Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2017.

Unapređenje vojne saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa državnim sekretarom za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Markom Lankasterom.
 
Tema razgovora bile su dosadašnje aktivnosti bilateralne vojne saradnje ali i pokretanje novih, kao i aktuelna političko-bezbednosna situacija u regionu i svetu.
 
Sagovornici su konstatovali da su odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Srbije u oblasti odbrane ujedno i najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, što je posebno značajno u godini kada obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
 
Ministar Vulin je istakao da su težišne oblasti saradnje vojno obrazovanje, medicina, vojno-vojna ali je naglasio kako je interes Ministarstva odbrane Republike Srbije da postojeće oblasti saradnje unapredimo, razvijemo nove i iniciramo saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.
 
Kao veoma značajna ocenjena je nedavna poseta komandanta Prve divizije Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva general-majora Ralfa Vudisa, učešće pripadnika Vojske Srbije na takmičenju „CambrianPatrol 17“u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i predstojeća Regionalna pi-ar konferencija za predstavnike službi za odnose sa javnošću i predstavnike medija iz regionu, koju Ministarstvo odbrane organizuje u saradnji sa britanskom stranom.
 
Ministar odbrane je naglasio  da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će nastaviti da se tako i ponaša u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.
 
- Ministar Vulin je istakao podršku nastavku misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji i istakao da Srbija visoko ceni ulogu KFOR-a kao i Britanske vojske u njenom sastavu. Posebno je istako da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo formiranje vojske KiM i da je rezolucija 1244 jasno odredila KFOR kao jedinu oružanu snagu.
 
Tokom razgovora o bezbednosnim temama, zaključeno je da novi bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti, kao i nekontrolisane migracije stanovništva iz kriznih područja, nalažu da svaki oblik saradnje bude podignut na najviši mogući nivo.

Državni sekretar za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Mark Lankaster obratio se danas, u Domu Garde na Topčideru, polaznicima Škole nacionalne odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.12.2017
mp4 (66,75 MB)
Sastanak