Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2017.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane na sastanku Američko-jadranske povelje (A5)



Sastanak Američko-jadranske povelje (A5) održan je danas u Ohridu na nivou ministara odbrane. Na sastanku je učestvovao v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović.
 
Tokom sastanka razmotrena su pitanja regionalne saradnje, jačanja nacionalnih i regionalnih kapaciteta, zajedničkog doprinosa multinacionalnim operacijama i rodnih perspektiva.
 
Tokom izlaganja, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović potvrdio je opredeljenje Republike Srbije za unapređenje regionalne saradnje u oblasti odbrane i dalje jačanje mira i stabilnosti.  U tom kontekstu, predstavio je i angažovanje Republike Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije i unapređenje rodne perspektive u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Mojsilović je upoznao prisutne da Vojska Srbije učestvuje sa 340 pripadnika u šest operacija Ujedinjenih nacija i četiri operacije Evropske unije, što nas svrstava na deveto mesto kontributora mirovnih snaga u Evropi.
 
Pored navedenog, u izlaganju pomoćnika ministra posebna pažnja bila je posvećena stvaranju uslova za dalje promovisanje rodne perspektive u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, uključujući i primenu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 – Žene, mir i bezbednost. Zahvaljujući do sada postignutom rezultatima, istaknuto je da će u bližoj perspektivi Republika Srbija biti prepoznata kao jedan od lidera na globalnom nivou po pitanju unapređenja rodnih perspektiva u nacionalnim sistemima bezbednosti i odbrane.  Takođe, iskazana je spremnost naše strane da stečena iskustva i znanja u ovoj oblasti deli i sa drugima, a sve u cilju sveobuhvatnog unapređenja kapaciteta Ujedinjenih nacija i ostalih međunarodnih organizacija za očuvanje mira i bezbednosti.
 
Američko-jadranska povelja je regionalna bezbednosna grupacija, međudržavno strateško partnerstvo formirano na inicijativu SAD, s ciljem jačanja regionalne bezbednosti i stabilnosti. U navedenoj regionalnoj inicijativi, Republika Srbija ima status posmatrača.