Министарство одбране Републике Србије
 
04.11.2017.

Отворена „Друга Балканска олимпијада уметности и игре“



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је у Дому Гарде на Топчидеру свечаном отварању „Друге Балканске олимпијаде уметности и игре“ која се 4. и 5. новембра одржава у организацији „Балканске алијансе” и уз подршку Министарства одбране Републике Србије и Генералштаба Војске Србије.

Свечано отварање, у Конгресној сали Дома Гарде, почело је Парадом застава и ревијалним дефилеом свих такмичара, деце ведрих, озарених и срећних лица.

- Поштовани родитељи и драга децо, добро дошли у Србију. Велика ми је част да вам у име Министарства одбране кажем колико сте нам драгоцени и добродошли гости. Желим вам да будете бољи него што смо били ми и да ваша генерација никада не упозна рат. Желим вам да земље у којима одрастате и живите буду вредне ваше доброте и лепоте. Желим да се заљубите у Србију, да се увек враћате у Србију и видите колико је лепо и велико ово место у коме боравите. Желим вам да волите своје земље онолико колико ми волимо нашу Србију, поручио је министар Вулин свечано отварајући манифестацију. 

 
На "Балканској уметничкој олимпијади" више од хиљаду учесника, деце и омладине Русије, Грчке, Бугарске, Македоније, Румуније, Украјине, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Белорусије, Јерменије, Молдавије и Србије већ другу годину заредом приказују свој таленат као инструменталисти, вокални солисти, хорови и плесачи. Осим такмичарског, овом пројекту из сфере културе и образовања, циљ је развој међународних пријатељских односа Србиje са државама Балкана, Европе и Русиje, као и обогаћивање образовног система и васпитања и патриотске свести омладине балканских земаља.
 

„Другом Балканском олимпијадом“ у Београду отвара се годишњи календар „Балканске алијансе“, након које следи „Интернационална омладинска олимпијада уметности и игре“ у Софији (Бугарска) у децембру. Почетком марта 2018. године „Балканска алијанса“ организује „Балкански олимпијски фестивал уметности и игре“ у Нишу, док је крајем марта следеће године у Солуну (Грчка) заказана „Континентална олимпијада уметности и игре”. Свака манифестација из календара реализује се уз подршку највећих инстанци државних институција и амбасада земаља учесница. На крају се организује највећа „Олимпијада уметности и игре” која се одржава у Москви, где ће најбољи од најбољих са Балкана имати могућност да представе своје државе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.11.2017
mp4 (102,4 MB)
Обраћање министра Вулина
04.11.2017
mp4 (87,67 MB)
Покривалица