Министарство одбране Републике Србије
 
04.12.2017.

Министар Вулин: Румунија и Србија немају ниједно отворено питање




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром националне одбране Румуније Михајом-Виорелом Фифором у згради Старог Генералштаба.
 
После церемоније свечаног дочека министри су одржали састанак, којем су присуствовали и начелници генералштабова Војске Србије и Војске Румуније генерал Љубиша Диковић и генерал Николаје Јонел Чука, а потом и потписали Споразум о сарадњи у области одбране.
 
Министар Вулин је истакао да су Србија и Румунија пријатељске земље и искористио прилику да захвали за позицију румунске владе и румунског народа када је у питању Косово и Метохија.
 
- Знамо колико нам подршка румунског народа значи, знамо колико међународно право може да захвали Румунији зато што се једна тако важна и велика земља стриктно придржава међународног права и зато што и на тај начин чува право Србима на Косову и Метохији да живе на својој земљи, а држави Србији да верује да ће међународно право на крају надвладати. Желим да захвалим Влади и народу Румуније на принципијелној позицији и помоћи на европском путу Републике Србије и где год је било потребно Румунија је увек била уз Србију. Није постојао ниједан међународни форум и ниједна прилика а да румунска Влада и румунски народ не изразе своју подршку европском путу Србије и Србији као таквој, рекао је министар одбране Србије.
 
Он је такође захвалио и  на подршци и разумевању коју пружају румунски пријатељи када је реч о питању војне неутралности Србије.
 
- Они потпуно разумеју позицију војне неутралности Републике Србије, разумеју нашу потребу да будемо своји на своме, да јачамо своју одбрану и да нисмо претња никоме. Данас смо се потписивањем споразума о одбрани обавезали на још бољу комуникацију и сарадњу што представља значајан напредак у односима наше земље и наших армија. Разговарали смо и о областима које нас заједно брину, као што су последице мигрантске кризе, религијског фанатизма, организованог криминала, разговарали смо како да кроз процес вежби и међусобног учења унапредимо борбену готовост и једне и друге армије, разговарали смо како да наше службе сарађују, како да се и наши људи који раде у одбрамбеној индустрији повежу и да, као и у неким чак тежим временима, заједно пронађемо начине да стварамо нову вредност и да помажемо економији и једне и друге земље, поручио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, на састанку је било речи и о томе како да будемо спремни да помогнемо једни другима у случају елементарних непогода, како да велике реке које нас повезују буду сигурне, заштићене, контролисане од стране наших органа.
 
- Разговарали смо како да унапредимо нашу сарадњу. Румунија и Србија немају ниједно отворено питање и увек ће имати међусобну подршку и помоћ. Уосталом, како се и у Румунији и у Србији каже да Румунија има два пријатеља – Србију и Црно море. Шта може да се деси са Црним морем не знам, али знам да Србија не може да не буде ваш пријатељ, истакао је министар Вулин.
 
Министар националне одбране Румуније Михај-Виорел Фифор захвалио је министру Вулину на позиву да дође у Србију и поручио да је сарадња те две земље од изузетне важности.
 
- Данас смо имали веома важан и продуктиван састанак, заједно са начелницима генералштабова обе државе. Република Србија је једна од наших најбољих пријатеља и на високом нивоу одржавамо и јачамо билатералне односе и у области одбране, што је важно у тренутним комплексним безбедносним изазовима у окружењу. Такође, западни Балкан је стратешки важан за нас и у интересу свих је одржавање мира и сигурности у окружењу, рекао је румунски министар одбране и још једном нагласио да је његова данашња посета потврда снажног пријатељства две земље.
 
Он је додао да је потписивање Споразума о сарадњи у области одбране прилика да се уложе напори у успостављање конкретних пројеката у областима вежби и војног образовања. Он је истакао и  напоре Републике Србије у подршци коју пружа борби против тероризма и похвалио учешће припадника Војске Србије у мировним мисијама ЕУ и УН.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.12.2017
mp4 (199,28 MB)
Обраћање министра Вулина
04.12.2017
mp4 (205,11 MB)
Обраћање румунског министра одбране Михаја-Виорела Фифора
04.12.2017
mp4 (168,16 MB)
Дочек и састанак