Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.01.2018.

Javni konkurs za pri­jem li­ca iz gra­đan­stva na slu­žbi u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne



 
MI­NI­STAR­STVO OD­BRA­NE RE­PU­BLI­KE SR­BI­JE
UNI­VER­ZI­TET OD­BRA­NE
VOJ­NA AKA­DE­MI­JA
 
r a s p i s u j e 
 
J A V N I   K O N K U R S
za pri­jem li­ca iz gra­đan­stva u svoj­stvu ci­vil­nih li­ca na slu­žbi u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne
u rad­ni od­nos na neo­d­re­đe­no vre­me ra­di po­pu­ne rad­nih me­sta
 
Na­ziv usta­no­ve Mi­ni­star­stva od­bra­ne u ko­joj se vr­ši po­pu­na rad­nih me­sta:
Uni­ver­zi­tet od­bra­ne – Voj­na aka­de­mi­ja – me­sto ra­da Be­o­grad
 
Rad­na me­sta ko­ja se po­pu­nja­va­ju:
Na­čel­nik – na­stav­nik         je­dan (1) iz­vr­ši­lac
Na­stav­nik                              je­dan (1) iz­vr­ši­lac
Sa­rad­nik                               je­dan (1) iz­vr­ši­lac
Psi­ho­log                               je­dan (1) iz­vr­ši­lac
Vo­zač au­to­bu­sa                      je­dan (1) iz­vr­ši­lac
Obu­ćar                                   je­dan (1) iz­vr­ši­lac
He­mij­ski či­stač                   je­dan (1) iz­vr­ši­lac
 
Op­šti uslo­vi kon­kur­sa:
da su kan­di­da­ti dr­ža­vlja­ni Re­pu­bli­ke Sr­bi­je;
da su zdrav­stve­no i psi­ho­fi­zič­ki spo­sob­ni za rad u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne i Voj­sci Sr­bi­je;
da ima­ju od­go­va­ra­ju­ću struč­nu spre­mu za rad­no me­sto za ko­je kon­ku­ri­šu;
da im ra­ni­je ni­je pre­sta­jao rad­ni od­nos u dr­žav­nom or­ga­nu zbog te­že po­vre­de du­žno­sti iz rad­nog od­no­sa;
da se pro­tiv njih ne vo­di kri­vič­ni po­stu­pak zbog kri­vič­nog de­la za ko­je se go­ni po slu­žbe­noj du­žno­sti i da ni­su osu­đi­va­ni na ka­znu za­tvo­ra od naj­ma­nje šest me­se­ci;
da su bez­bed­no­sno pro­ve­re­ni i da ne­ma bez­bed­no­snih smet­nji za pri­jem na rad­na me­sta na ko­ja kon­ku­ri­šu.
 
Po­seb­ni uslo­vi kon­kur­sa
Rad­no me­sto na red­nom bro­ju 1:
za­vr­šen Ma­šin­ski fa­kul­tet, na­uč­ni na­ziv dok­tor na­u­ka i na­stav­no zva­nje do­cent – re­dov­ni pro­fe­sor.
Rad­no me­sto na red­nom bro­ju 2:
završen Mašinski fakultet, naučni naziv doktor nauka i nastavno zvanje docent – redovni profesor.
Rad­no me­sto na red­nom bro­ju 3:
za­vr­šen Fi­zič­ki fa­kul­tet, na­uč­ni na­ziv ma­gi­star na­u­ka i na­stav­no zva­nje asi­stent.
Rad­no me­sto na red­nom bro­ju 4:
za­vr­šen Fi­lo­zof­ski fa­kul­tet – gru­pa za psi­ho­lo­gi­ju – struč­ni na­ziv di­plo­mi­ra­ni psi­ho­log.
Rad­no me­sto na red­nom bro­ju 5:
za­vr­šen VKV ste­pen struč­ne spre­me, sa­o­bra­ćaj­no-teh­nič­ke stru­ke, za­ni­manje vo­zač i po­lo­žen is­pit „D” ka­te­go­ri­je za vo­za­ča au­to­bu­sa.
 
Rad­no me­sto na red­nom bro­ju 6:
završena srednja škola, odnosno škola za KV radnike, zanimanje obu­ćar.
Rad­no me­sto na red­nom bro­ju 7:
završena srednja škola, odnosno škola za KV radnike, zanimanje hemijski čistač.
 
NA­ČIN KON­KU­RI­SA­NjA
 
Kan­di­da­ti ko­ji is­pu­nja­va­ju op­šte i po­seb­ne uslo­ve kon­kur­sa, uz pri­ja­vu za kon­kurs u ko­joj se na­la­ze osnov­ni lič­ni po­da­ci (ime, sred­nje ime i pre­zi­me, je­din­stve­ni ma­tič­ni broj gra­đa­na), adre­sa na ko­ju se kan­di­da­tu do­sta­vlja­ju oba­ve­šte­nja, kon­takt te­le­fon, red­ni broj rad­nog me­sta na ko­je se kon­ku­ri­še, do­sa­da­šnje rad­no i struč­no is­ku­stvo, do­kaz u smi­slu čla­na 125. Za­ko­na o Voj­sci Sr­bi­je, po­red krat­ke bi­o­gra­fi­je, pri­la­žu i sle­de­će:
iz­vod iz ma­tič­ne knji­ge ro­đe­nih (ako ni­je no­vi obra­zac – ne sta­ri­ji od šest me­se­ci);
uve­re­nje o dr­ža­vljan­stvu Re­pu­bli­ke Sr­bi­je (ne sta­ri­je od šest me­se­ci);
do­kaz o ste­če­nom obra­zo­va­nju i zva­nju (ori­gi­nal ili fo­to­ko­pi­ja di­plo­me ko­jom se po­tvr­đu­je struč­na spre­ma, od­no­sno ste­če­no pro­pi­sa­no zva­nje);
fo­to­ko­pi­ja rad­ne knji­ži­ce;
fo­to­ko­pi­ja lič­ne kar­te ili oči­ta­va­nje elek­tron­ske lič­ne kar­te;
uve­re­nje nad­le­žnog su­da da se pro­tiv kan­di­da­ta ne vo­di kri­vič­ni po­stu­pak zbog i kri­vič­nog de­la za ko­je se go­ni po slu­žbe­noj du­žno­sti (ne sta­ri­je od šest me­se­ci);
uve­re­nje nad­le­žnog or­ga­na MUP-a da kan­di­dat ni­je kri­vič­no osu­đi­van ka­znom za­tvo­ra u tra­ja­nju du­žem od šest me­se­ci (ne sta­ri­je od šest me­se­ci);
uve­re­nje dr­žav­nog or­ga­na u ko­jem je kan­di­dat bio na slu­žbi da mu rad­ni od­nos ni­je pre­sta­jao zbog te­že po­vre­de du­žno­sti iz rad­nog od­no­sa.
Svi do­ka­zi pri­la­žu se u ori­gi­na­lu ili fo­to­ko­pi­ji, ko­ja je ove­re­na u op­šti­ni, su­du ili kod jav­nog be­le­žni­ka.
 
Adre­sa na ko­ju se pod­no­si pri­ja­va za jav­ni kon­kurs
 
Pri­ja­vu sa tra­že­nim pred­lo­zi­ma do­sta­vi­ti na adre­su: Voj­na aka­de­mi­ja, Ge­ne­ra­la Pa­vla Ju­ri­ši­ća Štur­ma br. 33, 11105 Be­o­grad, sa na­zna­kom „za jav­ni kon­kurs”.
 
Lič­na do­sta­va pri­ja­va mo­že se iz­vr­ši­ti u de­lo­vod­stvu Voj­ne aka­de­mi­je.
 
