Министарство одбране Републике Србије
 
03.02.2018.

У свакој области нашег живота, војска је ту да помогне



Министар одбране Александар Вулин посетио је данас Амбуланту у касарни „Бачка“,  у Бачкој Тополи, у којој су организовани бесплатни лекарски прегледи за све грађане, у оквиру акције Министарства одбране и Војске Србије.

Бесплатни прегледи организовани су данас и у Врању и Краљеву.

Према речима министра Вулина, Војно здравство Србије је свакако једно од најзначајнијих делова Министарства одбране.

- Око 4.500 наших запослених брине о 114.000 војних осигураника, али брине и о бројним цивилима. У току прошле године извршили смо прегледе за више од 500.000 осигураника који су највећим делом цивили. На стационарном лечењу имали смо 10.000 војника и 20.000 цивила. Војска суштински не прави разлику између војних осигураника и цивила, Војска је ту да помогне сваком грађанину наше земље. Управо зато, данас у Краљеву, Врању и Бачкој Тополи вршимо бесплатне прегледе за све људе, без обзира да ли су војници, цивили, па чак и да ли имају било какав облик осигурања, рекао је министар одбране.

Он је додао да је ово начин да покажемо колико је Војсци стало, колико наши стручњаци и колико Војно здравство уопште значи сваком грађанину Србије и да потврдимо још једном да колико год уложите у Војску то ће се вратити у животу свакодневне заједнице и у животу свакога од нас.

- Војска је важан део нашег живота и са војском је увек лакше. Кад год је имате можете да будете сигурни да је помоћ ту, да је близу, да је брза и да ће бити стручна и ефикасна. У свакој области нашег живота, војска је ту да помогне. Веома сам задовољан због великог броја пријављених и очекујемо да ће данас у ова три места бити више од 1.000 људи који ће бити прегледани, рекао је министар Вулин и додао да ће се због заиста великог интересовања наших грађана ови прегледи поновити како би сви који су дошли, а нису стигли на ред, бити прегледани поново.

Командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић нагласио је да Војска, као и увек, оставља код становништва утисак сигурности, а када лекари ураде свој посао на најбољи начин они шаљу поруку да Војска „брани земљу, лечи народ и чува га од свих могућих недаћа“.

Управник Војне болнице у Новом Саду пуковник др Братољуб Бркљача истакао је да је Бачка Топола изабрана за данашње прегледе јер има касарну и амбуланту.

- До сада је заказано више од 230 прегледа. Сви заинтересовани могу доћи на преглед, чак и они без здравственог осигурања, али уз неки идентификациони документ. Наставићемо с овом акцијом јер је велико интересовање. Циљ је помоћ становништву, затим превентивни прегледи како би одређене болести за које пацијенти не знају биле откривене, јер немају увек могућности да дођу до специјалисте и обаве одређене анализе, а у овој акцији могу све да заврше на једном месту. Како каже наш народ од давнина – боље спречити, него лечити, поручио је пуковник Бркљача.

У касарни „Бачка“ грађане су прегледали кардиолог, општи хирург, уролог, неуролог, психијатар, пулмолог и дерматовенеролог из Војне болнице Нови Сад. Такође, рађене су и основне лабораторијске анализе крви.

У Краљеву, у гарнизонској амбуланти, прегледе су вршили интерниста, кардиолог, офталмолог, дерматовенеролог, неуролог, физијатар и радиолог из Центра војномедицинских установа Београд. Од дијагностичких метода, обављани су и ултразвучни преглед стомака и срца, ЕКГ, дермоскопија и основне лабораторијске анализе крви.

У Врању, у касарни „1300 каплара“, ортопед, офталмолог, оториноларинголог, неуролог, гастроентеролог и радиолог из Војне болнице Ниш прегледали су грађане, а обављани су и ултразвучни прегледи стомака и основне лабораторијске анализе крви.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.02.2018
mp4 (178,43 MB)
Изјава министра Вулина
03.02.2018
mp4 (39,41 MB)
Изјава бригадног генерала Жељка Петровића
03.02.2018
mp4 (104,46 MB)
Изјава пуковника Братољуба Бркљаче
03.02.2018
mp4 (142,55 MB)
Бесплатни прегледи у Бачкој Тополи
03.02.2018
mp4 (178,36 MB)
Изјаве грађана у Бачкој Тополи