Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2017.

Унапређење војне сарадње са Уједињеним Краљевством



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са државним секретаром за оружане снаге Уједињеног Краљевства Марком Ланкастером.
 
Тема разговора биле су досадашње активности билатералне војне сарадње али и покретање нових, као и актуелна политичко-безбедносна ситуација у региону и свету.
 
Саговорници су констатовали да су односи Уједињеног Краљевства и Републике Србије у области одбране уједно и најбољи део укупних билатералних односа две земље, што је посебно значајно у години када обележавамо 180 година од успостављања дипломатских односа.
 
Министар Вулин је истакао да су тежишне области сарадње војно образовање, медицина, војно-војна али је нагласио како је интерес Министарства одбране Републике Србије да постојеће области сарадње унапредимо, развијемо нове и иницирамо сарадњу у областима од заједничког интереса.
 
Као веома значајна оцењена је недавна посета команданта Прве дивизије Оружаних снага Уједињеног Краљевства генерал-мајора Ралфа Вудиса, учешће припадника Војске Србије на такмичењу „CambrianPatrol 17“у Уједињеном Краљевству, али и предстојећа Регионална пи-ар конференција за представнике служби за односе са јавношћу и представнике медија из региону, коју Министарство одбране организује у сарадњи са британском страном.
 
Министар одбране је нагласио  да је Србија војно неутрална земља и да ће наставити да се тако и понаша у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дефинисаним националним интересима и спољнополитичким приоритетима.
 
- Министар Вулин је истакао подршку наставку мисије КФОР-а на Косову и Метохији и истакао да Србија високо цени улогу КФОР-а као и Британске војске у њеном саставу. Посебно је истако да је за Србију потпуно неприхватљиво формирање војске КиМ и да је резолуција 1244 јасно одредила КФОР као једину оружану снагу.
 
Током разговора о безбедносним темама, закључено је да нови безбедносни изазови, ризици и претње у виду тероризма, економске и енергетске зависности, као и неконтролисане миграције становништва из кризних подручја, налажу да сваки облик сарадње буде подигнут на највиши могући ниво.

Државни секретар за оружане снаге Уједињеног Краљевства Марк Ланкастер обратио се данас, у Дому Гарде на Топчидеру, полазницима Школе националне одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.12.2017
mp4 (66,75 MB)
Састанак