Министарство одбране Републике Србије
 
15.01.2018.

Јавни конкурс за при­јем ли­ца из гра­ђан­ства на слу­жби у Ми­ни­стар­ству од­бра­не



 
МИ­НИ­СТАР­СТВО ОД­БРА­НЕ РЕ­ПУ­БЛИ­КЕ СР­БИ­ЈЕ
УНИ­ВЕР­ЗИ­ТЕТ ОД­БРА­НЕ
ВОЈ­НА АКА­ДЕ­МИ­ЈА
 
р а с п и с у ј е 
 
Ј А В Н И   К О Н К У Р С
за при­јем ли­ца из гра­ђан­ства у свој­ству ци­вил­них ли­ца на слу­жби у Ми­ни­стар­ству од­бра­не
у рад­ни од­нос на нео­д­ре­ђе­но вре­ме ра­ди по­пу­не рад­них ме­ста
 
На­зив уста­но­ве Ми­ни­стар­ства од­бра­не у ко­јој се вр­ши по­пу­на рад­них ме­ста:
Уни­вер­зи­тет од­бра­не – Вој­на ака­де­ми­ја – ме­сто ра­да Бе­о­град
 
Рад­на ме­ста ко­ја се по­пу­ња­ва­ју:
На­чел­ник – на­став­ник         је­дан (1) из­вр­ши­лац
На­став­ник                              је­дан (1) из­вр­ши­лац
Са­рад­ник                               је­дан (1) из­вр­ши­лац
Пси­хо­лог                               је­дан (1) из­вр­ши­лац
Во­зач ау­то­бу­са                      је­дан (1) из­вр­ши­лац
Обу­ћар                                   је­дан (1) из­вр­ши­лац
Хе­миј­ски чи­стач                   је­дан (1) из­вр­ши­лац
 
Оп­шти усло­ви кон­кур­са:
да су кан­ди­да­ти др­жа­вља­ни Ре­пу­бли­ке Ср­би­је;
да су здрав­стве­но и пси­хо­фи­зич­ки спо­соб­ни за рад у Ми­ни­стар­ству од­бра­не и Вој­сци Ср­би­је;
да има­ју од­го­ва­ра­ју­ћу струч­ну спре­му за рад­но ме­сто за ко­је кон­ку­ри­шу;
да им ра­ни­је ни­је пре­ста­јао рад­ни од­нос у др­жав­ном ор­га­ну због те­же по­вре­де ду­жно­сти из рад­ног од­но­са;
да се про­тив њих не во­ди кри­вич­ни по­сту­пак због кри­вич­ног де­ла за ко­је се го­ни по слу­жбе­ној ду­жно­сти и да ни­су осу­ђи­ва­ни на ка­зну за­тво­ра од нај­ма­ње шест ме­се­ци;
да су без­бед­но­сно про­ве­ре­ни и да не­ма без­бед­но­сних смет­њи за при­јем на рад­на ме­ста на ко­ја кон­ку­ри­шу.
 
По­себ­ни усло­ви кон­кур­са
Рад­но ме­сто на ред­ном бро­ју 1:
за­вр­шен Ма­шин­ски фа­кул­тет, на­уч­ни на­зив док­тор на­у­ка и на­став­но зва­ње до­цент – ре­дов­ни про­фе­сор.
Рад­но ме­сто на ред­ном бро­ју 2:
завршен Машински факултет, научни назив доктор наука и наставно звање доцент – редовни професор.
Рад­но ме­сто на ред­ном бро­ју 3:
за­вр­шен Фи­зич­ки фа­кул­тет, на­уч­ни на­зив ма­ги­стар на­у­ка и на­став­но зва­ње аси­стент.
Рад­но ме­сто на ред­ном бро­ју 4:
за­вр­шен Фи­ло­зоф­ски фа­кул­тет – гру­па за пси­хо­ло­ги­ју – струч­ни на­зив ди­пло­ми­ра­ни пси­хо­лог.
Рад­но ме­сто на ред­ном бро­ју 5:
за­вр­шен ВКВ сте­пен струч­не спре­ме, са­о­бра­ћај­но-тех­нич­ке стру­ке, за­ни­мањe во­зач и по­ло­жен ис­пит „Д” ка­те­го­ри­је за во­за­ча ау­то­бу­са.
 
