Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2017.

Министар одбране са начелником Генералштаба Румуније




Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са начелником Генералштаба Оружаних снага Румуније генералом Николае-Јонел Ћиуком о могућностима унапређења сарадње двеју земаља у области одбране, као и о безбедносним изазовима данашњице са нагласком на мигрантској кризи.

Министар Вулин је истакао да Срби и Румуни имају добре односе који су засновани на традиционално пријатељским везама и међусобном разумевању и сматрају се „моделом добросуседства“, што представља одличну основу за даље јачање свеукупне сарадње. Стога су се саговорници сагласили да сарадња у области одбране може да се окарактерише као развијена, мада постоји простор за њено квалитативно и квантитативано унапређење чему, поред разговора на највишем нивоу, значајно доприноси и реализација заједничких вежби.

Како би се односи две земље у области одбране што успешније развијали, министар Вулин је упутио и позив министру одбране Румуније да посети Србију.

Тема састанка били су и безбедносни изазови, ризици и претње у виду тероризма, као и мигрантска криза која нарушава регионалну стабилност те, нагласили су Вулин и Ђиукa, представља и подстрек за још ближу сарадњу обавештајних и безбедносних служби двеју земаља и повезивање свих земаља региона.

Министар одбране Александар Вулин је рекао да је брига о могућем интензивирању прилива миграната преко Црног мора заједничка брига региона, чији изазови могу да буду решавани искључиво заједничким напорима и снагама. Он је подвукао да је од почетка ове године у Србију ушло више од 100.000 миграната од којих се 4000 и даље налази на територији Србије. Заједничке снаге Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, које броје више од 2000 припадника и које су ангажоване на обезбеђивању државне границе према Бугарској и Македонији, спречиле су илегални прелаз готово 22.000 илегалних  мигранта, као и  135 покушаја кријумчарења.

Министар Вулин изразио је захвалност припадницима румунског контингента КФОР на професионалном ангажовању и доприносу безбедности на Косову и Метохији, истакавши да цени што је Румунија, и поред огромних притисака, задржала став о непризнавању такозване државе Косово.

Током званичне посете Републици Србији, начелник Генералштаба Оружаних снага Румуније генерал Николае-Јонел Ћиука се раније данас сусрео и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.11.2017
mp4 (72,28 MB)
Састанак