Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.12.2017.

Ministar Vulin: Rumunija i Srbija nemaju nijedno otvoreno pitanje




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom nacionalne odbrane Rumunije Mihajom-Viorelom Fiforom u zgradi Starog Generalštaba.
 
Posle ceremonije svečanog dočeka ministri su održali sastanak, kojem su prisustvovali i načelnici generalštabova Vojske Srbije i Vojske Rumunije general Ljubiša Diković i general Nikolaje Jonel Čuka, a potom i potpisali Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.
 
Ministar Vulin je istakao da su Srbija i Rumunija prijateljske zemlje i iskoristio priliku da zahvali za poziciju rumunske vlade i rumunskog naroda kada je u pitanju Kosovo i Metohija.
 
- Znamo koliko nam podrška rumunskog naroda znači, znamo koliko međunarodno pravo može da zahvali Rumuniji zato što se jedna tako važna i velika zemlja striktno pridržava međunarodnog prava i zato što i na taj način čuva pravo Srbima na Kosovu i Metohiji da žive na svojoj zemlji, a državi Srbiji da veruje da će međunarodno pravo na kraju nadvladati. Želim da zahvalim Vladi i narodu Rumunije na principijelnoj poziciji i pomoći na evropskom putu Republike Srbije i gde god je bilo potrebno Rumunija je uvek bila uz Srbiju. Nije postojao nijedan međunarodni forum i nijedna prilika a da rumunska Vlada i rumunski narod ne izraze svoju podršku evropskom putu Srbije i Srbiji kao takvoj, rekao je ministar odbrane Srbije.
 
On je takođe zahvalio i  na podršci i razumevanju koju pružaju rumunski prijatelji kada je reč o pitanju vojne neutralnosti Srbije.
 
- Oni potpuno razumeju poziciju vojne neutralnosti Republike Srbije, razumeju našu potrebu da budemo svoji na svome, da jačamo svoju odbranu i da nismo pretnja nikome. Danas smo se potpisivanjem sporazuma o odbrani obavezali na još bolju komunikaciju i saradnju što predstavlja značajan napredak u odnosima naše zemlje i naših armija. Razgovarali smo i o oblastima koje nas zajedno brinu, kao što su posledice migrantske krize, religijskog fanatizma, organizovanog kriminala, razgovarali smo kako da kroz proces vežbi i međusobnog učenja unapredimo borbenu gotovost i jedne i druge armije, razgovarali smo kako da naše službe sarađuju, kako da se i naši ljudi koji rade u odbrambenoj industriji povežu i da, kao i u nekim čak težim vremenima, zajedno pronađemo načine da stvaramo novu vrednost i da pomažemo ekonomiji i jedne i druge zemlje, poručio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o tome kako da budemo spremni da pomognemo jedni drugima u slučaju elementarnih nepogoda, kako da velike reke koje nas povezuju budu sigurne, zaštićene, kontrolisane od strane naših organa.
 
- Razgovarali smo kako da unapredimo našu saradnju. Rumunija i Srbija nemaju nijedno otvoreno pitanje i uvek će imati međusobnu podršku i pomoć. Uostalom, kako se i u Rumuniji i u Srbiji kaže da Rumunija ima dva prijatelja – Srbiju i Crno more. Šta može da se desi sa Crnim morem ne znam, ali znam da Srbija ne može da ne bude vaš prijatelj, istakao je ministar Vulin.
 
Ministar nacionalne odbrane Rumunije Mihaj-Viorel Fifor zahvalio je ministru Vulinu na pozivu da dođe u Srbiju i poručio da je saradnja te dve zemlje od izuzetne važnosti.
 
- Danas smo imali veoma važan i produktivan sastanak, zajedno sa načelnicima generalštabova obe države. Republika Srbija je jedna od naših najboljih prijatelja i na visokom nivou održavamo i jačamo bilateralne odnose i u oblasti odbrane, što je važno u trenutnim kompleksnim bezbednosnim izazovima u okruženju. Takođe, zapadni Balkan je strateški važan za nas i u interesu svih je održavanje mira i sigurnosti u okruženju, rekao je rumunski ministar odbrane i još jednom naglasio da je njegova današnja poseta potvrda snažnog prijateljstva dve zemlje.
 
On je dodao da je potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane prilika da se ulože napori u uspostavljanje konkretnih projekata u oblastima vežbi i vojnog obrazovanja. On je istakao i  napore Republike Srbije u podršci koju pruža borbi protiv terorizma i pohvalio učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama EU i UN.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.12.2017
mp4 (199,28 MB)
Obraćanje ministra Vulina
04.12.2017
mp4 (205,11 MB)
Obraćanje rumunskog ministra odbrane Mihaja-Viorela Fifora
04.12.2017
mp4 (168,16 MB)
Doček i sastanak