Рад­но ме­сто на ред­ном бро­ју 6:
завршенa средњa школa, односно школa за КВ раднике, занимање обу­ћар.
Рад­но ме­сто на ред­ном бро­ју 7:
завршенa средњa школa, односно школa за КВ раднике, занимање хемијски чистач.
 
НА­ЧИН КОН­КУ­РИ­СА­ЊА
 
Кан­ди­да­ти ко­ји ис­пу­ња­ва­ју оп­ште и по­себ­не усло­ве кон­кур­са, уз при­ја­ву за кон­курс у ко­јој се на­ла­зе основ­ни лич­ни по­да­ци (име, сред­ње име и пре­зи­ме, је­дин­стве­ни ма­тич­ни број гра­ђа­на), адре­са на ко­ју се кан­ди­да­ту до­ста­вља­ју оба­ве­ште­ња, кон­такт те­ле­фон, ред­ни број рад­ног ме­ста на ко­је се кон­ку­ри­ше, до­са­да­шње рад­но и струч­но ис­ку­ство, до­каз у сми­слу чла­на 125. За­ко­на о Вој­сци Ср­би­је, по­ред крат­ке би­о­гра­фи­је, при­ла­жу и сле­де­ће:
из­вод из ма­тич­не књи­ге ро­ђе­них (ако ни­је но­ви обра­зац – не ста­ри­ји од шест ме­се­ци);
уве­ре­ње о др­жа­вљан­ству Ре­пу­бли­ке Ср­би­је (не ста­ри­је од шест ме­се­ци);
до­каз о сте­че­ном обра­зо­ва­њу и зва­њу (ори­ги­нал или фо­то­ко­пи­ја ди­пло­ме ко­јом се по­твр­ђу­је струч­на спре­ма, од­но­сно сте­че­но про­пи­са­но зва­ње);
фо­то­ко­пи­ја рад­не књи­жи­це;
фо­то­ко­пи­ја лич­не кар­те или очи­та­ва­ње елек­трон­ске лич­не кар­те;
уве­ре­ње над­ле­жног су­да да се про­тив кан­ди­да­та не во­ди кри­вич­ни по­сту­пак због и кри­вич­ног де­ла за ко­је се го­ни по слу­жбе­ној ду­жно­сти (не ста­ри­је од шест ме­се­ци);
уве­ре­ње над­ле­жног ор­га­на МУП-а да кан­ди­дат ни­је кри­вич­но осу­ђи­ван ка­зном за­тво­ра у тра­ја­њу ду­жем од шест ме­се­ци (не ста­ри­је од шест ме­се­ци);
уве­ре­ње др­жав­ног ор­га­на у ко­јем је кан­ди­дат био на слу­жби да му рад­ни од­нос ни­је пре­ста­јао због те­же по­вре­де ду­жно­сти из рад­ног од­но­са.
Сви до­ка­зи при­ла­жу се у ори­ги­на­лу или фо­то­ко­пи­ји, ко­ја је ове­ре­на у оп­шти­ни, су­ду или код јав­ног бе­ле­жни­ка.
 
Адре­са на ко­ју се под­но­си при­ја­ва за јав­ни кон­курс
 
При­ја­ву са тра­же­ним пред­ло­зи­ма до­ста­ви­ти на адре­су: Вој­на ака­де­ми­ја, Ге­не­ра­ла Па­вла Ју­ри­ши­ћа Штур­ма бр. 33, 11105 Бе­о­град, са на­зна­ком „за јав­ни кон­курс”.
 
Лич­на до­ста­ва при­ја­ва мо­же се из­вр­ши­ти у де­ло­вод­ству Вој­не ака­де­ми­је.
 