Rok za pod­no­še­nje pri­ja­ve na jav­ni kon­kurs
Rok za pod­no­še­nje pri­ja­va za pri­jem u slu­žbu je 30 (tri­de­set) da­na i po­či­nje da te­če na­red­nog da­na od da­na ka­da je jav­ni kon­kurs ogla­šen u „Slu­žbe­nom gla­sni­ku Re­pu­bli­ke Sr­bi­je”.
 
Za­jed­nič­ko za sva rad­na me­sta
 
Iz­bor­ni po­stu­pak
 
U iz­bor­nom po­stup­ku bi­će pri­me­nje­ni kri­te­ri­ju­mi pro­pi­sa­ni tač­kom 4. Od­lu­ke o iz­me­na­ma i do­pu­na­ma Od­lu­ke o utvr­đi­va­nju me­ra za spro­vo­đe­nje stra­te­gi­je ka­ri­jer­nog vo­đe­nja i sa­ve­to­va­nja u Re­pu­bli­ci Sr­bi­ji u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne i Voj­sci Sr­bi­je, a ko­ji ob­u­hva­ta­ju pro­sek oce­na sa po­sled­njeg ni­voa ško­lo­va­nja  (40% od ukup­nog bro­ja bo­do­va), psi­ho­lo­šku pro­ce­nu kan­di­da­ta (40% od ukup­nog bro­ja bo­do­va), raz­go­vor sa kan­di­da­tom (20% od ukup­nog bro­ja bo­do­va), me­di­cin­sko-zdrav­stve­nu pro­ce­nu i bez­bed­no­snu pro­ve­ru.
 
Me­sto, dan i vre­me ka­da će se spro­ve­sti iz­bor­ni po­stu­pak
 
Kan­di­da­ti či­je su pri­ja­ve bla­go­vre­me­ne, do­pu­šte­ne, ra­zu­mlji­ve, pot­pu­ne i uz ko­je su pri­lo­že­ni svi do­ka­zi i ko­ji is­pu­nja­va­ju sve uslo­ve za za­po­sle­nje na rad­nim me­sti­ma za ko­ja kon­ku­ri­šu bi­še upu­će­ni na psi­ho­lo­šku pro­ce­nu ka­pa­ci­te­ta (ko­ja se vr­ši pre­ma kri­te­ri­ju­mi­ma pro­fi­la za ci­vil­na li­ca, a u skla­du sa ste­pe­nom obra­zo­va­nja po­treb­nim za for­ma­cij­ska me­sta na ko­ja li­ca kon­ku­ri­šu) u nad­le­žne voj­no­zdrav­stve­ne usta­no­ve.
 
O da­tu­mu, vre­me­nu i me­stu oba­vlja­nja pro­ce­ne psi­ho­lo­ških ka­pa­ci­te­ta kan­di­da­ti će bi­ti bla­go­vre­me­no oba­ve­šte­ni te­le­fo­nom na bro­je­ve ko­je su na­ve­li u svo­jim pri­ja­va­ma.
 
Kan­di­da­ti ko­ji ne za­do­vo­lje na psi­ho­lo­škoj pro­ce­ni ili ko­ji se ne oda­zo­vu po­zi­vu da uče­stvu­ju u ovoj fa­zi iz­bor­nog po­stup­ka gu­be pra­vo na da­lje uče­šće u iz­bor­nom po­stup­ku. Za kan­di­da­te ko­ji za­do­vo­lje pro­ce­nu psi­ho­lo­ških ka­pa­ci­te­ta, uz nji­ho­vu pi­sa­nu sa­gla­snost, bi­će iz­vr­še­na bez­bed­no­sna pro­ve­ra u skla­du sa Pra­vi­lom o bez­bed­no­snim pro­ve­ra­ma li­ca ko­je oba­vlja Voj­no­be­zbed­no­sna agen­ci­ja.
 
