Министарство одбране Републике Србије
 
24.11.2017.

Годишња конференција Европске одбрамбене агенције



Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић, присуствовала је годишњој конференцији Европске одбрамбене агенције у Бриселу.
 
Конференцију под називом „Безбедност у дигиталном добу: додата вредност европске сарадње у области одбране“, отворио је извршни директор Европске одбрамбене агенције амбасадор Хорхе Домек, док је уводно излагање имала шефица Европске одбрамбене агенције, висока представница Европске уније за спољну и безбедносну политику и потпредседница Европске комисије Федерика Могерини. Учесницима конференције обратили су се и европски комесар за безбедносну унију Џулијан Кинг и председница Естоније Керсти Каљулаид.
 
Током конференције сагледана су актуелна питања сајбер безбедности, као области која заузима значајно место у Глобалној стратегији за спољну и безбедносну политику Европске уније. С обзиром на транснационални карактер сајбер претње посебна пажња током конференције посвећена је разматрању могућности за ширу међународну сарадњу у јачању адекватних капацитета за супротстављање оваквој врсти претње. Taкође, сагледани су резултати на пољу јачања технолошких способности у сајбер домену, као и изградњи отпорности критичне инфраструктуре, мрежа и услуга на нивоу Европске уније.
 
На маргинама конференције генерал Зрнић имао је прилику да са представницима држава чланица Европске уније разговара о актуелним процесима унапређења сарадње у области одбране унутар Европске уније, као и о даљем развоју истраживања у области одбране и јачања Европско одбрамбено технолошке и индустријске базе.
 
У делегацији Републике Србије на конференцији били су и вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и шеф Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО бригадни генерал Предраг Бандић.