Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2017.

Помоћник министра за политику одбране на састанку Америчко-јадранске повеље (А5)



Састанак Америчко-јадранске повеље (А5) одржан је данас у Охриду на нивоу министара одбране. На састанку је учествовао в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић.
 
Током састанка размотрена су питања регионалне сарадње, јачања националних и регионалних капацитета, заједничког доприноса мултинационалним операцијама и родних перспектива.
 
Током излагања, в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић потврдио је опредељење Републике Србије за унапређење регионалне сарадње у области одбране и даље јачање мира и стабилности.  У том контексту, представио је и ангажовање Републике Србије у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније и унапређење родне перспективе у Министарству одбране и Војсци Србије. Мојсиловић је упознао присутне да Војска Србије учествује са 340 припадника у шест операција Уједињених нација и четири операције Европске уније, што нас сврстава на девето место контрибутора мировних снага у Европи.
 
Поред наведеног, у излагању помоћника министра посебна пажња била је посвећена стварању услова за даље промовисање родне перспективе у Министарству одбране и Војсци Србије, укључујући и примену Резолуције Савета безбедности УН 1325 – Жене, мир и безбедност. Захваљујући до сада постигнутом резултатима, истакнуто је да ће у ближој перспективи Република Србија бити препозната као један од лидера на глобалном нивоу по питању унапређења родних перспектива у националним системима безбедности и одбране.  Такође, исказана је спремност наше стране да стечена искуства и знања у овој области дели и са другима, а све у циљу свеобухватног унапређења капацитета Уједињених нација и осталих међународних организација за очување мира и безбедности.
 
Америчко-јадранска повеља је регионална безбедносна групација, међудржавно стратешко партнерство формирано на иницијативу САД, с циљем јачања регионалне безбедности и стабилности. У наведеној регионалној иницијативи, Република Србија има статус посматрача.