Министарство одбране Републике Србије
 
26.01.2018.

Нови паркинг и хелидром на Копаонику




Министарство одбране и Јавно предузеће „Скијалишта Србије“ потписали су данас уговор о финансирању изградње вишеетажне гараже и хелидрома на Копаонику. У име Министарства одбране, као инвеститора, уговор је потписао директор Војнограђевинског центра потпуковник Предраг Лукић, а у име Јавног предузећа „Скијалишта Србије“, као финансијера, директор Дејан Ћика.
 
Пројекат се реализује на основу Закључка Владе са идејом да се у оквиру војног комплекса „51. Скијашки полигон на Копаонику“, изграде вишеетажна паркинг гаража за минимално 300 возила и хелидром са пратећим садржајима за меродавни хеликоптер МИ-17, спољашњом инфраструктуром и прилазним путем до објеката, за потребе Министарства одбране и Јавног предузећа „Скијалишта Србије“.
 
Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић рекао је да је ово први пројекат који се реализује у сарадњи са правним лицем изван Министарства одбране и Војске Србије, а који се јавља у својству финансијера изградње објеката од заједничког интереса.
 
- Изградњом наведених објеката решиће се дугогодишњи проблем паркирања моторних возила, створићемо услове за инфраструктурно јачање система трагања и спасавања у Војсци Србије, али и у цивилном ваздухопловству Србије, а ојачаћемо функције ваздухопловне и логистичке подршке наших снага, истакао је Живковић.
 
Директор ЈП „Скијалишта Србије Дејан Ћика рекао је да очекује да радови на изградњи објеката буду завршени до почетка наредне скијашке сезоне.
 
- Ови објекти  ће у значајној мери решити гужве око паркинг места, што је већ годинама проблем Копаоника. Осим тога ће унапредити и здравствену заштиту корисницима Скијалишта Србије као и пружање хитне помоћи повређенима и њихов транспорт у адекватним здравственим установама на територији Републике Србије, додао је Ћика.
 
Финансијска средства потребна за реализацију задатка обезбедили су Mинистарство трговине, туризма и телекомуникација и Јавно предузеће „Скијалишта Србије из сопствених прихода, а процењена финансијска средства износе укупно 614.209.406.00 динара, без ПДВ-а.
 
По основу наведеног уговора, између осталог, Министарству одбране и Војсци Србије за потребе обуке биће обезбеђене годишње потребе ски пасова без накнаде.
 
Потписивању уговора присуствовали су и државни секретар Бојан Јоцић и начелник Управе за инфраструктуру СМР потпуковник Слободан Старчевић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА