Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.02.2018.

Čestitke ministra odbrane povodom vojnih praznika



Čestitka povodom Dana geodetske službe
 
Svim pripadnicima geodetske službe upućujem srdačne čestitke povodom 5. februara – Dana službe.
 
Nastavljajući tradiciju Geografskog odeljenja namenjenog za premer Srbije za vojne potrebe iz 1876. godine, dugu gotovo vek i po, u proteklom periodu ste postigli zapažene rezultate u oblasti geotopografskog obezbeđenja naše vojske i u realizaciji projekata od opšteg društvenog značaja.
 
Uz želju da i u narednom periodu profesionalno i kvalitetno izvršavate postavljene zadatke, razvijate i unapređujete geodetsku službu i na taj način dajete pun doprinos operativnoj i funkcionalnoj sposobnosti kako Vojske Srbije, tako i Ministarstva odbrane, čestitam vam praznik.
 
Čestitka povodom Dana Vojnog arhiva
 
Svim pripadnicima Vojnog arhiva upućujem iskrene čestitke povodom 5. februara – Dana ustanove.
 
Nastavljajući tradiciju Trećeg istorijskog odeljenja Glavnog generalštaba, dugu gotovo vek i po, čiji je zadatak bio da „pribira istorijska data“, čuva celokupnu arhivu i rukovodi Generalštabnom bibliotekom, čime je utemeljeno prvo institucionalno bavljenje vojnom istorijom i arhivom u srpskoj vojsci, dali ste značajan doprinos zaštiti kulturne baštine, kako Ministarstva odbrane i Vojske, tako i Republike Srbije. Neprekidno pokazujete na koji način se prezentuju i baštine nacionalni duh i tradicije.
 
Uveren sam da ćete i ubuduće ostvarivati zapažene rezultate na polju naučnoistraživačkog rada zahvaljujući istrajnosti na istraživanju i prikupljanju arhivske građe iz bogate kulturne riznice Vojnog arhiva.
 
Uz želju da imate puno uspeha u budućem radu, čestitam vam praznik.
 
Čestitka povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja
 
Svim pripadnicima Instituta za strategijska istraživanja čestitam 5. februar – Dan Instituta.
 
Prvo institucionalno bavljenje vojnom istorijom utemeljeno je 1876. godine Ukazom kneza Milana Obrenovića o „Ustrojstvu Glavnog Đeneralštaba“, kojim je predviđeno da Glavni generalštab ima tri odeljenja, od kojih treće istorijsko, a u prvom zvaničnom predlogu za pisanje vojne istorije i prikupljanje arhivske građe profesora istorije i geografije u Artiljerijskoj školi, Jovana Dragaševića, ministru vojnom ukazuje se na mnoge segmente koji se tiču rata i ratne veštine.
 
Nastavljajući tradiciju dugu više od jednog veka, siguran sam da ćete i u narednom periodu davati pun doprinos, kako u oblasti istoriografskog i naučnoistraživačog rada, tako i afirmaciji Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.
 
Čestitam vam praznik i želim puno uspeha u realizaciji svih vaših planova, kao i da svojim stručnim i naučnim radom neprekidno obogaćujete nacionalnu svest o nama u svetu u kome živimo.