Министарство одбране Републике Србије
 
18.01.2018.

Награде Медија центра „Одбрана“ за 2017. годину



Поводом 24. јануара – Дана Медија центра „Одбрана“, и ове године додељена су традиционална признања те установе Управе за односе са јавношћу Министарства одбране за 2017. годину. 

Жири за доделу Новинарске награде „Иван Марковић”, коју Медија центар „Одбрана” додељује јубиларни, десети пут, одлучио је већином гласова да признање за најквалитетније извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије у 2017. години припадне новинарки РТС-а Ани Манојловић, за прилог „Позив за војну вежбу”, емитован 5. јула прошле године у емисији „Око магазин”, на Првом програму Јавног сервиса.

Разматрајући 21 рад приспео на адресу редакције магазина „Одбрана”, жири у саставу – потпуковник у пензији Славољуб М. Марковић, некадашњи главни и одговорни уредник „Одбране”, председник, и чланови – потпуковник Владимир Почуч, садашњи главни и одговорни уредник војне новине, Сања Јевтовић Чановић, из Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, Александар Скакић, из Војнофилмског центра „Застава филм”, и Снежана Ђокић, представница Медија центра „Одбрана”, на седници 17. јануара 2018, вредновао је прилог Ане Манојловић као најбољи, јер је испунио све предвиђене критеријуме дефинисане Правилником о додели награде „Иван Марковић”.

Реч је, наиме, о актуелној теми, коју је ауторка, на оригиналан и креативан начин, јасним језиком и упечатљивим телевизијским записом с терена, на лицу места, не користећи архивске снимке, с одличном дикцијом и препознатљивим новинарским стилом извештавања, без претеривања, патетике и личних коментара, предочила јавности, настојећи да и она препозна шири значај догађаја који бележи, као и његов утицај на друштвену заједницу, јер превазилази ограничене захтеве система одбране наше земље. Избором саговорника, најпре резервиста који коментаришу боравак у јединицама Војске Србије, затим и старешина који објашњавају зашто је неопходно да обнове и стекну нова војничка знања и вештине, новинарка Ана Манојловић је, пажљиво и одмерено, заокружила причу о различитим перцепцијама позивања на војне вежбе, те објективно и непристрасно, занатски професионално, уверљиво о томе информисала гледаоце.

Седница жирија за избор најуспешнијег спортисте и спорстке екипе Војске Србије у 2017. години одржана је 15. jануара 2018, а чланови жирија били су потпуковник др Драган Тодоров – Универзитет одбране, Војна академија – председник, а чланови потпуковник Александар Милорадовић – Делегација Републике Србије при ЦИСМ, потпуковник Ненад Милосављевић – Управа за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије, и капетан Александар Петровић – Медија центар „Одбрана“. 

На основу анализе и вредновања пријава, жири је одлучио да признање „Најбољи спортиста Војске Србије у 2017. години“ додели потпоручнику Стефану Вукадиновићу, припаднику Центра за обуку подофицира Команде за обуку. Потпоручник Вукадиновић, који је 2017. године завршио Војну академију, већ неколико година постиже врхунске резултате у атлетици у кадетској и сениорској конкуренцији. Члан је атлетске репрезентације Србије и освајач бројних медаља на домаћим и међународним такмичењима. Током прошле године, издвојиле су га – златна медаља у трци на 400 метара на првенству Србије у атлетици и сребро с Балканског првенства у атлетици, такође на 400 метара.

Признање „Најбоља спортска екипа Војске Србије у 2017“ припала је екипи у практичном стрељаштву ИПСЦ – „Кобре“ у саставу: капетан корвете Игор Игњатовић, заставници Бранислав Булатовић, Милован Јанковић, Мићо Воркапић, Игор Новаковић, Дејан Никић и Владимир Стојиљковић – Батаљон Војне полиције специјалне намене „Кобре“. 

Екипа ИПСЦ – „Кобре“ основана је пре 15 година и равноправан је члан Савеза за практично стрељаштво ИПСЦ – Србије у Министартву омладине и спорта. „Кобре“ су током деценију и по постојања освајале мноштво медаља и признања на домаћим и међународним такмичењима у практичном стрељаштву. Прошле године заузели су прво место на крају ИПСЦ лиге Србије и златну медаљу на Отвореном првенству Србије у практичном стрељаштву. Клуб и његови чланови су екипно и појединачно током 2017. освојили 14 медаља – четири златне, четири сребрне и шест бронзаних, што их сврстава у ред најтрофејнијих спортских састава у систему одбране Републике Србије.

Награде ће добитницима бити уручене 24. јануара 2018, у 12 часова, на свечаности у Медија центру „Одбрана“.