Министарство одбране Републике Србије
 
29.09.2017.

Премијера филма „Други живот брода Козара“



На броду посебне намене Речне флотиле „Козара“ приказан је филм о његовој четворогодишњој санацији и ремонту завршеном 2012. године. Свечаној пројекцији документарног филма „Други живота брода Козара“ су, поред редитеља филма Марка Николића и запослених у Застава филму, присуствовали начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић и начелник Управе за односе с јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић. Филм је у продукцији ВФЦ „Застава филма  сниман четири године, онолико колико је трајао и ремонт најпознатијег брода Речне флотиле Војске Србије.

Изражавајући задовољство што је премијера филма организована баш на броду, у присуству великог броја људи, не само из света филма и редова Флотиле, већ и бројних љубитеља бродарства, потпуковник Горан Иконић, директор ВФЦ „Застава филм“ се захвалио генерал-мајору Бојану Зрнићу, „уз чију помоћ је окончан велики посао не само око ремонта брода, већ и истовременог снимања документарног стручног филма о његовој обнови, као и припадницима ВТИ, ТОЦ и Ремонтног завода Апатин, који су учествовали у његовој санацији.

- Филм свакако има велику вредност, посебно за стручну јавност којој је и намењен. Биће користан и члановима посаде тог дивног брода, поноса Речне флотиле који ће 2019. године обележити осам деценија од поринућа у Линцу 15. септембра 1939, рекао је потпуковник Горан Иконић.

Поводом премијере филма, заменик команданта Речне флотиле пуковник Драган Бојић уручио је редитељу Марку Николићу и организатору Браниславу Гузини монографију „100 година Речне флотиле“.

- Брод „Козара“ је понос наше Речне флотиле и Војске Србије. Ове године тај брод и његова посада проглашени су најбољим бродом и најбољом посадом у Флотили, што довољно говори о броду „Козара“ и онима који њиме управљају, рекао је пуковник Бојић у обраћању гостима свечане премијере, који су, после пројекције филма, имали прилику да обиђу све просторије брода.
photoФОТОГАЛЕРИЈА