Sa­gla­sno od­red­ba­ma čla­na 125. Za­ko­na o Voj­sci Sr­bi­je, iz­me­đu kan­di­da­ta ko­ji is­pu­nja­va­ju op­šte i po­seb­ne uslo­ve kon­kur­sa pr­ven­stvo pod jed­na­kim uslo­vi­ma ima su­pru­žnik, od­no­sno član po­ro­di­ce po­gi­nu­log pro­fe­si­o­nal­nog pri­pad­ni­ka Voj­ske Sr­bi­je, po­gi­nu­log ili umr­log od po­sle­di­ca po­vre­da za­do­bi­je­nih u vr­še­nju slu­žbe u Voj­sci Sr­bi­je i su­pru­žnik pro­fe­si­o­nal­nog pri­pad­ni­ka Voj­ske Sr­bi­je pre­me­šte­nog iz jed­nog u dru­go me­sto slu­žbo­va­nja. Pri­o­ri­tet iz ovog čla­na da­je se kan­di­da­ti­ma ko­ji ima­ju jed­nak broj bo­do­va. 
 
Od­red­bom čla­na 9. i čla­na 103. Za­ko­na o op­štem uprav­nom po­stup­ku („Slu­žbe­ni gla­snik RS”, br. 18/2016) pr­o­pi­sa­no je, iz­me­đu osta­log, da u po­stup­ku ko­ji se po­kre­će po zah­te­vu stran­ke or­gan mo­že da vr­ši uvid, pri­ba­vlja i ob­ra­đu­je lič­ne po­dat­ke o či­nje­ni­ca­ma o ko­ji­ma se vo­di slu­žbe­na evi­den­ci­ja ka­da je to neo­p­hod­no za od­lu­či­va­nje, osim ako stran­ka iz­ri­či­to iz­ja­vi da će po­dat­ke pri­ba­vi­ti sa­ma.
 
Na­ve­de­nu iz­ja­vu je mo­gu­će pre­u­ze­ti na web stra­ni­ci Mi­ni­star­stva od­bra­ne Re­pu­bli­ke Sr­bi­je. Pot­pi­sa­nu iz­ja­vu je neo­p­hod­no do­sta­vi­ti uz na­pred na­ve­de­ne do­ka­ze ka­ko bi or­gan mo­gao da­lje da po­stu­pa.
 
Kandidati koji uđu u najuži izbor, pre prijema u radni odnos dostaviće lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za rad na radnim mestima na koja su konkurisali.

Prob­ni rad oba­ve­zan je za sve kan­di­da­te ko­ji pr­vi put za­sni­va­ju rad­ni od­nos u dr­žav­nom or­ga­nu. Prob­ni rad za rad­ni od­nos za­sno­van na neo­d­re­đe­no vre­me tra­je šest me­se­ci i pra­ti ga ne­po­sred­no pret­po­sta­vlje­ni sta­re­ši­na, ko­ji na­kon okon­ča­nja prob­nog ra­da nad­le­žnom ru­ko­vo­di­o­cu da­je pi­sa­no mi­šlje­nje o to­me da li je li­ce za­do­vo­lji­lo na prob­nom ra­du. Li­cu ko­je ne za­do­vo­lji na prob­nom ra­du ot­ka­zu­je se rad­ni od­nos bez nje­go­ve pi­sa­ne sa­gla­sno­sti i bez pra­va na nov­ča­nu na­kna­du zbog ot­ka­za.
 
Jav­ni kon­kurs spro­vo­di Kon­kurs­na ko­mi­si­ja ko­ju ime­nu­je mi­ni­star od­bra­ne.
 
Ne­bla­go­vre­me­ne, ne­do­pu­šte­ne, ne­ra­zu­mlji­ve i ne­pot­pu­ne pri­ja­ve i pri­ja­ve uz ko­je ni­su pri­lo­že­ni svi po­treb­ni do­ka­zi na tra­že­ni na­čin ne­će se uzi­ma­ti u raz­ma­tra­nje i bi­će od­ba­če­ne za­ključ­kom pro­tiv ko­ga se mo­že iz­ja­vi­ti žal­ba, ali ne za­dr­ža­va iz­vr­še­nje za­ključ­ka.