Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.11.2017.

Otvorena „Druga Balkanska olimpijada umetnosti i igre“



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je u Domu Garde na Topčideru svečanom otvaranju „Druge Balkanske olimpijade umetnosti i igre“ koja se 4. i 5. novembra održava u organizaciji „Balkanske alijanse” i uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba Vojske Srbije.

Svečano otvaranje, u Kongresnoj sali Doma Garde, počelo je Paradom zastava i revijalnim defileom svih takmičara, dece vedrih, ozarenih i srećnih lica.

- Poštovani roditelji i draga deco, dobro došli u Srbiju. Velika mi je čast da vam u ime Ministarstva odbrane kažem koliko ste nam dragoceni i dobrodošli gosti. Želim vam da budete bolji nego što smo bili mi i da vaša generacija nikada ne upozna rat. Želim vam da zemlje u kojima odrastate i živite budu vredne vaše dobrote i lepote. Želim da se zaljubite u Srbiju, da se uvek vraćate u Srbiju i vidite koliko je lepo i veliko ovo mesto u kome boravite. Želim vam da volite svoje zemlje onoliko koliko mi volimo našu Srbiju, poručio je ministar Vulin svečano otvarajući manifestaciju. 

 
Na "Balkanskoj umetničkoj olimpijadi" više od hiljadu učesnika, dece i omladine Rusije, Grčke, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belorusije, Jermenije, Moldavije i Srbije već drugu godinu zaredom prikazuju svoj talenat kao instrumentalisti, vokalni solisti, horovi i plesači. Osim takmičarskog, ovom projektu iz sfere kulture i obrazovanja, cilj je razvoj međunarodnih prijateljskih odnosa Srbije sa državama Balkana, Evrope i Rusije, kao i obogaćivanje obrazovnog sistema i vaspitanja i patriotske svesti omladine balkanskih zemalja.
 

„Drugom Balkanskom olimpijadom“ u Beogradu otvara se godišnji kalendar „Balkanske alijanse“, nakon koje sledi „Internacionalna omladinska olimpijada umetnosti i igre“ u Sofiji (Bugarska) u decembru. Početkom marta 2018. godine „Balkanska alijansa“ organizuje „Balkanski olimpijski festival umetnosti i igre“ u Nišu, dok je krajem marta sledeće godine u Solunu (Grčka) zakazana „Kontinentalna olimpijada umetnosti i igre”. Svaka manifestacija iz kalendara realizuje se uz podršku najvećih instanci državnih institucija i ambasada zemalja učesnica. Na kraju se organizuje najveća „Olimpijada umetnosti i igre” koja se održava u Moskvi, gde će najbolji od najboljih sa Balkana imati mogućnost da predstave svoje države.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.11.2017
mp4 (102,4 MB)
Obraćanje ministra Vulina
04.11.2017
mp4 (87,67 MB)
Pokrivalica