Министарство одбране Републике Србије
 
04.12.2017.

Обележен Дан војних ветерана



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић приредили су данас у Великој ратној сали Старог Генералштаба пријем за представнике војних ветерана. Свечаном скупу су присуствовали државни секретари у Министарству одбране, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, војни ветерани.
 
Обраћајући се присутнима министар Вулин је рекао:
– Ево данас како трећи пут обележавамо дан ветерана. Србија ратује више од 100 година, а ми трећи пут обележавмао дан наших ратника. Србија се за своју слободу, право да одлучује, бори стотину година и више, а ми трећи пут обележавамо дан када смо добили ветеране. Говори то о нама, говори то о народу који је жељан слободе, народу који је увек био на правој страни света, народу који баш никада није погрешио у избору, народу који за разлику од много већих и моћнијих и бројнијих, баш никада није стао на страну зла, чак ни када је изгледало да ће зло победити и заувек владати. Говори то о нама и о томе да када год слушамо друге, када сами не одлучујемо о себи, онда дочекамо да се од нас тражи да заборавимо. Онда дочекамо да се од нас тражи да се не сећамо ни своје историје, а ни људи који су стварали историју. Дочекамо да нам други пишу своју истину и да ми њихову лаж морамо да прихватимо као своју историју.

Министар Вулин је истакао да смо кад год су други одлучивали о нама и хтели да пишу нашу историју, у тој историји били мали, били злочинци.
 
– Када год су други писали нашу историју и када год су нам други говорили шта да памтимо и како да мислимо, онда су учили нашу децу да се стиде својих очева, својих дедова и онда су им говорили да је свака борба узалудна и заправо погрешна. И онда су нам децу учили да је свака српска борба за слободу уствари прескупа и да је свака жртва дата за слободу превелика жртва. И да све што  су њихови преци радили да би имали право да говоре својим језиком и да мисле на својој земљи баш тако како мисле, да је воле, чувају, да је све то било непотребно и сувише скупо – рекао је министар одбране и нагласио:
–Ми мислимо својом главом. Ова земља, ова држава, ово државно руководство, мисли својом главом и зато има храбрости да ствари назове правим именом. И зато има храбрости и има обавезу да се са поносом сећа свих оних који су ову земљу бранили, чували, који су за њу жртвовали и живот и здравље, свих оних који су због ње постојали и због којих ова земља постоји.
 
Вулин је захвалио, како је рекао, не само у име Министарства одбране, у име свих припадника Војске Србије, већ у име сваког грађанина Србије, у име сваког Србина, без обзира где он живи.
– Ја вам се данас захваљујем у име сваког људског бића које цени слободу зато што сте нам изборили право да сами одлучујемо о себи, о својој судбини, да сами бирамо пријатеље. Ја вам се данас захваљујем у име народа који има право да се сећа, који има право да се поноси. Ја вам се захваљујем у име народа којем сте изборили право да буде слободан и свој на своме. Како се  ова генерација буде сећала оне пре ње, и како се ова држава и  ова земља буде сећала оних који су јој слободу борили и изборили, тако ће се неке будуће генерације сећати нас. Однос према нашим ратницима је увек био и показатељ односа према нашој земљи, нашој држави и нашем народу. Хвала вам за жртву, хвала вам што сте умели да занемарите, склоните некако у страну када држава није била поштена и исправна према вама. Хвала  вам што сте разумели да је Србија нешто више од политике и много виша, вреднија, снажнија,  драгоценија него што су наређења која смо умели да слушамо када су нам  говорили да требамо да се стидимо оних који су ову земљу бранили и одбранили. Честитам вам празник. Желим да га дочекате још пуно пута, а изнад свега  да будете поносни на своју Србију, као што је она поносна на сваког од вас – рекао је на крају свог обраћања министар Александар Вулин.
 
Присутнима се обратио и пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране. Он је подсетио да се 4. децембар обележава од 2015. године у знак сећања на потписано примирје у Првом балканском рату 1912. године, када су око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постали „стари ратници”  (савремени термин је „ветерани”).



– И ове године на 4. децембар, наш велики војни празник, посвећен војним ветеранима, чувајући од заборава окупљамо се у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије, постројавамо ратне јединице под ратним и војним заставама, у истом строју са ратним и мирнодопским командантима, командирима, војницима и војним ветеранима који су часно и одано служили својој отаџбини. Вршимо прозивке и читамо њихова имена,  имена оних најбољих који нису више са нама. Обилазимо спомен-обележја, полажемо венце заједно са нашим друговима војним ветеранима, и са њиховим потомцима и породицама организујемо пријеме, спортске сусрете и такмичења. Отварамо изложбе и спомен-собе, организујемо предавања и евоцирамо успомене на њихова јуначка дела, подвиге и догађаје, објављујемо књиге, монографије, записе, додељујемо признања најзаслужнијима, достојанствено испраћамо наше ратне другове и колеге у заслужену пензију, организујемо свечане академије – истакао је пуковник Слађан Ристић.
 
Поводом обележавања Дана војних ветерана, раније данас, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио министар одбране Александар Вулин, а у којој је био и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, уз војне почасти, положила је венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско – турским ратовима и Српско – бугарском рату и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, док је централна комеморација одржана поред Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату, на Новом гробљу.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венце и крај Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. на Савском тргу у Београду, а Дан војних ветерана свечано је обележен у свим јединицама Војске Србије.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.12.2017
mp4 (205,14 MB)
Изјава министра Вулина
04.12.2017
mp4 (181,65 MB)
Обраћање пуковника Ристића
04.12.2017
mp4 (122,14 MB)
Покривалица
04.12.2017
mp4 (162,48 MB)
Полагање венаца