Рок за под­но­ше­ње при­ја­ве на јав­ни кон­курс
Рок за под­но­ше­ње при­ја­ва за при­јем у слу­жбу је 30 (три­де­сет) да­на и по­чи­ње да те­че на­ред­ног да­на од да­на ка­да је јав­ни кон­курс огла­шен у „Слу­жбе­ном гла­сни­ку Ре­пу­бли­ке Ср­би­је”.
 
За­јед­нич­ко за сва рад­на ме­ста
 
Из­бор­ни по­сту­пак
 
У из­бор­ном по­ступ­ку би­ће при­ме­ње­ни кри­те­ри­ју­ми про­пи­са­ни тач­ком 4. Од­лу­ке о из­ме­на­ма и до­пу­на­ма Од­лу­ке о утвр­ђи­ва­њу ме­ра за спро­во­ђе­ње стра­те­ги­је ка­ри­јер­ног во­ђе­ња и са­ве­то­ва­ња у Ре­пу­бли­ци Ср­би­ји у Ми­ни­стар­ству од­бра­не и Вој­сци Ср­би­је, а ко­ји об­у­хва­та­ју про­сек оце­на са по­след­њег ни­воа шко­ло­ва­ња  (40% од укуп­ног бро­ја бо­до­ва), пси­хо­ло­шку про­це­ну кан­ди­да­та (40% од укуп­ног бро­ја бо­до­ва), раз­го­вор са кан­ди­да­том (20% од укуп­ног бро­ја бо­до­ва), ме­ди­цин­ско-здрав­стве­ну про­це­ну и без­бед­но­сну про­ве­ру.
 
Ме­сто, дан и вре­ме ка­да ће се спро­ве­сти из­бор­ни по­сту­пак
 
Кан­ди­да­ти чи­је су при­ја­ве бла­го­вре­ме­не, до­пу­ште­не, ра­зу­мљи­ве, пот­пу­не и уз ко­је су при­ло­же­ни сви до­ка­зи и ко­ји ис­пу­ња­ва­ју све усло­ве за за­по­сле­ње на рад­ним ме­сти­ма за ко­ја кон­ку­ри­шу би­ше упу­ће­ни на пси­хо­ло­шку про­це­ну ка­па­ци­те­та (ко­ја се вр­ши пре­ма кри­те­ри­ју­ми­ма про­фи­ла за ци­вил­на ли­ца, а у скла­ду са сте­пе­ном обра­зо­ва­ња по­треб­ним за фор­ма­циј­ска ме­ста на ко­ја ли­ца кон­ку­ри­шу) у над­ле­жне вој­но­здрав­стве­не уста­но­ве.
 
О да­ту­му, вре­ме­ну и ме­сту оба­вља­ња про­це­не пси­хо­ло­шких ка­па­ци­те­та кан­ди­да­ти ће би­ти бла­го­вре­ме­но оба­ве­ште­ни те­ле­фо­ном на бро­је­ве ко­је су на­ве­ли у сво­јим при­ја­ва­ма.
 
Кан­ди­да­ти ко­ји не за­до­во­ље на пси­хо­ло­шкој про­це­ни или ко­ји се не ода­зо­ву по­зи­ву да уче­ству­ју у овој фа­зи из­бор­ног по­ступ­ка гу­бе пра­во на да­ље уче­шће у из­бор­ном по­ступ­ку. За кан­ди­да­те ко­ји за­до­во­ље про­це­ну пси­хо­ло­шких ка­па­ци­те­та, уз њи­хо­ву пи­са­ну са­гла­сност, би­ће из­вр­ше­на без­бед­но­сна про­ве­ра у скла­ду са Пра­ви­лом о без­бед­но­сним про­ве­ра­ма ли­ца ко­је оба­вља Вој­но­бе­збед­но­сна аген­ци­ја.
 
