Министарство одбране Републике Србије
 
02.10.2017.

Мигови стигли у СрбијуПрва два авиона МиГ-29 из Руске Федерације испоручени су вечерас Војсци Србије. Слетању транспортног авиона АН 124 и пријему ваздухоплова на аеродрому „Батајница“ присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и командант РВиПВО генерал-мајор Ранко Живак.
 
Министар одбране Александар Вулин, након слетања „Руслана“ на батајнички аеродром изјавио да је 4. јула од руске стране стигло обавештење да ће договор између врховног команданта Оружаних снага Руске Федерације Владимира Путина и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића бити испуњен 2. октобра 2017. године.

- Као што видите, то се и десило и 2. октобра 2017. године прва два МиГ-а из војнотехничке помоћи коју смо добили од Оружаних снага Руске Федерације стигла су на аеродром „Батајница“. До петка, стићи ће и преостала четири авиона и моћи ћемо са поносом да кажемо да први пут од 1987. године наше ваздухопловство добија нове апарате. Велика је ствар што успевамо да се изборимо не само за побољшање положаја наших припадника, већ и да наша армија буде снажнија, организованија и савременија – поручио је министар Вулин.
 
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да је данас велики дан за нашу Војску и наше Ратно ваздухопловство, јер после, практично, десетине година добијамо авионе, што је веома значајно за укупну одбрамбену способност наше земље. Он је захвалио председнику Републике Србије и Влади што су обезбедили ваздухоплове  и нагласио да је данашњим чином наше ваздухопловство спашено.
 
Командант РВиПВО генерал-мајор Ранко Живак нагласио је да је ово историјски дан за наше Ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану, додајући да ће ови ваздухоплови бити значајан допринос нашим способностима и да ће припадници РВиПВО дати све од себе да би безбедност Републике Србије и њеног ваздушног простора била на највишем нивоу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.10.2017
mp4 (76,06 MB)
Слетање авиона
02.10.2017
mp4 (59,08 MB)
Изјава министра Вулина
02.10.2017
mp4 (34,04 MB)
Изјава генерала Диковића
02.10.2017
mp4 (23,12 MB)
Изјава генерала Живака