Министарство одбране Републике Србије
 
27.11.2017.

Споразумом до још боље одбрамбене сарадње са Кипром



Министар одбране Александар Вулин, који је на позив министра одбране Републике Кипар Христофора Хокаидиса отпутовао у званичну посету тој земљи, дочекан је данас у Никозији уз највише војне и државне почасти.
 
Двојица министара потписали су Споразум о размени и заштити тајних података, који представља правни основ за интензивнију размену обавештајних података што је, како кажу потписници, од великог значаја у условима нарастајућих асиметричних претњи са којима се сусрећу не само Србија, Кипар и регион, већ и читав свет.
 
Како је рекао министар Вулин, реч је о Споразуму који ће свакако приближити наша два министарства, јер, „без обзира што смо географски удаљени, налазимо се у истом простору и суочени смо са сличним претњама. Религијски фундаментализам, терористичке претње, миграторна криза, погађају и једну и другу земљу и управо због тога морамо да имамо могућност да размењујемо информације које ће повећати нашу безбедност.“
 
- Оно што је такође за нас веома важно, а добрим делом је потпомогнуто потписивањем овог споразума, јесте наша размена и када је у питању војно школовање и када су у питању међусобне активности двеју војски, о чему ћемо, надам се веома брзо, постићи одговарајући билатерални споразум у области одбране за идућу годину, истакао је српски министар обране.
 
Он је додао да ће потписани споразум омогућити и боље представљање српске одбрамбене индустрије Кипру, укључујући „све што ми производимо, муницију, оружје, оруђе, све оно што је тој земљи потребно, а ми ћемо моћи да понудимо, а такође је значајно за безбедност и једне и друге земље.“
 
Обраћајући се медијима, министар Хокаидис је рекао да Кипар принципијално подржава Србију по питању Косова и Метохије, али и по питању чланства у Европској унији:
 
- Ми верујемо да је процес евроинтеграција кључан за мир и стабилност у региону Западног Балкана, нагласио је кипарски министар одбране.
 
Министар Вулин је у својој изјави изнео задовољство што је на Кипру, међу пријатељима, где се осећа као код куће.
 
-На првом месту желим да се захвалим вашој Влади, вашем председнику и вашем народу на принципијелној позицији и бескомпромисној подршци када је у питању Косово и Метохија. У за нас најтежим тренуцима, Кипар је увек био уз нас. И када су много веће и моћније земље оклевале да поштују међународно право, Кипар је био чврсто уз међународно право и самим тим уз Србију, рекао је српски министар одбране и подвукао да Србија снажно подржава мировну политику и политику дијалога које спроводи кипарска Влада и председник, те да снажно подржава кипарски народ.
 
-То је једини начин. Ми разумемо колико вам је тешко и знамо како је када морате да правите компромисе, али то је једини начин да сачувате мир и да се изборите за оно што припада вашем народу. Зато још једном, Влада Републике Србије снажно подржава мировну политику и политику дијалога коју водите када је у питању решавање кипарског проблема. Доказ тога јесте и наша дубока посвећеност останку у мисији Уједињених нација и то доживљавамо као наш начин да вам покажемо колико смо уз вас, колико желимо да будемо ту где је тешко.
 
Потврда да два министарства одлично сарађују јесте и потписивање Споразума који ће омогућити још бољу сарадњу, рекао је министар Вулин и додао да су Србија и Кипар заједно и у борбеној групи Хелброк у којој ће се заједно носити с претњама као што су религијски фанатизам и терористичке претње, на шта морамо дати заједнички одговор, што поменути споразум и омогућује.
 
- Наше земље су пријатељске. Наши народи су пријатељски и наше армије морају бити једна уз другу. Још једнодом желим да се захвалим министру Хокаидису, човеку који разуме шта Србију највише боли и шта Србију највише радује. И да буде сигуран да и ми знамо колико неправда уме да боли, али и колико победа, истина и правда могу да радују, истакао је министар Вулин и позвао кипарског колегу да наредне године посети Београд.
 
Министар одбране Републике Србије положио је венац на Војничком гробљу Македонитис, а у току поподнева, у Команди мисије UNFICYP, министар Вулин ће разговарати са командантом војних снага генерал-мајором Мохамедом Камајан Камиром и обићи припаднике Министарства одбране и Војске Србије који су ангажовани у тој мултинационалној операцији.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.11.2017
mp4 (246,21 MB)
Обраћање министра Вулина
27.11.2017
mp4 (161,32 MB)
Обраћање министра Хокаидиса
27.11.2017
mp4 (110,04 MB)
Изјава министра Вулина
27.11.2017
mp4 (73,65 MB)
Потписивање споразума
27.11.2017
mp4 (49,33 MB)
Полагање венаца