију дугу више од једног века, сигуран сам да ћете и у наредном периоду давати пун допринос, како у области историографског и научноистраживачог рада, тако и афирмацији Војске Србије и Министарства одбране.
 
Честитам вам празник и желим пуно успеха у реализацији свих ваших планова, као и да својим стручним и научним радом непрекидно обогаћујете националну свест о нама у свету у коме живимо.