Са­гла­сно од­ред­ба­ма чла­на 125. За­ко­на о Вој­сци Ср­би­је, из­ме­ђу кан­ди­да­та ко­ји ис­пу­ња­ва­ју оп­ште и по­себ­не усло­ве кон­кур­са пр­вен­ство под јед­на­ким усло­ви­ма има су­пру­жник, од­но­сно члан по­ро­ди­це по­ги­ну­лог про­фе­си­о­нал­ног при­пад­ни­ка Вој­ске Ср­би­је, по­ги­ну­лог или умр­лог од по­сле­ди­ца по­вре­да за­до­би­је­них у вр­ше­њу слу­жбе у Вој­сци Ср­би­је и су­пру­жник про­фе­си­о­нал­ног при­пад­ни­ка Вој­ске Ср­би­је пре­ме­ште­ног из јед­ног у дру­го ме­сто слу­жбо­ва­ња. При­о­ри­тет из овог чла­на да­је се кан­ди­да­ти­ма ко­ји има­ју јед­нак број бо­до­ва. 
 
Од­ред­бом чла­на 9. и чла­на 103. За­ко­на о оп­штем управ­ном по­ступ­ку („Слу­жбе­ни гла­сник РС”, бр. 18/2016) пр­о­пи­са­но је, из­ме­ђу оста­лог, да у по­ступ­ку ко­ји се по­кре­ће по зах­те­ву стран­ке ор­ган мо­же да вр­ши увид, при­ба­вља и об­ра­ђу­је лич­не по­дат­ке о чи­ње­ни­ца­ма о ко­ји­ма се во­ди слу­жбе­на еви­ден­ци­ја ка­да је то нео­п­ход­но за од­лу­чи­ва­ње, осим ако стран­ка из­ри­чи­то из­ја­ви да ће по­дат­ке при­ба­ви­ти са­ма.
 
На­ве­де­ну из­ја­ву је мо­гу­ће пре­у­зе­ти на web стра­ни­ци Ми­ни­стар­ства од­бра­не Ре­пу­бли­ке Ср­би­је. Пот­пи­са­ну из­ја­ву је нео­п­ход­но до­ста­ви­ти уз на­пред на­ве­де­не до­ка­зе ка­ко би ор­ган мо­гао да­ље да по­сту­па.
 
Кандидати који уђу у најужи избор, пре пријема у радни однос доставиће лекарско уверење о здравственој способности за рад на радним местима на која су конкурисали.

Проб­ни рад оба­ве­зан је за све кан­ди­да­те ко­ји пр­ви пут за­сни­ва­ју рад­ни од­нос у др­жав­ном ор­га­ну. Проб­ни рад за рад­ни од­нос за­сно­ван на нео­д­ре­ђе­но вре­ме тра­је шест ме­се­ци и пра­ти га не­по­сред­но прет­по­ста­вље­ни ста­ре­ши­на, ко­ји на­кон окон­ча­ња проб­ног ра­да над­ле­жном ру­ко­во­ди­о­цу да­је пи­са­но ми­шље­ње о то­ме да ли је ли­це за­до­во­љи­ло на проб­ном ра­ду. Ли­цу ко­је не за­до­во­љи на проб­ном ра­ду от­ка­зу­је се рад­ни од­нос без ње­го­ве пи­са­не са­гла­сно­сти и без пра­ва на нов­ча­ну на­кна­ду због от­ка­за.
 
Јав­ни кон­курс спро­во­ди Кон­курс­на ко­ми­си­ја ко­ју име­ну­је ми­ни­стар од­бра­не.
 
Не­бла­го­вре­ме­не, не­до­пу­ште­не, не­ра­зу­мљи­ве и не­пот­пу­не при­ја­ве и при­ја­ве уз ко­је ни­су при­ло­же­ни сви по­треб­ни до­ка­зи на тра­же­ни на­чин не­ће се узи­ма­ти у раз­ма­тра­ње и би­ће од­ба­че­не за­кључ­ком про­тив ко­га се мо­же из­ја­ви­ти жал­ба, али не за­др­жа­ва из­вр­ше­ње за­кључ­ка.