Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.11.2017.

Sporazumom do još bolje odbrambene saradnje sa Kiprom



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je na poziv ministra odbrane Republike Kipar Hristofora Hokaidisa otputovao u zvaničnu posetu toj zemlji, dočekan je danas u Nikoziji uz najviše vojne i državne počasti.
 
Dvojica ministara potpisali su Sporazum o razmeni i zaštiti tajnih podataka, koji predstavlja pravni osnov za intenzivniju razmenu obaveštajnih podataka što je, kako kažu potpisnici, od velikog značaja u uslovima narastajućih asimetričnih pretnji sa kojima se susreću ne samo Srbija, Kipar i region, već i čitav svet.
 
Kako je rekao ministar Vulin, reč je o Sporazumu koji će svakako približiti naša dva ministarstva, jer, „bez obzira što smo geografski udaljeni, nalazimo se u istom prostoru i suočeni smo sa sličnim pretnjama. Religijski fundamentalizam, terorističke pretnje, migratorna kriza, pogađaju i jednu i drugu zemlju i upravo zbog toga moramo da imamo mogućnost da razmenjujemo informacije koje će povećati našu bezbednost.“
 
- Ono što je takođe za nas veoma važno, a dobrim delom je potpomognuto potpisivanjem ovog sporazuma, jeste naša razmena i kada je u pitanju vojno školovanje i kada su u pitanju međusobne aktivnosti dveju vojski, o čemu ćemo, nadam se veoma brzo, postići odgovarajući bilateralni sporazum u oblasti odbrane za iduću godinu, istakao je srpski ministar obrane.
 
On je dodao da će potpisani sporazum omogućiti i bolje predstavljanje srpske odbrambene industrije Kipru, uključujući „sve što mi proizvodimo, municiju, oružje, oruđe, sve ono što je toj zemlji potrebno, a mi ćemo moći da ponudimo, a takođe je značajno za bezbednost i jedne i druge zemlje.“
 
Obraćajući se medijima, ministar Hokaidis je rekao da Kipar principijalno podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, ali i po pitanju članstva u Evropskoj uniji:
 
- Mi verujemo da je proces evrointegracija ključan za mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, naglasio je kiparski ministar odbrane.
 
Ministar Vulin je u svojoj izjavi izneo zadovoljstvo što je na Kipru, među prijateljima, gde se oseća kao kod kuće.
 
-Na prvom mestu želim da se zahvalim vašoj Vladi, vašem predsedniku i vašem narodu na principijelnoj poziciji i beskompromisnoj podršci kada je u pitanju Kosovo i Metohija. U za nas najtežim trenucima, Kipar je uvek bio uz nas. I kada su mnogo veće i moćnije zemlje oklevale da poštuju međunarodno pravo, Kipar je bio čvrsto uz međunarodno pravo i samim tim uz Srbiju, rekao je srpski ministar odbrane i podvukao da Srbija snažno podržava mirovnu politiku i politiku dijaloga koje sprovodi kiparska Vlada i predsednik, te da snažno podržava kiparski narod.
 
-To je jedini način. Mi razumemo koliko vam je teško i znamo kako je kada morate da pravite kompromise, ali to je jedini način da sačuvate mir i da se izborite za ono što pripada vašem narodu. Zato još jednom, Vlada Republike Srbije snažno podržava mirovnu politiku i politiku dijaloga koju vodite kada je u pitanju rešavanje kiparskog problema. Dokaz toga jeste i naša duboka posvećenost ostanku u misiji Ujedinjenih nacija i to doživljavamo kao naš način da vam pokažemo koliko smo uz vas, koliko želimo da budemo tu gde je teško.
 
Potvrda da dva ministarstva odlično sarađuju jeste i potpisivanje Sporazuma koji će omogućiti još bolju saradnju, rekao je ministar Vulin i dodao da su Srbija i Kipar zajedno i u borbenoj grupi Helbrok u kojoj će se zajedno nositi s pretnjama kao što su religijski fanatizam i terorističke pretnje, na šta moramo dati zajednički odgovor, što pomenuti sporazum i omogućuje.
 
- Naše zemlje su prijateljske. Naši narodi su prijateljski i naše armije moraju biti jedna uz drugu. Još jednodom želim da se zahvalim ministru Hokaidisu, čoveku koji razume šta Srbiju najviše boli i šta Srbiju najviše raduje. I da bude siguran da i mi znamo koliko nepravda ume da boli, ali i koliko pobeda, istina i pravda mogu da raduju, istakao je ministar Vulin i pozvao kiparskog kolegu da naredne godine poseti Beograd.
 
Ministar odbrane Republike Srbije položio je venac na Vojničkom groblju Makedonitis, a u toku popodneva, u Komandi misije UNFICYP, ministar Vulin će razgovarati sa komandantom vojnih snaga general-majorom Mohamedom Kamajan Kamirom i obići pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani u toj multinacionalnoj operaciji.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.11.2017
mp4 (246,21 MB)
Obraćanje ministra Vulina
27.11.2017
mp4 (161,32 MB)
Obraćanje ministra Hokaidisa
27.11.2017
mp4 (110,04 MB)
Izjava ministra Vulina
27.11.2017
mp4 (73,65 MB)
Potpisivanje sporazuma
27.11.2017
mp4 (49,33 MB)
Polaganje venaca